Sokkal többet költenek a külföldi stábok nálunk, mint tavaly

2011.02.04. 14:55
Kiugró mértékben nőtt a Magyarországon bérmunkában végzett forgatások értéke 2010-ben. A bővülés Taba Miklós, a Filmiroda igazgatója szerint jelzi, hogy a kontinensen Magyarország a legvonzóbb forgatási helyszín a külföldi filmes stáboknak.

A mozgóképtörvény 2004-es hatálybalépése óta a Filmiroda tavaly adott ki a legnagyobb összértékben közvetett filmes támogatás igénybevételére jogosító adóigazolást, csaknem 7,3 milliárd forint értékben - derül ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Filmiroda adataiból. Ez 400 millió forinttal haladja meg a 2009-es összértéket.

A Magyarországon forgatott filmek készítői az itteni gyártási költség 20 százalékáig vehetnek igénybe közvetett, azaz adókedvezmény-rendszeren keresztül támogatást, amit a magyarországi cégek nyújtanak az állami, társasági adókedvezményért "cserébe". A kiadott adóigazolásokat alapul véve a stábok 36,5 milliárd forintot bizonyosan elköltöttek filmgyártásra tavaly hazánkban. A készítők által a Filmirodánál regisztrált produkciók tervezett költségvetése ugyanakkor meghaladta a 45 milliárd forintot, köztük a bérmunkában végzett forgatások értéke kiugróan, 12 milliárddal, 27,1 milliárd forintra nőtt 2010-ben.

A bérmunkák bővülése jelzi, hogy a magyar támogatási rendszer Európában a legjobban működő ilyen rendszer, a kontinensen Magyarország a legvonzóbb forgatási helyszín a külföldi filmes stáboknak - mondta lapunknak Taba Miklós, a Filmiroda igazgatója. A szakember szerint 2011-ben a filmtervek alapján folytatódhat a bérmunkák növekedése. Február végén várhatóan elindul a Universal Pictures 3D-s szamurájtörténetének, a 47 Ronin magyarországi forgatása Keanu Reeves főszereplésével.

Tavaly is számos nemzetközi sztár érkezett Magyarországra, többek közt Anthony Hopkins a főszereplésével készült A rítus című ördögűzős thriller forgatására, a New Line Cinema és Warner Bros. filmjét már bemutatták az Egyesült Államokban, a magyar mozik március 10-től vetítik. Ismét itt forgatott John Cusack, aki Edgar Allan Poe-t alakította A holló című produkcióban, és Jeremy Irons, aki a hírhedt Borgia család életéről szóló koprodukciós filmsorozatban (The Borgias) játszott. Tavaly a legnagyobb, mintegy hétmilliárd forintos tervezett magyarországi költéssel a 20th Century Fox Medieval című filmjét vette nyilvántartásba a Filmiroda, amely egy középkorban játszódó "piszkos tizenkettő" történet lesz, a rendezője Rob Cohen.

A regisztrált koprodukciós és magyar alkotások gyártási költsége ugyanakkor megközelítőleg felére esett az elmúlt esztendőben, az előbbi 10,7 milliárdra, az utóbbi pedig 7,3 milliárd forintra. Ennek oka a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) pályázatainak felfüggesztése, a megítélt támogatások folyósításának leállítása, így a filmesek többsége nem jutott forráshoz a forgatások folytatásához, illetve elkezdéséhez. Az összes alkotás regisztrált filmgyártási költsége tavaly csaknem hárommilliárd forinttal maradt el a 2009-es 48,4 milliárdtól. A bérmunkák magyarországi készítésének - a 20 százalékos adókedvezmény mellett - a forint gyengülése is kedvez, valamint az elmúlt években kiépült filmes infrastruktúra, az új stúdiók és a képzett, nyugatinál olcsóbb magyar munkaerő miatt választják szívesen Magyarországot a külföldi produkciók.