Tarolt A király beszéde az Oscar-gálán

2011.02.28. 07:39 Módosítva: 2011.02.28. 07:43
Tizenkét jelöléséből négyet váltott Oscarra A király beszéde, amely a legjobb film mellett, a legjobb rendezés és a legjobb férfi főszereplő díját is megkapta. A legjobb mellékszereplőket a Harcos című film adta, a legjobb női főszereplő Natalie Portman lett a Fekete Hattyúban nyújtott alakításáért. Több díjat kapott még a Közösségi háló és az Eredet, és igazán nagy vesztes a Coen testvérek filmje, A félszemű.

A tizenkét jelölésből négyet szoborra váltó A király beszéde tarolt az idei Oscar-gálán, a II. Erzsébet királynő dadogó apjáról szóló film emellett további három aranyszobrot kapott: legjobb férfi főszerepért a VI. Györgyöt megformáló Colin Firth, a legjobb rendezésért Tom Hooper, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seidler vehette át az Oscar-díjat.

Mindebben semmi váratlan nem volt, hiszen Colin Firth a Golden Globe és a BAFTA-díjat is besöpörte már idén, a film pedig a brit BAFTÁ-n is négy kategóriában tudott győzni. Sőt, mintha az Oscar-gála szervezői sem akarták volna nagyon titkolni, hogy A király beszéde a biztos befutó: a film kulcsjelenetének hangjaira vágva mutatták be a többi Oscarra jelölt filmet.

Tom Hooper a legjobb rendezésért járó Oscar-szobrocska átvételekor megköszönte az édesanyjának, hogy rábeszélte a film megrendezésére, miután Ausztráliában megnézte a színdarabot. Hooper szerint anyja a nem sok jót sejtető téma miatt eleinte el sem akart menni a darab előadására, aztán valahogy rávette magát.

Egy kis fuck

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Jeff Bridgestől idén Natalie Portman vehetette át a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért, Colin Firth pedig szintén az előző évi győztestől, Sandra Bullocktól kapta a szobrot. A hagyomány szerint ugyanis a díjak átadásakor az előző évi nyertesek adják át a legjobb színésznőnek, színésznek és a mellékszereplőknek járó szobrokat. Idén a legjobb mellékszereplőknek Mo'Nique és Christoph Waltz kellett volna, hogy átadja a díjakat, de a Precious – A boldogság ára című filmért tavaly Oscart nyerő színésznő nem volt erre hajlandó, Waltz pedig éppen forgat. Így végül Reese Witherspoon és Kirk Douglas nyújtotta át az elismeréseket: a legjobb férfi mellékszereplő a Harcos című filmben nyújtott alakításáért Christian Bale lett, míg a női mellékszereplő díját Melissa Leónak ítélték oda, szintén a Harcos című filmért. Leo egyébként az első és az egyetlen, aki kimondta, hogy fuck a díj átvételekor az idei gálán. Az ő száján is csak véletlenül futott ki az f-betűs szócska, amit betiltottak a rendezők, mivel megint élőben, csúszás nélkül megy a gála.

Christian Bale a díjat bloody hell felkiáltással vette át, de utána tartotta magát ígéretéhez, és nem káromkodott, viszont elcsukló hangon köszönte meg a díjat feleségének.

A félszemű a vesztes

A tizenkét jelölést begyűjtő A király beszéde után a legtöbb, összesen tíz jelölést a Coen testvérek westernje, A félszemű kapta, amíg a Facebook-film, A közösségi háló nyolc Oscar-jelölést kapott, pont annyit, mint Cristopher Nolan sci-fije, az Eredet.

A Facebook születését bemutató Közösségi háló három szobrot tudott végül megnyerni, ebből a legfontosabbat a legjobb adaptált forgatókönyvért az Elnök emberei című sorozatot is jegyző Aaron Sorokin vehette át. Emellett a Közösségi háló kapta a legjobb vágásnak és a legjobb eredeti filmzenének járó Oscart is. Sorkin a díj átvételekor beszédével túllépte a rendezők szerint kiszabott 45 másodpercet, ezért egyre hangosodó zenével figyelmeztették, hogy abba kell hagyni a köszöngetést, majd le is keverték.

