2011 a jó nők és a folytatások éve

2011.01.08. 14:47

Hagyományos januári filmlista-áradatunk első felvonásába az idei blockbustereket szedtük össze: 2011 a folytatások, a remake-ek és persze a 3D látványorgia éve lesz. Jön a Karib-tenger kalózai 4, a Sikoly 4, az új Conan és egy régi John Wayne-western remake-je, Daniel Radcliffe pedig két sötét hangulatú filmmel jelentkezik. Ön mit vár idén a legjobban? Szavazzon a kedvencére!

A szavazásnak vége

1. A félszemű (február 17.)

Nem halt meg a western műfaj: az Oscar-díjas Coen-testvérek két Oscar-díjas színésznek, Jeff Bridgesnek és Matt Damonnek is puskát nyomtak a kezébe, hogy John Wayne-nél is tökösebben játszhassanak cowboyosdit az 1969-es True Grit remake-jében. Az alaphelyzet ugyanaz, mint a régi változatban: egy félszemű, részeges szövetségi rendőrbíró (Bridges) és egy huszárbajszos texas ranger (Damon) jól szétlőnek mindenkit, hogy elkaphassák Tom Cheney-t (a majdnem Oscar-díjas Josh Brolin) és megvédjenek egy fiatal lányt (Hailee Steinfeld), akinek az apját lelőtték a rosszfiúk. A 38 millió dollárból kihozott Coen-western csak Amerikában 89,2 milliót kaszált tavaly december 22 óta, mi viszont sajnos csak februárban láthatjuk.

6,08

2. Sucker Punch - Álomháború (március 24.)


Zack Snyder gépágyús szamurájokban és fűzős bombacsajokban tobzódó vizuálorgiájához a hazai forgalmazónak sikerült kiizzadnia a világ legsemmitmondóbb címét: az Álomháborúnál még egy kényszeresen alliteráló Bunyós bulák bébidollban is jobb lett volna. Mindegy, itt a lényeg úgyis a látvány, amit a belassítva-felgyorsítva mészárolás atyja 85 millióból gründolt össze néhány IMAX-kamerával, plusz az Animal Logic és a Moving Picture Company összes létező erőgépével. A sztori főszereplője egy elmegyógyintézetbe zárt szöszi (Emily Browning [3]), aki a lobotómia műtét elől egy olyan álomvilágba menekül, ahol Vanessa Hudgens [4], Jaime Chung [5], Carla Gugino [6], Jena Malone [7] és Abbie Cornish [8] aprítják miniszoknyában és harisnyában a harci robotokat, a sárkányokat meg a zeppelineken repkedő, első világháborús németeket.

6,10

3. Sikoly 4 (április 15.)


Wes Craven [9] 96-ban az első Sikollyal feltámasztotta a tinihorror zsánert. Most, hogy évente kerülnek mozikba a régi sorozatgyilkosok új filmjei (Halloween-remake, Péntek 13-remake, Rémálom az Elm utcában-remake), ő is leporolta a fehér maszkot, és 40 millióból összehozott egy negyedik részt. A folytatásban természetesen visszatérnek a korábbi vérengzéseket túlélt szereplők, Neve Campbell [3] és a nemrég elvált Courteney Cox [4]-David Arquette [5] páros, de az álarcos gyilkos elől menekülő újoncok közt ott van Eric Roberts lánya, Emma Roberts [6], és Macauly Culkin öccse, Rory Culkin [7] is. A film bombacsaj-arányát olyan mellékszereplők emelik, mint Anna Paquin a True Bloodból, Kristen Bell a Veronica Marsból, plusz a Hősök ponpomlánya, Hayden Panettiere.

