Csongor
2 °C
15 °C

Egy meztelen nő és egy üvöltő patkány

2011. 05. 22. 11:26
Családjaikkal együtt az Egyesült Államokba költözik a hazai könyvkiadás két legmeghatározóbb borítófestője: Boros Zoltán szabadúszó illusztrátor, Szikszai Gábor concept artist lesz. A kultikus páros a jövőbeli terveik mellett egy több mint 25 éves sikersztoriról, Leslie L. Lawrence-ről, Star Wars-regényekről és a Word of Warcraftról is mesélt nekünk.

Boros Zoltán és Szikszai Gábor borítófestményeit nemcsak a geekek ismerik, hanem szinte mindenki. Csak vannak, akik név szerint nem emlékeznek rájuk, vagy azt hiszik, a "Boros–Szikszai" név egy embert takar. Az alkotópáros festményei a 80-as évek vége óta ott díszelegnek a Griff-könyveken, a Magus-szerepjátékhoz kiadott regényeken, a Valhalla házi íróitól berendelt, illegális Star Wars-folytatásokon és az Imperium Galactica díszdobozán. Jellegzetes stílusuk visszaköszönt már James Bond-, Alien-, Predátor-, Dűne- és Lőrincz L. László-regényeken is, az első Doom-kötetre pedig a kultikus IDKFA kódot is rárakták.

Mióta is dolgoztok együtt?

1935536 20bd5dabac4f28f49df064d9b31a48a2 wm
Szikszai Gábor és Boros Zoltán a Blizzard főhadiszállásán

Szikszai Gábor: Az első Boros–Szikszai-könyvborítónk F. Pohl Dr. Gladiátora volt a Móránál, de ha jól emlékszem, megelőzte néhány Galaktika- borító még 1988-ból. Ezeket még a főiskola alatt festettük, de addigra már komoly képzést kaptunk, és megtanult egymás stílusát is, hiszen középiskolás korunk óta ismerjük egymást.

Honnan jött a sci-fi ?

Szikszai: A filmélményeinkből. Örök kedvenc marad a Star Wars, a 2001 Űrodüsszeia és az Alien. Meg persze a Szárnyas fejvadász is, amit egy 15 fős, zártkörű vetítésen láttuk az Almássy téren. Ezt sosem felejtem el: a neves fordító és szinkrontolmács, Pozsgay József nagyon meglepődött Edward James Olmos káromkodásánál.

Boros Zoltán: Valejo és Frazetta barbárjain meg a többi angol és amerikai festô képein nőttünk fel. Nagy hatással voltak ránk Jim Burns robotjai, képregényvonalon pedig Juan Gimenez Metabaronja. És persze ott van a plakátrajzoló zseni, Drew Struzan is.

Ezért olyanok a korai könyvborítóitok, mint a moziplakátok?

Boros: Persze, teljesen tudatos döntés volt. Magyarországon a 80-as években a lengyel cirkuszplakátok stílusa volt az uralkodó, na meg az Albatrosz-könyvek fotómontázsai. Amerikai típusú grafikákat itthon maximum három-négy ember készített. Nézegettem a lemezborító-katalógusokat meg az IPM-ek "importált" borítóit, és eldöntöttem, hogy én is ilyeneket akarok festeni. Sőt ha lehet, még jobbat.

Szikszai: A sok szürreális Csillagok háborúja-plakát után, amiknél azt sem tudta az ember, mit lát, és az hogyan kapcsolódik a filmhez, mi amerikai stílusban festettünk posztereket. Amik utána önálló életre keltek: mellbevágó élmény volt látni, hogy a salgótarjáni mozi homlokzatán a Csillagember-plakátunkból kiollózott részletek köszöntek vissza.

Boros: Akkor még teljesen más világ volt, a hazai gyártású plakát hozzátartozott a hazai mozibemutatókhoz, függetlenül attól, ki milyen merchandise-jogokat szerzett meg a vetítés joga mellé. Festettünk magyar Godzilla- és Mechagodzilla-plakátot is, a rendszerváltás környékén viszont hozzánk is elért az a technológia, amivel könnyen ki lehetett cserélni az angol poszter feliratait magyarra. Onnantól már nem kellettek senkinek a hazai moziplakátfestők.