Az Eredet a nyolcból négy Oscart tudott megkaparintani: legjobb operatőri munka mellett a filmet díjazták a legjobb vizuális effekteknek, a legjobb hangvágásnak és a legjobb hangkeverésnek járó Oscarral is.

A gála igazi vesztese pedig a Félszemű volt, amely tíz jelölése közül egyet sem tudott végül Oscarra váltani.

Nyerték még

A Toy Story 3 a legjobb animációs filmnek járó Oscart, valamint a legjobb betétdalért járó elismerést söpörhette be, az utóbbit a Randy Newman által komponált és Gwyneth Paltrow által előadott We Belong Togetherért. A mese versenyben volt a legjobb filmnek járó Oscarért is.

A legjobb látványtervezésért és díszletért, valamint a legjobb jelmezekért járó elismerést az Aliz csodaországban kapta. A legjobb maszkért járó Oscart A farkasembernek ítélték oda.

Az idegen nyelvű filmek közül az aranyszobrot a dán Egy jobb világ nyerte el.

A legjobb rövid dokumentumfilm a Strangers no more, a legjobb rövidfilm a God of Love, a legjobb animációs rövidfilm pedig a The Lost Thing lett. A dokumentumfilmek kategóriájában a globálissá terebélyesedett amerikai pénzügyi válság történetét feldolgozó Inside Job című alkotást jutalmazták. A díj átvételekor a rendező természetesen megjegyezte, hogy az összes bankárnak rég börtönbe kellett vonulnia, de más politikai üzenet nem hangzott el az Oscar-gálán.

Nem volt túl izgalmas

Az idei gála házigazdája James Franco és Anne Hathaway voltak, ami azért meglepő kicsit, mert Francót Oscarra is jelölték idén: elvileg esélye volt arra, hogy elvigye a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a 127 óra szikla alá szoruló hegymászójáért. A szervezők ugyan fiatalos gálát ígérték, ezért kikerültek a műsorból az unalmasnak tartott, régi Oscarokra emlékező filmmontázsok, és ezért is választottak két új házigazdát, akik állítólag nem olyan érinthetetlenek mint a tavalyi Alec Baldwin- Steve Martin duó. Ennek ellenére a Twitteren üzenő nézők és az első kritikák szerint a gála vontatottabb volt, mint tavaly.

Közvetítésünket a gáláról itt olvashatja.

A 83. Oscar nyertesei sorrendben:

Legjobb művészeti rendezés
Alice Csodaországban (Robert Stromberg és Karen O'Hara)
Legjobb fényképezés
Eredet (Wally Pfister)
Legjobb női mellékszereplő
Melissa Leo (A harcos)
Legjobb animációs rövidfilm
The Lost Thing (Shaun Tan és Andrew Ruhemann)
Legjobb animációs film
Toy Story 3 (Lee Unkrich)
Legjobb adaptált forgatókönyv
A közösségi háló (Aaron Sorkin)
Legjobb eredeti forgatókönyv
A király beszéde (David Seidler)
Legjobb idegen nyelvű film
Egy jobb világ (Dánia, Susanne Bier)
Legjobb férfi mellékszereplő
Christian Bale (A harcos)
Legjobb filmzene
A közösségi háló (Trent Reznor és Atticus Ross)
Legjobb hangkeverés
Eredet (Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo és Ed Novick)
Legjobb hangvágás
Eredet (Richard King)
Legjobb smink
Farkasember (Rick Baker és Dave Elsey)
Legjobb jelmez
Alice Csodaországban (Colleen Atwood)
Legjobb rövid dokumentumfilm
Strangers No More (Karen Goodman és Kirk Simon)
Legjobb rövidfilm
God of Love (Luke Matheny)
Legjobb dokumentumfilm
Inside Job (Charles Ferguson és Audrey Marrs)
Legjobb vizuális effektek
Eredet (Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley és Peter Bebb)
Legjobb vágás
A közösségi háló (Angus Wall és Kirk Baxter)
Legjobb betétdal
We Belong Together (Toy Story 3 - Randy Newman)
Legjobb rendező
Tom Hooper (A király beszéde)
Legjobb színésznő
Natalie Portman (Fekete hattyú)
Legjobb színész
Colin Firth (A király beszéde)
Legjobb film
A király beszéde (Iain Canning, Emile Sherman és Gareth Unwin)