Most megmutatja Dobó Kata, mit tud

2011.02.09. 11:15
Dyga Zsombor szexőrült pornóíróról készült mozija mellett a Halálkeringő című Dobó Kata-film is fent van az Indavideo Filmen. Egy Friderikusz rajongó útját is követhetjük a tévéshow-k mára muzeálisnak számító, 2003-as világában.

Halálkeringő

Nem sikerült jól az elsőfilmes Köves Krisztián Károly bemutatkozása a mozikban: csak 8 ezren látták a filmet, pedig legalább 50 ezret vártak. Most kiderülhet, hogy a nézőket a neten is elriasztja-e a késsel hadonászó Dobó Kata. Csak nem hiába drogozott terhesen a rövidre vágott hajú színésznő. "Dobó életében először volt jó, Kern András meg amúgy is jó, de a Halálkeringő nem lett elég ütős thriller: mert a rendező beleszeretett a saját filmjébe" - írta kritikusunk. A filmet a mogyoródi Astra stúdióban forgatták, és képlieg is rendben van, hisz az operatőr Dobóczi Balázs, Ragályi Elemér tanítványa. A Filmpartners mellett a TV2 is támogatta a 60 millióból készült krimit, de még nem adta le. Most megnézhetjük a 2010-es filmben, hogy mit tud Dobó Kata.

Tesó

"Komédia a harmadik évezred farkát nyalogató Békásmegyer, gettómeleg panelgyönyöréből" - mondta a rendező Dyga Zsombor, mikor arra kértük, határolja be az első nagyjátékfilmjének műfaját. A Tesó egy 2003-as romantikus vígjáték Artinról a huszonötévesen is kamasz lelkű zenebuziról és bátyjáról Natéról, a lyukról lyukra menekülő, szexőrült pornóíróról. Van még benne egy elvarázsolt trafikos, egy használt nagylakás, és egy örökölt kicsi, meg persze egy használtan örökölt nő. A film csak 15 millióba került, mozikban napszemüveges akcióval vetítették (két jegy után járt a szemüveg), de nem tolongtak a nézők, az Indavideo Film előtt a tévében talált a közönségére.

Hajónapló: Itthon

Az erősen stilizált Koccanás című Spiró György-adaptációja után Török Ferenc a Hajónapló-sorozatban egy újabb lecsupaszított, minimalista, filmet forgatott Spirótól. 2010-ben Csomós Mari főszereplésével rendezte az Álmodtam neked kötetből. Jó pár új dolgott beleszőtt a rendező: a postai veszekedés színészi improvizáció a Garas Dezső - Nagy Ervin-párostól, és a Budafok moziból lett bútorbolt sem volt benne az eredeti novellában.

A tévé és én

"Képzeljünk el egy középkorú asszonyt, aki úgy oldódik fel tévéisten imádatában, mint a legjámborabb apáca Krisztusban" - írta lelkes kritikusunk a film főszereplőjéről, Alexáról. Az ekkor elsőfilmes Papp Bojána 2003-as mozijában egy Friderikusz Sándor-rajongót követett 48 percen keresztül (maga a nyersanyag 24 órás volt), amint tévéműsorok felvételein vesz részt, és Friderikusz szülőhelyére, Nyíregyházára is elzarándokol. Az olaszországi Luccában rendezett 2004-es Esodoc-filmes képzésen a rendezőt rábeszélték, hogy ha nyugaton is sikert akar aratni a dokumentumfilmmel, rövidítenie kell rajta, így ez a változat már 36 perces. Szerepelt vele az Astra nagyszebeni fesztiválon is. A magyar szemlén különdíjat kapott, és a filmkritikusok díját is kiérdemelte 2004-ben. A magyar tévé (az M2, Duna, Hír tv) mellett a finn tévé svéd nyelvű programja is vetítette. Bojána három másik projekt mellett a Partizántól kurtizánig című filmen dolgozik.

Vidrasors

Az Animal Planeten mindenki látott már könnyfacsaró dokurealityt a családnál nevelkedő, árva kis oroszlánról, akiből mázsás csúcsragadozó lesz, és be kell adni egy rezervátumba, nehogy átharapja a pótmama torkát. Török Zoltán díjesővel jutalmazott természetfilmje is ugyanez hazai viszonyokra hangszerelve. Márta, a Vidrapark munkatársa otthon ápolgatja a szívbeteg, zuhanyrózsafüggő kis vidrát, a törzsőrmester kinézetű vadszakértő, Gera Pál viszont ragaszkodik hozzá, hogy az állat több időt töltsön a szabadban, különben még nehezebb lesz az elválás. Dráma, humor és két egymásnak feszülő nevelési stratégia, gyönyörű közeli, víz alatti és légi felvételekkel. Nemcsak Fekete István-rajongóknak kötelező.

Fejenként 3 nm

Ildikó és családja kálváriájáról az egyik roma újságíró kollégától hallott a sorozatot rendező Váradi Béla. Az önkormányzat szerint egy ötgyerekes cigányasszonynak cirkuszos lakókocsival is meg kell elégednie. Csak annyit segítenek, amennyit feltétlenül szükséges. Nem számít, hogy kilométereket kell a gyerekeknek gyalogolniuk az iskolába, és az sem, hogy ihatatlan a víz, amit használnak. A film elkészítését a Duna Televízió támogatta eszközökkel. Nehézséget csak az okozott, hogy Ildikó egy idő után már nem akart szerepelni, mert két forgatás közötti idő alatt rosszabb lett a helyzete. A Monori család még mindig a lakókocsiban él, helyzetük változatlan. A filmet decemberben a Szegénység Arcai Filmfesztiválon mutatták be.

Log Jam

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című sorozata minden filmjének a kiindulópontja. A sorozat első része 2009-ben Annecy Filmfesztiválon elnyerte a legjobb zenéért járó SACEM díját, majd 35 további fesztivál díj után a Studio Baestartsnál a Nickelodeon UK pénzügyi támogatásával további 12 epizód készült. A sorozatot 2009-ben meghívták  Annecy-ba, és elnyerte a televíziós kategória nagydíját az Annecy Kristályt, majd a Brit filmakadémia BAFTA-díjra jelölte. A Canal+ megvette a francia vetítési jogot, a Nickelodeon rendelkezik előre a 13 rész kábelsugárzási jogával, és a netes terjesztés is elkelt: az Aardman vásárolta meg a mobilos terjesztéssel együtt. Magyarországon eddig csak a Puskin moziban vetítették, tévétársaság még nem jelentkezett érte.