Ezután jött a Galaktika-korszak?

Boros: Igen. A Móra kiadónál, a Galaktika szerkesztőségében ismertük meg Kuczka Pétert, Trethon Juditot, Halmos Ferencet, Gáspár Andrást. Nemcsak a régi nagy nevek miatt volt izgalmas ez az időszak, szakmailag is fontos volt: olyan A-kategóriás scifi-klasszikusokat illusztrálhattunk, mint Sheckleytől a Státuszcivilizáció vagy Bestertől a Tigris! Tigris!.

Minden könyvet olvastatok, ami a ti borítótokkal jelent meg?

Szikszai: Eleinte igen, de egy idő után  fizikai képtelenség lett volna, csak könyvborítóból 500-at készítettünk az elmúlt évtizedekben. Lőrincz L. László viszont mindig megkövetelte, hogy olvassuk el a regényeit, mielőtt belevágunk a munkába. Ekkor még sok tízezres eladott példányszámokkal robogott a magyar könyvkiadás, és rengeteg hazai kiadó keresett meg minket azzal, hogy kizárólag Boros–Szikszait akarnak a címlapra. Volt, hogy odaadtam a legfrissebb Leslie L. Lawrence-kéziratot a páromnak, gyorsan olvassa el, és mondja el a lényeget, mert sietni kell a borítóval.

Boros: Lőrincz L. egyszer külön kérte, hogy legyen a borítón egy meztelen nő meg egy üvöltő patkány. Elképzeltük, röhögtünk, aztán fogtuk a fejünket, és megkérdeztük, hogy biztosan komolyan gondolja? Komolyan gondolta. Megrajzoltuk, de miután látta, hogy néz ki egy üvöltő patkány, csöndesen csak annyit mondott: „Akkor inkább legyen más a nő mellett.” Itt látszik igazán, hogy ami verbálisan jól hangzik, nem biztos, hogy vizuálisan is jó. Csak egyetlen írót tudnék mondani, akinek kiváló vizuális elképzelései voltak a borítóinkhoz: Gáspár Andrást, azaz a Magus regények Wayne Chapmanjét. Ő volt az, aki segítségként mindig konkrét színészeket csatolt a képekhez.

A Valhalla-köteteken Schwarzenegger, Michael Ironside és még a pápa is feltűnt. Sőt, maga Harrison Ford is, bár nem mindig legálisan. Hogy volt azzal a Lucas-tiltólistával?

Szikszai: A 90-es évek hazai könyvkiadása teljesen más időszak volt. A Valhalla-főnök Novák Csanádtól megkaptuk az illusztrátori feladatot, a jogi hátteret viszont a kiadó intézte. Mi  ilyenekkel sosem foglalkoztunk. A jogi hátteret rendezte a kiadó, így alakult, hogy a Star Wars-borítóink pár évvel később hivatalosan is rákerültek az amerikai kiadványokra.

Hogyan lettetek a 90-es évek legismertebb hazai borítófestőiből a Wizards of the Coast és a Blizzard Chesley-díjas illusztrátorai?

Boros: Már a 90-es évek elejétől voltak külföldi munkáink, rengeteget rajzoltunk a német FanPro Die Schwarze Auge (Dark Eye) szerepjátékához. Láttuk, hogy mindenki az amerikai piacra akar betörni, Európából, Japánból, Kínából és Oroszországból is oda nyomultak az illusztrátorok. 2004-ben próba, szerencse alapon elküldtük a portfóliónkat Donato Giancolának, a keleti part egyik legismertebb illusztrátorának.

Szikszai: Róla tudni kell, hogy főleg autodidakta módszerekkel fejlesztette magát profi szintre. Nem hajtott el minket, sőt kiderült, elsőre túl udvarias levelet írtunk neki. Abszolút közvetlen stílusban azt válaszolta, ezek legalább olyan jó munkák, mintha ő festette volna őket. Megmutatta a képeinket Jeremy Cranfordnak, a Wizards of the Coast akkori art directorának, és onnantól már folyamatosan kaptuk a megrendeléseket Magic-illusztrációkra.

