Mennyiből jön ki egy Harrison Ford-polc?

2011.04.02. 14:32
Március vége óta fut a mozikban Harrison Ford legújabb vígjátéka, az Ébredj velünk. A 68 éves akciósztár kultikus filmjei közül a Csillagok háborúja-trilógia és a négy Indiana Jones is szép díszdobozt kapott, ezeknek az árából viszont meg tudjuk venni majdnem a teljes Ford-életművet, fapados kiadványokon. Bár a Moszkító part és a Kis szemtanú hiánycikk a dvd-piacon, most segítünk eldönteni, mi éri meg jobban: Blade Runner Final Cut kétezerért vagy Az elnök különgépe egy ezressel többért?

Star Wars: A klasszikus trilógia 9/10

3sw

A Harrison Ford-filmek listáját természetesen a Csillagok háborúja-díszdobozzal kezdjük, bár nekem Indy mindig is nagyobb kedvenc volt, mint Han Solo. Mert valljuk be: a koréliai csempész a 77-es első filmben nem túl szimpatikus karakter. Egy sóher kamionsofőr és egy bunkó cowboy keveréke, aki folyton morog, megsértődik, okoskodik, pénzt követel és féltékenységi jelenetet rendez, ráadásul mindezt azért, hogy a néző még véletlenül se neki, hanem a világot megmentő szőke farmerfiúnak drukkoljon. Azért persze így is szeretjük Harrison Ford Han Solóját, különösen az olyan kultikus, mozitörténeti párbeszédekért, mint a "- Szeretlek! - Tudom" a Birodalom visszavágból. Állítólag Ford már nagyon unta a fagyasztós jelenet sokadik felvételét, és ezért rövidített a szerelmi monológján, de egy évvel később, a Frigyláda forgatásán ugyanilyen rögtönzés volt az is, hogy a forgatókönyv 3 oldalnyi harca helyett egyszerűen lelőtte a kairói arab martalócot. Igaz, Fordnak itt nem Lucas béna szövegeivel volt gondja, csak durva hasmenés kínozta. A forgatási érdekességeket (sajnos magyar felirat nélkül) bemutató Star Wars-díszdoboz 8990 forint.

Indiana Jones-gyűjtemény 10/10

4indy

Bizarr dolog bajusszal elképzelni a kalapos-ostoros régészt, pedig volt esélye ennek is: Indy szerepét Tom Selleck kapta volna meg Ford helyett, de a Magnum tévésorozatra kötött szerződése miatt nem mehetett a forgatásra, Lucasék csak próbafelvételeket készítettek vele. A bőrdzsekis kalandor eredetileg kettős életet élő James Bond-i figura lett volna, aki nappal unalmas egyetemi professzor, éjszaka viszont kaszinókban szórja el azt a pénzt, amit a titkos sírrabló expedícióiért kap. Spielberg a kedvenc Blackhawk-képregényeit és a sértődöttségét vitte bele a karakterbe (az United Artist fejesei nem engedték Bond-filmet forgatni), Lucas Cary Grant eleganciáját és John Wayne tökösségét akarta egyesíteni a szombat délelőtti kalandfilmek stílusában, Harrison Ford pedig végig azon görcsölt, hogy a karakter még véletlenül se emlékeztesse a nézőket Han Solóra. Aggodalomra már nincs oka: bár a legelső concept artokon Indy még csak egy lóhátról teherautóra ugró, Belmondo-arcú, náciverő cowboy volt, 1981 óta Ford összenőtt a szereppel, és a német okkultisták meg az emberáldozó vallási fanatikusok után pár éve az ufókkal haverkodó oroszokat is kiütötte. (A négy részt és öt dvd-t tartalmazó díszdoboz ára: 8990 forint)

San Franciscó-i kölyök - 6/10

friscoi kölyök

Robert Aldrich 79-es westernvígjátéka se nem western, se nem vígjáték. Inkább kétórás, naiv tanmese a jó útra tért banditáról (aki természetesen Ford) és a barátság jegyében akár ölni is képes rabbiról (Gene Wilder). A vadnyugati téma a 70-es évekre kezdett kifulladni, az igazi, kemény spagettiwestern zsánert már csak Peckinpah és Enzo G. Castellari tartották életben (Patt Garrett, Keoma). A San Franciscó-i kölyökben az ördögszekerekkel és bölénykoponyákkal tarkított, végtelen sivatagot, az egymás ellen forduló barátokat és a többi kötelező western-kelléket a Bud Spencer-Terence Hill-filmeket idéző, vicces verekedések váltják fel. Ez viszont nem annyira harsány, mint Wilder korábbi westernparódiája, a Fényes nyergek, így ez a film legfeljebb egy hétvégi családi mozidélutánra jó. (Ár: 999 forint)

