Virtuális díszletek között adják át az idei Oscar-díjakat

2011.02.27. 20:21
Az amerikai filmakadémia díját, az Oscart magyar idő szerint február 28-án hajnalban adját át Los Angeles-ben. Az idei, sorban 83. gála menetrendje a megszokottól kicsit eltérő lesz, a legnagyobb változások a prezentáció terén lesznek láthatók.

A színpad háttere a gála (várhatóan) négyórás időtartama alatt folyamatosan változik majd, a múlt és a jelen ikonikus filmjeinek helyszíneit és szereplőit megidézve. Bruce Cohen, a Kodak színházban megrendezett díjátadó egyik producere szerint a műsor díszlete hat-hét alkalommal cserélődik majd le, és mind más és más típusú lesz. "Az egyik mondjuk egy jelenet egy jól ismert filmből, a másik egy jelentős történelmi korszakot idéz fel, a harmadik egy konkrét eseményre reflektál és így tovább. Az átmenetek rövidek lesznek, és a céljuk a szórakoztatás, nem az, hogy leckét adjunk Hollywood történetéből."

Cohen szerint a műsor szerkezetét a két műsorvezető személye határozta meg leginkább. "James Franco és Anne Hathaway az új generáció képviselői, feltörekvőben levő sztárok, akik még nem annyira híresek és nem olyan érintethetetlenek, mint a tavalyi Alec Baldwin - Steve Martin duó volt. Az ő szemükön keresztül láttatjuk majd Hollywoodot, az ő dolguk lesz, hogy a helyszínen és a képernyők előtt ülő közönséget kalauzolják és a műsor végére visszavigyék őket oda, ahonnan elindultak."

A közvetítésben más változások is lesznek. Hiába keressük majd a megszokott filmes montázsokat (felesleges időhúzásnak minősültek), bár a legjobb film díjára jelölt tíz alkotásból a műsor alatt játszanak majd be részleteket. Két éve vezették be, hogy a legjobb színészt és színésznőt öt-öt kollégájuk mutatja be a színpadon - az idei gálán ezzel sem fogunk találkozni. Helyette az 1970-es díjátadó egyik ötletét valósítják majd meg, de hogy pontosan mit, azt egyelőre nem lehet tudni.

A legjobb filmzene díjára jelölt négy dalt ismét élőben láthatjuk-hallhatjuk majd, ez például a tavalyi műsorból maradt ki. A közvetítés szempontjából igen rosszul jött a producereknek, hogy Cher a Burlesque című filmben előadott, You Haven't Seen the Last of Me című betétdalát nem jelölték Oscarra, hiszen a színész-énekesnőre a mai napig rengetegen kíváncsiak. A gála műsorát itthon az HBO közvetíti, magyar idő szerint hétfő hajnal 2-től.