Boros: A Magic kártyákkal ráadásul olyan helyekre is eljutottunk, ahová egyébként sosem tudtunk volna. Amszterdamtól Kobéig turnéztattak minket meghívott művészekként, mint a rocksztárokat. Massachusettsben egy művésztelepen alkalmunk volt találkozni Boris Valejóva és a többi híres, amerikai illusztrátorral.

Szikszai: Aztán egy Mark Irwin nevű képregényes úriember, a híres Heavy Metal magazin art directora átcsábította Jeremy Cranfordot a World of Warcraft kártyajáték kiadójához, az Upper Deckhez, így már onnan is kaptunk megrendeléseket.

Valejót és a többi híres fantasyillusztrátort mindenki irigyli kardos-páncélos modelljeik miatt. A ti nőalakjaitok azért ilyen jók, mert a képekre a barátnőiteket, később pedig a feleségeiteket festettétek?

Boros: Szép legenda, csak nem igaz. A tengerentúlon vannak illusztrátorok, akik a kis stúdiójukban a feleségük beleegyezését tudva fotózgatnak páncélban másodvonalbeli színésznőket, de mi nem ilyenek vagyunk. Nekünk mindig mindent fejből kellett rajzolni.

Szikszai: Vagy használni azt, ami van, mint a Magus könyvek James Bondjánál, a puskás Tier-Nan Gorduinnál. Egy motoros katalógusban feszített a referenciamodellünk, bőrdzsekiben és csizmában.

A puskás fantasyhősök több képen visszaköszönnek. Néhány rajongószerint még a lovagok helyett is robotzsarukat rajzoltok. A sci-fi tényleg ennyivel nagyobb kedvenc, mint a fantasy?

Boros: Egyértelműen. De bele kellett törődnünk, hogy a fantasy jelenleg jobban eladható. Szerencsére a klasszikus fantasy mellett egyre népszerűbb a „magicpunk” stílus. Léghajókat és egyéb repülő szerkezeteket mindig szívesen festünk, hiszen eredetileg mindketten formatervezőnek készültünk, az más kérdés, hogy mást tanultunk a Képzőművészeti Egyetemen.

Szikszai: Szeretünk átjárni egyik műfajból a másikba, csipetnyi sci-fit vinni a fantasybe.

Mennyiben más az amerikai kiadóóriásoknak dolgozni, mint a hazai vagy az európai piacra?

Szikszai: Lehet bármilyen szép a korábbi képeidből összeválogatott portfóliód, mindig csak annyira vagy jó, amennyire a megrendelő jónak tartotta a legutolsó munkádat. Itt nem lehet nagyképűsködni, hogy „úgyis megoldok mindent rutinból, mert már 25 éve ezt csinálom”. Folyamatosan fejlődni kell, mert több száz tehetséges srác tolong mögötted, mind azt nézi, mikor kezdesz lazítani, és azonnal elviszik előled a melót.

Boros: Ráadásul az amerikai piac nem igazán tud mit kezdeni a hozzánk hasonló alkotópárosokkal. Odakint minden munkafázisnak megvannak a saját szakemberei. Ha te azt mondod, értesz a concept arthoz, a filmes storyboardhoz, a könyvillusztrációkhoz és még a képregényekhez is, ráadásul évtizedek óta fix alkotótársad van, azt egyszerűen nem hiszik el. Visszakérdeznek: „Oké, de akkor pontosan mit is tudsz csinálni?”

Szikszai: Így jutottunk el oda, hogy a jelenlegi felállást határozatlan ideig szüneteltetjük. Most az a terv, hogy családostul kiköltözünk az Egyesült Államokba. Mindketten megszereztük „szakmai kiválóság alapon” a zöldkártyát. Zoli szabadúszó illusztrátor lenne továbbra is, én pedig inkább concept munkákat vállalnék a játékiparban. Egyikünk a keleti parton, másikunk a nyugatin.

Ez azt jelenti, hogy végleg szakít a Boros–Szikszai páros?