Őrület - 8/10

örület dvd

Egy európai hotelbe érkező amerikai orvos mellől eltűnik a felesége. Szegény dokit senki sem hajlandó felismerni, gyanúsan rosszarcú alakok üldözik, és még verekednie is kell, hogy megvédje a segítőtársául szegődő, dögös nőt. Polanski 88-as Őrülete volt talán az első olyan thriller, ahol Harrison Ford ökölcsapásai és szájába adott vicces mondatok helyett a színészi játékán volt a hangsúlyt. A fojtogatóan izgalmas, Hitchkock-hagyományokat követő thriller annyira időtállónak bizonyult, hogy tavaly Oliver Butcher és Stephen Cornwell a legújabb Liam Neeson-filmhez, az Ismeretlen férfihez is lenyúlta a sztorit. (Ár: 990 forint)

A szökevény - 8/10

sökevény dvd

Ford az Őrületben megismert, konspirálós összeesküvésekbe keveredő orvost olyan sikeresen ismételte meg Andrew Davis 93-as akciófilmjében, hogy Golden Globe-ra jelölték érte. A díjat végül csak a szökésben lévő, szakállas doki után loholó rendőrbíró, Tommy Lee Jones kapta meg az Oscarral együtt, Fordnak be kellett érnie az MTV két Aranypopcornjával (ezek egyike az igazi buszt és vonatot is felvonultató gigakarambolban ugrálásért járt). Pedig Ford tökéletes volt a felesége igazi gyilkosát kereső orvosnak, gondoljunk csak bele, milyen szörnyű lett volna, ha a producerek eredeti szándéka győz, és Kevin Costner, Andy Garcia vagy Alec Baldwin kapja a főszerepet. (Ár: 990 forint)

Férfias játékok - 7/10

patriotgames1

Tom Clancy hidegháborús-terroristás-világmegmentős regényeire a 90-es években figyelt fel Hollywood. A Vadászat a Vörös októberre című klasszikusban még Alec Baldwin keltette életre a könyvek visszatérő hősét, Jack Ryan CIA-ügynököt, a  Paramount stúdió főnöke, David Kirkpatrick viszont egy nagyobb sztárt akart főszereplőnek a nagyobb bevétel reményében. A 80-as éveket fekete mellényben és bőrdzsekiben végigharcoló Harriosn Ford 9 millió dollárt keresett ezzel a főszereppel, bár az IRA-terroristákat középpontba állító Férfias játékok többe került és kevesebbet kaszált, mint a tengeralattjárós Vörös október. Szegény Sean Beannek meg itt a hollywoodi forgatókönyvírók örökös rosszfiúját, a brit akcentusos gonoszt kellett eljátszania, akárcsak az Aranyszemben, a Gyűrűk Urában és a Nemzet aranyában. (Ár: 990 forint)

Végveszélyben - 7/10

vegveszelyben

Harrison Ford második alkalommal már 10 millió dollárt kért el azért, hogy öltönyös-nyakkendős CIA-ügynökként rohangáljon egy Tom Clancy-adaptációban. A főgonosz  az IRA helyett ezúttal egy amerikai politikusokkal haverkodó dél-amerikai drogkartell lett, akiket a legendásan szigorú tekintetű igazgató (Jack Ryant ugyanis előléptették) személyesen megy el seggberúgni. A Ford-féle Tom Clancy-filmek minden Csillagok háborúja-rajongó számára kötelezőek, mivel Ryan ügynök felettesét, Greer admirálist Darth Vader hangja, James Earl Jones alakítja. (Ár: 990 forint)

Atomcsapda - 6/10

atomcsapda dvd

James Cameron exfelesége, Kathryn Bigelow már a Bombák földjén Oscar-esője előtt is odatette magát: a Holtpont című szörfös bankrablós film után 11 évvel feszült tengeralattjárós mozit forgatott. Ford itt megint egy olyan karaktert alakít, aki ellenszenves a néző számára: a szovjet pártvezetés őt küldi a K-19-es atomtengeralattjáró fedélzetére, hogy szemmel tartsa annak renitenskedő parancsnokát (Liam Neeson). A két színészveterán egymásnak feszülése sajnos nem villant fel kellő mennyiségű drámai feszültséget, ráadásul az alkotók a nukleáris katasztrófa rémképe mellet az igaz történeteken alapuló filmek szokásos hatásvadászatával, a stáblista előtti halottlistával sokkolja a nézőt. (Ár: 990 forint)

Tűzfal - 6/10

tuzfal cover

Egy felhergelt családapa kezében a kávéfőző is ugyanolyan veszélyes fegyver, mint a macsón nadrágzsebbe csúsztatott pisztoly vagy a ház udvarán felejtett csákány. Bár a Tűzfal 2006-os darab, tipikus '90-es évekbeli akciófilm: nemcsak tele van nevetséges techno-halandzsával és MacGyver-epizódokat idéző trükkökkel (hősünk ugye egy mp3-lejátszóra kötött faxleolvasó-fejjel töri fel a bank biztonsági rendszerét), és itt a gyereknek meg a kiskutyának még akkor sem esik semmi bántódása, ha az dramaturgiai szempontból nagyon is indokolt lenne. (Ár: 999 forint)

Az elnök különgépe - 6/10

airforce1

Csúnya, gonosz terroristák a hazafias amerikai elnök ellen annyira tenyérbe mászóan giccses téma, hogy csak a 90-es évek első számú akciósztárjával, Forddal működhetett. A hozzám hasonló fanatikus rajongóknak biztosan jó volt nézni, ahogy a színész ebben a filmben is pont úgy bunyózott, mint Indiana Jones, és pont olyan hülyén tartotta a pisztolyt, mint Han Solo, de a kliséhegy gépeltérítős történetbe igazából csak Glenn Close és Gary Oldman vitt színt (előbbi mint alelnökasszony, utóbbi a szokásos rosszfiú-szerepben). És még egy baj van a filmmel: 2011-ben is a 10 évvel ezelőtti, pofátlanul magas dvd-árakon kínálják (Ár: 2999 forint).