4,00

4. Thor (április 28.)

Kenneth Branagh [1] meglátta az eposzi ívű Shakespeare-drámát az 1962 óta kalapáccsal hadonászó viharisten képregényfüzeteiben. Ez ugye jó, mert épp itt az ideje a vérfrissítésnek az egy kaptafára készülő, borongós-realisztikus szuperhősös eredetsztori-áradatban. Az persze kérdéses, mennyire tudunk azonosulni egy Superman-klón izomheggyel (Chris Hemsworth [2]), aki a ruhatárát a 90-es évek He-Man figuráitól nyúlta, a haverjait (Heimdallt és a Charles Bronsonról mintázott Hogunt) meg a polkorrektség jegyében feketévé és japánná kellett konvertálni. A 150 millióból összerakott 3D-filmet persze még megmentheti az Odint játsszó Anthony Hopkins [3] és a mostanában egyre többet vetkőző Natalie Portman [7], aki Thor földi szerelmét, Jane Fostert alakítja. A további szereposztás: Tom Hiddleston [4] lesz Loki, Thor cselszövő testvére, Rene Russo [5] Frigga, Ray Stevenson [6] Volstagg, és természetesen az eredeti képregény atyja, Stan Lee is felbukkan majd valami cameoszerepben.

6,30

5. A Karib-tenger kalózai 4: Ismeretlen vizeken (május 11.)


Az eddigi Karib-tenger kalózai-filmek több, mint 2,5 milliárdos bevételt hoztak össze a mozikban, így a Disney tavaly berendelt még egy folytatást. A negyedik részből Keira Knightleyt és Orlando Bloomot is kidobták, a két közönségkedvenc, Johnny Depp [2] (Jack Sparrow) és Geoffrey Rush [3] (Barbossa) viszont különbékét kötöttek, hogy hamarabb találják meg a fiatalság forrását, mint Jack régi szerelme, Angelica (Penélope Cruz [4]) és az apja, a rettegett Feketeszakáll kapitány (Ian McShane [5]). A forgatókönyvet a veterán Terry Rossio-Ted Elliot páros rakta össze Tim Powers 1988-os On Stranger Tides című regénye [6] alapján (ez ha minden igaz magyarul is kijön a filmhez időzítve), amiből korábban a Karib-tenger kalózaihoz és a Monkey Island-játékokhoz is rengeteget ötletet lenyúltak, a szellemkalózoktól a vudu-kapitányon át a mocsár színes bőrű boszorkányáig. A 200 millió dolláros negyedik részt 3D-kamerákkal forgatták Hawaii szigetén és Angliában, Gore Verbinski helyett Rob Marshall irányításával.

7,31

6. Harry Potter és a Halál ereklyéi II. (július 15.)

Már 902 milliós összbevételnél jár a Harry Potter-széria lezárásának első része, a Halál ereklyéi I., úgyhogy idén még legalább ennyit felírhat magának a Warner-vezetőség. A második rész ott folytatódik, ahol tavaly abbahagytuk: Voldemort megszerzi a varázslóvilág legbrutálisabb pálcáját és tovább fokozza a terrort, de végül persze - aki még nem olvasta a Halál ereklyéit, most ne nézze a monitort! - Harryék elpusztítják az összes horcruxot, és iszonyatos áldozatok árán a Sötét Nagyurat is lenyomják, aztán felrakják a gyerekeiket a Roxfort-expresszre. A Warner az utolsó részt IMAX 3D-be is átkonvertálta, és állítólag a nyári premier környékén már a Halál ereklyéi I-et is meg lehet majd nézni térhatású verzióban. A minden korábbinál több drámában, robbanásban és halálfalóban bővelkedő forgatást David Yates még 2009-ben lezavarta 250 millió dollárból a Leavesden stúdióban, viszont még 2010 decemberében is vettek fel hozzá pótjeleneteket.