Szikszai: Muszáj volt lépnünk valamit, hiszen 25 éve nem volt szabadnapunk, karácsonykor és szilveszterkor is mindig dolgoztunk. Ezen akarunk végre változtatni, hiszen már nem lelkes főiskolások vagyunk, hanem házas emberek, akiknek a családra is gondolni kell.

Boros: Ez azért nem egy szomorú szakítás, biztosan lesznek még közös melóink. Lehet, hogy Gábor Kaliforniába kerül, én meg New York államba, de egy több évtizedes barátságot nem lehet eltörölni csak úgy. Internet pedig mindenhol van.

Hogyan osztottátok szét a 90-es években született közös képeket? Vader pilótakabinja Boros-festmény lett, Vogel az erkélyen meg Szikszai?

Szikszai: A saját portfólióinkba inkább az utóbbi 6 évből válogattuk ki a legjobb Magic- és World of Warcraft-illusztrációkat, mert ezeket a brandeket Amerikában mindenki ismeri.

25 év közös munka után eláruljátok a Boros–Szikszai-technikát? Boros a rajzoló, Szikszai a színező?

Boros: Igen, mindig átkopíroztam az ablaküvegen egy sztár fotóját, Gábor meg kiszínezte ceruzával. De félretéve a viccet: mindig is a lehető leghatékonyabban osztottuk meg egymás közt a munkát, és ennyi idő után már nagyon hasonlít a saját stílusunk a másikéra.

Szikszai: Olyannyira, hogy a 90-es évek elején az ős-Playboyba szánt Váncsa-esszét a szoros határidő miatt egyszerre illusztráltuk. A kép bal oldalát Zoli, a jobb oldalát én. Egyszerre, egy időben.

Egy közös műteremlakásban?

Boros: Csak a főiskola alatt volt közös lakásunk, aztán szétköltöztünk, később meg jött a család. Szerencsére mindig közel laktunk egymáshoz, így rendszeresen össze tudtunk ülni megbeszélni a melót. Aztán mindenki otthon csinálta a maga feladatát. Hogy konkrétumot is mondjak: a házakat meg a felhőkarcolókat általában nem én rajzoltam.

Szikszai: Igen azokra mindig én csaptam le. De az is igaz, hogy egy mozdulat, egy drámai beállítás kiizzadása nekem egy napomba is telhet, erre jön Zoli, és megoldja egy óra alatt. Az sem titok, hogy én már a 90-es évek közepén-végén elkezdtem digitális technikákkal dolgozni. Ez Zolinak nem annyira jött be, de nagyon tisztelem amiatt, hogy megmaradt a tradicionális megoldásoknál. Ő nemcsak ecsettel, néha az ujjaival is belenyúl a képekbe.

Boros: Az sem mellékes, hogy a hagyományosan festett képeknél mindig marad egy eredeti változatod, amit értékesíthetsz gyûjtôknek. Természetesen a különválásunk után én is használok majd digitális technikát, elismerve elônyeit. Sokszor – de nem mindig – gyorsabb, nem olyan macerás, mint a hagyományos technika, no és van legalább 32 undód.

Személyes kedvenc a képtengerből?

Szikszai: Legalább 1000 illusztráción vagyunk túl, nekem mindig az aktuális kép volt a kedvencem. A külföldi piac korán megtanított minket az aranyszabályra: minden egyes munkának úgy kell nekiállni, hogy ez lesz az eddigi legjobb képed.

Boros: Mindenképp ki kell emelni kedvenc munkákat? Óriási elismerés volt például egy régi Galaktika-kiállításon, talán a 80-as évek végén, hogy az akkor még élő képregényes legenda, a 2004-ben elhunyt Zórád Ernő így jött oda hozzánk: „Fiúk, megnéztem a képeiteket, újra meghoztátok a kedvem a rajzoláshoz.” Büszke voltam akkor is, amikor 30 oldalon keresztül foglalkozott velünk egy 800 ezer példányszámban megjelenő kínai scifi-magazin. És persze az, hogy a 90-es évek után újra bekerültünk a Spectrum kiadványba, a jelenkori scifi- és fantasyillusztrátorok legjobbjai közé, legalább akkora elismerés, mint egy szakmai díj.

