P mint Portman, P mint...

2011.02.27. 10:20
Natalie Portman hétfő hajnalban valószínűleg megkapja a legjobb női alakítás Oscar-díját, ráadásul három filmben is feltűnt az elmúlt hetekben. Itt az ideje összegezni, mi történt vele, amióta Jean Reno mellett játszotta kislányként Mathildét. Volt három Csillagok háborúja, elvégezte a Harvardot, nyert Aranyglóbuszt.

Az elmúlt hetek Natalie Portmanről szóltak. A fekete hattyúval sorra nyeri a legfontosabb díjakat, Darren Aronofsky filmjét ráadásul a nézők és kritikusok is nagyon szeretik. Kiemelkedően jó balerina benne, ahogy erről mi is írtunk. Az elmúlt két hétben ömlesztve kaptunk még belőle a moziban: Ashton Kutchert húzta fel a Csak szexre kellesz című filmben, amiben szexre vágyó magánélet-mentes doktornőt alakít nagyon sok nevetéssel. Az extra a hozzánk csak most eljutó New York I love you című szkeccsfilm, amiben játszott és rendezett is. Előbbiben orthodox zsidó nőt, utóbbiban egy Central Park-os jelenetet az előítéletekről és a családról.

P is for Portman, P is for pussy. Ha röviden szeretnénk bemutatni a színésznőt, és hogy miért szeretjük nagyon, akkor ezt a rapelését kell megnézni (a szöveg itt). Nagy hip-hop rajongó, és imádja az obszcenitást.

Az izraeli születésű lány eredeti neve Natalie Hershlag, 3 évesen költözött Amerikába, 11 évesen fedezte fel a Revlon egy pizzázóban, de nem akart modellkarrierbe kezdeni. Jelenleg első gyerekét várja vőlegényétől, a francia táncostól, Benjamin Millepied-től. A férfi amellett, hogy játszott, még koreográfusként is dolgozott A fekete hattyú forgatásán, ahol megismerkedtek. Padmé Amidala korán megházasodott Anakin Skywalkerrel, ami Natalie Portman szerint hiba volt, ő tanult ebből.

Első Oscar-jelölését és első Aranyglóbuszát a Közelebb című filmért kapta 2004-ben. A Jude Law-val közös héjanászukban egy Londonba érkező lányt alakít, aki szerelmes, majd csalódott lesz. Mike Nichols remek szomorú szerelmes filmjében láthatjuk sztriptízbárban táncolni Clive Owennek. A Közelebb főszerepéhez hasonlóan extra karaktert alakít A távolság ízében: pókerezik, veszít, de szexi mint még talán soha, rövid, sokszínű haja van, és a mellékszerepben is erős.

Luc Besson filmjében, a Leon, a profiban Jean Reno mellett alakította a kis Mathildét, akinek szüleit meggyilkolják. Bár majdnem kifúrták a filmből, mert túl fiatalnak tartották az akkor 11 éves lányt, de meggyőzte a castingon a rendezőt (Liv Tyler jött még szóba, de ő 15 évesen túl öreg volt). A szülők annyira féltették a lányt, hogy külön szerződésben egyeztek meg a rendezővel a cigarettázós jelenetekről.

Natalie Portman legjobb alakítása?

Tizenöt éves koráig még játszott négy filmben, a Szemtől szemben-ben csak pár pillanatig tűnik fel például, A gyönyörű lányokban legalább tíz percet kapott. Az áttörést a Csillagok háborúja előzménytrilógiája hozta meg neki, amiben a kis Amidala hercegnőt alakította. Az 1999-es George Lucas-film után 2002-ben és 2005-ben is igyekezett rendet tenni az univerzum. Egy interjúban elmondta, milyen nehéz volt tíz évig ezt a szerepet vinnie (14 évesen castingolták). Amikor megkeresték, akkor nem sokat tudott az egészről, de gyorsan megnézte, hogy képbe kerüljön. A sikerrel az őrült Star Wars-fanok is jöttek, de megbirkózott a figyelemmel, nem aprózta fel tehetségét a bulvárban.

A trilógiával megteremtette anyagi függetlenségét, majd beiratkozott a Harvardra, ahova 1999-2003 között járt és pszichológiából diplomázott. A sok Oscarra jelölt David Fincher-moziba, A közösségi hálóba pont ezért került be: az egyik szereplő szerint Zuckerbeg lesz a leghíresebb arc az egyetemen, beleértve a Nobel- és Pulitzer-díjasokat, az olimpikonokat és az egyetlen filmsztárt is. De ki a filmsztár? - kérdezi az ügyvéd, hát Natalie. A hírek szerint Aaron Sorkin forgatókönyvírónak sokat segített a Harvard ábrázolásában és megértésében, mert randizott az exkluzív klub, a Porcellain egyik tagjával, így voltak belső infói.

Ha fontos szerepeket keresünk pályáján, akkor a V mint vérbosszút és A másik Boleyn lányt is meg kell említenünk. A V mint vérbosszúban igazi főszerepet kapott, még a haját is levágják (a most mozikban futó New York I Love You-ban is kopasz egyébként). A másik Boleyn lány jófajta kosztümös film Scarlett Johanssonnal és Eric Banával

Natalie Portman pályája lassan és biztosan alakul, többek szerint ő a következő Audrey Hepburn. Következő két mozijából az egyik a humorára és a fenekére épül, a másik pedig egy újabb blockbuster lehet, a Thor Kenneth Branagh rendezésében.