6,67

7. Conan (augusztus 19.)

Schwarzenegger tavaly még nem ért rá, ezért Marcus Nispel a szétgyúrt honolului Baywatch-sztárral, Jason Momoával forgatta le 90 millióból Bulgáriában az új Conant. Mivel a remake egyben reboot is lesz, a kimmériai családját itt nem Thulsa Doom, hanem egy Khalar Zym nevű, hirkániai vagy iranisztáni (törökökből, mongolokból és perzsákból összemixelt népek Robert E. Howardnál) hadúr mészárolja le, akit az Avatar gonosz ezredese, Stephen Lang alakít. Mi már nem aggódunk az új Conan miatt: a készítők jól ráéreztek, hogy a bicepszek mellett a csöcsös nők a legfontosabbak, akiknek vagy láncbikiniben kell a főhős lábánál kuporognak, vagy láncbikini nélkül kihordani a sört a kocsmákban. Nevesített bombacsajok: a korábban Vörös Sonja szerepére is esélyes Rose McGowan egy Marique nevű boszorkány lesz, Rachel Nichols pedig egy Tamara nevű, keleti szerzetesnő, aki Conant segíti, hogy bosszút állhasson az apja, Corin (Ron Perlman) gyilkosain.

5,09

8. Cowboyok és űrlények (augusztus 25.)

Íme 2011 legjobban várt ufóinváziós filmje: az amnéziás vadnyugati pisztolyhős (Daniel Craig [3]) és egy öregecskedő ezredes (Harrison Ford [2]) Dr. House leszbikus dokinőjével, Olivia Wilde-dal [4] fékezik meg az ördögszekerek és kaktuszok között randalírozó űrlényeket. A bizarr, de szórakoztató műfaji mixet a Vasember 1-2 rendezője, Jon Favreau [5] forgatta le tavaly nyáron Új-Mexikóban, bár azt pontosan nem tudni, mennyi pénzből. A sztorit a Star Trek-reboot [6] forgatókönyvírói, Roberto Orci [7] és Alex Kurtzman [8] rakták össze a 2006-os Cowboys & Aliens képregényből [9]. Kedvenc Oliviánk amúgy 500 apacs előtt vetkőzött le a forgatáson.

6,57

9. The Woman in Black (október 28.)

radcliffe450

Daniel Radcliffe a Harry Potter-őrület vége felé szerencsére bevállalt egy újabb főszerepet, ráadásul a The Woman in Black című századfordulós kísértetsztorijával nem is távolodott el annyira a dark fantasy iránytól. Az alaphelyzet akár egy Tim Burton-mozi is lehetne: a fiatal, zsebórás-frakkos, angol ügyvéd (Radcliffe) az egyik kliense váratlan halála miatt egy távoli, ködös és sötét vidékre kénytelen elutazni, ahol egy gonosz túlvilági lény terrorizálja a népet. Az essexi helyszíneken felvett film 27 millió dollárból jött ki, a rendező ráadásul James Watkins volt (Eden Lake című horrorját a szakblogok 2008 legjobb alkotásai között emlegették), a forgatókönyvet pedig a Csillagpor és a Ha/ver társírónője, Jane Goldman rakta össze, úgyhogy a végeredményt minden Harry Potter-, képregényfilm- és horrorfüggőnek látnia kell.

5,21

I0. Sherlock Holmes 2 (december 16.)

holmes2

Guy Ritchie 2009 karácsonyára időzített Sherlock Holmes-mozija 524 milliót kaszált a mozikban, és a Silver Pictures már 2010 januárjában eldöntötte, hogy a  viktoriánus James Bond-sztorinak folytatás kell. Madonna exférje 2010 őszén kezdte el forgatni az új részt London-környéki külső helyszíneken és az Elstree stúdióban, bár egyelőre titkolja, mennyi pénzből. A forgatókönyvet viszont Guy Ritchie helyett egy nem túl ismert alkotópáros, Kieran és Michele Mulroney írják. A sztoriról eddig csak annyi a biztos infó, hogy a kokainista bűnvadászt (Robert Downey Jr.) ezúttal a háborús veterán Dr. Watson (Jude Law) mellett Holmes bátyja, Mycroft (Stephen Fry) és egy cigánylány (a skandinávok Tetovált lánya, Noomi Rapace [4]) is segíti. A nagy ellenfél a sztárnyomozó örök nemezise, a legendás Moriarty professzor lesz, akit az első részben csak pár másodpercig láthattunk a hintójában (őt Brad Pitt helyett végül Jared Harris játssza). Hogy Rachel McAdams visszatér-e fűzős femme fatale-ként (reméljük, igen), egyelőre nem tudni.

7,67