Vajna szerint drasztikusan csökkenteni kell a filmgyártást

2011.05.16. 21:50
Andrew G. Vajna szerint a filmművészetnek is spórolnia kell, mert Magyarország kevesebbet költhet. Jövőre is csak 10 készülhet, mert az évi 20 film luxus, idézi a kormánybiztost a francia Le Monde.

"Magyarországnak csökkentenie kell az állami kiadásokat, és Andrew G. Vajna elfogadja, hogy ez alól a filmművészet sem lehet kivétel" - írja hétfői számában a Le Monde című liberális francia lap. A szerző, Clarisse Fabre a cikkében áttekintette az Orbán Viktor által a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztossá kinevezett producer élettörténetét: a Mario Kassarral közös cégével készített Rambo-sorozattal és a Terminátor filmekkel gazdagodott meg, az Intercomon keresztül pedig a nagy amerikai stúdiók (Warner, Fox) fő forgalmazója lett Magyarországon.

A magyar filmipart érintő változtatásként Vajna a Le Monde szerint a gyártás drasztikus csökkentését és a finanszírozás rendezését nevezte meg. A kormánybiztos kifejtette: korábban évente 30 magyar film készült, de miközben a filmgyártásra fordított támogatás egyre több kiadással járt, a megvalósult filmek egy részét nem is nézték a mozikban, és külföldre sem adták el.

Vajna arra is kitért, hogy 2011-ben 2-4 magyar filmnél nem lehet több, 2012-ben 8-10, később pedig évente maximum egy tucat készülhet, mivel "évi 20 film, az luxus". A kormánybiztos a forgatókönyvírásra és a nemzetközi forgalmazásra szánt támogatások megerősítését tervezi, javaslatai jelenleg a kormány és a szakma képviselői előtt vannak.

A cannes-i versenyprogramba három éve beválogatott, Delta című Mundruczó-film producere, Petrányi Viktória ugyanakkor így nyilatkozott a Le Monde-nak: "Talán tényleg csökkenteni kellett a gyártást a szektor rendbetételéhez. Az most a kérdés, hogy az elkövetkező két évben milyen típusú filmek kapnak majd támogatást."