Az ördög maga - 7/10

ördögmaga

A hollywoodi forgatókönyvírók szerint az írek csak három munkakörbe jók: tűzoltónak, zsarunak és terroristának. Utóbbi kettőről készített filmet 97-ben a főleg politikai thrillerekben utazó Alan J. Pakula, főszerepben a Forddal (aki itt is rutinból hozza a jóságos nagybácsi, revolverrel a gatyakorcában-típusú hőst) és a 34 éves ex-gatyamodell-lel, Brad Pitt-tel, aki ekkorra mály olyan kultfilmeken volt túl, mint az Interjú a vámpírral, a Hetedik vagy 12 majom. A veterán ír zsaru és a kölyökképű IRA-katona férfibarátsága annyira jó, hogy a néző csak nagyon nehezen tudja eldönteni, kinek is szurkoljon. Sajnos a forgatókönyv nagy hibája, hogy túlságosan előtérbe tolja a tragikus múltú szabadságharcost, és közben elsunnyogja az észak-írországi konfliktusok igazi arcát. 2999 forintot persze azért ez a film sem ér.

Hat nap, hét éjszaka - 6/10

6nap7

Ford sokszor próbált kitörni az akciósztár skatulyából, így vígjátékokhoz is rendszeresen aláírt. Igaz, hogy soha sem fogunk rá röhögőgörcsöt okozó komikus színészként emlékezni, de a Szellemirtók atyjának (Ivan Reitman) Hawaii-on játszódó vígjátékában, a Hat nap hét éjszakájában azért kellemesen elbolondozott Anne Heche-sel. Ford filmbéli cinikus, alkesz pilótája, aki egy lakatlan szigeten reked idegesítő hárpia utasával, akár egy félresiklott életű, nyugdíjas Indiana Jonesnak vagy Han Solónak is elment volna. Sajnos ez a film is túl van árazva: 2999 forint, pedig a 990-es turkálóban lenne a helye.

Temetetlen múlt - 7/10

temetetlen dvd

Steven Spielberg legeminensebb rendezőtanítványa, Robert Zemeckis jól ráérzett arra, hogy az ezredfordulón kipréselhet egy rohadék karaktert is a karrierje során végig jófiút alakító Harrison Fordból. Az öregedő akciósztár abszolút hitelesen játssza az erősen MILF-kategóriás asszonykáért (Michelle Pfeiffer) aggódó férjet, de a kiszámítható thriller-csavarokat inkább nem spoilerezünk el. A dvd-változat nagy hibája viszont, hogy extrák (werkfilm, audiokommentár, stb.) csak a turkálókban ezerért árult angol hangsávos lemezre kerültek, a szinkronos verzió pedig vérlázítóan drága (Ár: 2990 forint).

Szárnyas fejvadász - A végső vágás 9/10

vegsovagas1

Listánk végére hagytuk nagy kedvencünket, a Blade Runnert. Itt már egyáltalán nem bosszantó az 1990 forintos ár, ennyit igazán megért ez a szanaszét szabdalt klasszikus, aminek a legelső mozis változatában a szokásos búskomor bulddogarccal játszó Ford még a film noirok kalapos magánnyomozóinak stílusában, monologizálva üldözte a Földön rejtőzködő replikánsokat. Bár az eredeti Philip K. Dick-regényben, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?-ban csak egyetlen jelenetnél izgultunk azért, hogy vajon a főhős is replikáns-e, Ridley Scott zseniálisan hegyezte ki erre a problémára a saját verzióját, így a filmje a Dick-adaptációk között szinte egyedüliként tud látványos akciófilmként és művészi scifi-noir-disztópiaként működni. Az idén végre itthon is kiadott Final Cut verzióban már nincs benne a stúdió nyomására leforgatott happy end, bekerült viszont az összes, korábban kivágott, véres jelenet (Roy kinyomja Tyrell szemét, szöget döf a saját tenyerébe), és digitális utómunkával el lett tüntetve minden baki (a járőrautót lebegtető kötél, a kaszkadőrnő arca Zhora halálánál, stb.). Igazi rajongók viszont ne érjék be a fapados dvd verzióval: a bluray kiadás extra lemezére felkerült egy zseniális, 3 és fél órás dokumentumfilm, a Végzetes napok: Így készült a Szárnyas fejvadász.