Szikszai: Ami 2005-ben egy Chesley Award formájában megadatott, ez valami olyan, mint a filmvilágban az Aranypálma Cannes-ból.

Most min dolgoztok?

Szikszai: Közös munka keretében készült el a Journey nevű amerikai rockbanda legújabb lemezborítója. Igen, ez az a Journey.

És hogyan tovább?

Boros: Egy hosszú korszak mindenképpen lezárul, ez így kerek, ez így gurul. Nyilván a köztünk lévő sokezer kilométer ellenére lesznek majd alkalmi közös munkáink, de külön-külön kell megtalálnunk a saját új stílusunkat, egyéniségünket. Ami korántsem biztos, hogy olyan sikeres és különleges lesz, mint a Boros–Szikszai. De most ezt kell megélnünk.

Szikszai: Nagyszerű a tudat, hogy egy-két generáció a mi illusztrációinkon nôtt fel, sokan ismerik a nevünket és munkáinkat, sok fiatalt inspirálhattunk, hogy ezt a pályát válasszák hivatásukként. Ez így nem kevés, de egyikünk sem dôlhet hátra. Irdatlan mennyiségû melóval sikerült eljutnunk oda, hogy itthon vagyunk valakik, kint meg kezdhetjük az egészet vénségünkre újra. De azért megpróbáljuk.

Hozzászólások (81)

 • Parmezanidész2011.05.22 11:50:46

  Nem kéne ennyire elsiratni őket. A BSz-borítóknak általában semmi közük nem volt a könyvhöz, amihez készültek. Wow-illusztrátornak tökéletesek lesznek, ott úgyis karakterképeket kell rajzolni cselekmény nélkül, de könyvborítóhoz túl koncepciótlanok voltak a munkáik.

 • Neurotic2011.05.22 11:52:40

  végre ez a cikk is lejött
  a sok modern művészke helyett két komoly, nemzetközileg is elismert alkotóról ez az írás nagyon jól sikerült

 • endike2011.05.22 11:54:17

  A magyar Valejo(k)! Mondjuk ez az én szememben negatívum...

 • qqyyqq2011.05.22 12:05:01

  Megint elveszítünk két nemzetközi szintvonalú alkotót . . .

 • Bergeroth2011.05.22 12:17:11

  Rengeteg könyvem van itthon, aminek ők rajzolták a borítóit, mondjuk a 80-as, 90-es években nem is nagyon volt más, de ők legalább profik abban, amit csinálnak.
  Ebben az országban szemlátomást az embereknek nincs szükségük a kultúrára, és páros lábbal taposnak el mindent, aminek bármi köze van a művészetekhez (tisztelet a kivételnek).
  Szóval csak remélni merem, hogyha itthon nem sikerült nekik, akkor legalább külföldön sikeresek lesznek. Sok szerencsét nekik.

 • scaurus2011.05.22 12:17:25

  Sosem tetszett ez a stílus, kifejezetten taszítóan hat rám.

  A fantasy és a sci-fi egyik problémája, hogy a kötetnek már a kinézete (borítója) visszatartja az embert, hogy kézbe vegye - s így esélyt sem kap, hogy kiderüljön, a kötet a szokásos szemét, vagy a ritka gyöngyszemek egyike...

 • Kurt S. Earp2011.05.22 12:29:29

  Két zseniális képzőművész. Elképesztő technikai tudásuk, hihetetlen rajzi érzékenységük, szín és a vonalkultúrájuk döbbenetes. Profi grafikusok, akiknek a munkastílusához soha-senki nem tudott felérni, aki utánozni próbálta őket.
  Egy év átfedéssel akkor fejezték be az egyetemet, amikor én kezdtem, az év végi kiállításukra az egyik playboyban is megjelent golfklubnak készített illusztrációjukat rakták ki...döbbenetes volt, pedig nem az volt az első Boros-Szikszai amit életemben láttam, de az volt az első amit a "maga testi valójában" egy centiméter közelről megcsodálhattam. Ecsetkezelés, rajzkézség, gondosság, stílusegység,..ilyen sehonnai álművész pöcsfej festőgyerekek, akikből 12 egy tucat a képzőn, kikerekedett szemmel, orrukat a képet takaró üveghez nyomva próbáltak rájönni, hogy ez most egy print vagy az eredeti festmény-e,... persze nem megfeledkezve a külvilágnak szóló ajakbiggyesztő lesajnálásról, ami az efféle iparosok lesajnálását jelentette a hozzá hasonló "magasművészet" gyakorlóihoz képest, akiknek a legnagyobb művészi teljesítményük gyakran az volt, hogy már reggel kilenckor merevrészegek voltak.

