no

Robotzsaru-szobrot állítanak a rajongók

2011.02.18. 17:44
Poénnak indult, de a detroiti polgármester még viccből sem akart Robotzsaru-emlékművet. A Robocop-rajongók viszont belelkesültek, és 6 nap alatt összeszedtek 50 ezer dollárt a 87-es kultfilm hősének köztéri szobrára, amit egy nonprofit szervezet segítségével a Roosevelt Parkban állíthatnak fel.
Robotzsaru szobra (forrás: Fred Barton Productions)
Robotzsaru szobra (forrás: Fred Barton Productions)

Bár a "félig ember, félig gép, mindenestül zsaru" Alex Murphy rendőrtisztet utoljára majdnem 20 éve, 93-ban láthattuk igazságot osztani a bűntől fuldokló Detroit utcáin, az elmúlt hetekben igazi webkettes őrület alakult ki Paul Verhoeven kultikus Robotzsaruja körül. A szoborállítási láz még február 7-én kezdődött egy massachusetts-i MT nevű felhasználó viccesnek szánt twitjével, amit Detroit polgármesterének, Dave Bingnek címzett: "Philadelphiának már van egy Rocky szobra. Robotzsaru viszont szétrúgná Rocky seggét, ő Detroit igazi nagykövete". A városi elöljáró szintén a Twitteren reagált a felvetésre: "Köszönjük a javaslatot, jelenleg nincs a tervek között Robotzsaru-szobor felállítása".

A dolog valószínűleg ennyiben is maradt volna, de Verhoeven 87-es zsarufilmjének rajongói azonnal szervezkedni kezdtek. John Leonard alakított egy Facebook-csoportot Build a statue of RoboCop in Detroit névvel, a kickstarter.comon pedig az Imagination Station nevű, detroiti székhelyű nonprofit lokálpatrióta szervezet indított adománygyűjtő akciót Detroit Needs A Statue of Robocop címmel. A rajongók segítségével 10 napon belül össze is gyűlt 50 ezer dollár, és már a szoborállítás helyszíne is megvan a Roosevelt Parkban, az Imagination Station 14. utcai főhadiszállása és a Michigan Central Station közvetlen szomszédságában:


Nagyobb térképre váltás

A legfrissebb hírek szerint a Robotzsaru-szobor a filmben látható hős életnagyságú mása lenne. A jól ismert testpáncélt és a sisakot az a Fred Barton Productions nevű cég készítené, amelyik hivatalosan is Robotzsaru-replikákat gyárt, jelenleg ugyanis ők birtokolják az MGM RoboCop-licencét. A Robotzsaru-projektnek persze már most is vannak ellenzői, akik szerint a kiborgrendőr szobra rossz reklám: azt sugallja, hogy Detroitban tényleg olyan borzasztó a közbiztonság, mint a 87-es mozifilm nagyvárosában.