  Uraim, sok sikert az újvilági új életben. Le a kalappal önök előtt!
  Éljenek a profik!

 • endike2011.05.22 12:31:13

  Bergeroth, sajnos ennek amit ők csináltak nem sok köze van a művészethez, ahogy a Valejónak se.

  scaurus, sajnos a legtöbb ember pont az ilyen "valejós" képek miatt veszi a sok-sok értéktelen scifit meg fantasyt...

  a régi Galaktika borítói bezzeg milyen jók voltak, és változatosak, belefért abba ez a valejós stílus is de nem _csak_ az

  és a Boros-Szikszai helyében nem lennék arra büszke hogy semmi, de semmi egyedit nem vittek bele a művészetükbe hanem csak simán másoltak...

 • redwolf2011.05.22 12:35:14

  Ez egy stílus, amit ők ketten nagyon jól csináltak, ráéreztek az igényre, és tudtak élni vele. Gratulálok nekik, és sok sikert kívánok. Nem tud mindenki együtt dolgozni, nagyon egyféleképpen kell gondolkodni, úgy látszik ez volt az erősségük. Most már profik, biztos megbírkóznak azzal is, hogy egyedül kell helytállni. Hajrá fiúk, hallasatok magatokról!

 • lab22Johnny2011.05.22 12:39:04

  Grafikusként azt nézem mit hogyan oldottak meg a képeken és a részletek zseniálisak!

  (egyes képeiket lehetett volna még részletgazdagabbra is csinálni, emiatt kicsit szomorú vagyok, mert ekkora türelemmel, technikai tudással hiányzik néhol az ékkő a képről, ami szerintem a részletekben rejlik)

  A látványviláguk de főképp a színek, azon belül is a sci-fi vonal lenyűgöző!

  Azt meg mellékesen idefirkantom, hogy van LEM-nek egy "Tudományos irodalom és Futurológia" értekezése, ahol (régi Galaktika cikkekkel is összhangban) részletesen kifejtik mi a science fiction, olvassatok utána, nem attól sci-fi valami mert jövő meg elektronikus kutyük vannak benne, és nem attól Fantasy, hogy szarvai vannak a képen a lényeknek és csontkockákkal játszanak karddal az oldalukon stb.. A sci-fi > Tudományos Fantasztikum! Akár a Frankenstein vagy sok más mű, így a képeket sem lehet így ledegradálni, hogy "nem szeretem a sci-fi-t"..

  Respect az alkotóknak!

 • Porcelán az elefántboltban2011.05.22 12:40:43

  Az a Vader' Cockpit sirvaröhögős.
  :D:D:D

 • silverwol2011.05.22 12:41:17

  Tetszett a cikk. Én nagyon sajnálom, hogy külföldre mennek, nagyon tehetséges emberekről van szó, akik jól használták ki a tehetségüket. Sok szerencsét nekik odakint is!

 • kresbicky2011.05.22 12:42:05

  hajrá, Bo-Szi! Sok sikert Amerikában!

 • m4st0d0n2011.05.22 12:42:23

  Elmegy az esze az embernek az ilyen negatív kommentektől. Igen, ők kiváló művészek, mert lehetnek kiválóak, annak ellenére, hogy neked nem tetszenek. Nekem sem tetszik minden tőlük, de ezen felül egy rossz szavam sincs rájuk, mert amit csinálnak az igazán bravúros és technikás. Ezen kívül rendkívül szorgalmas emberek, és tisztában vannak vele, hogy enélkül semmi se megy az életben, legyen bármennyire tehetséges az ember. Mélyedjen el magában minden troll, hogy mennyire szorgalmas abban, ami élete foglalkozása, és hogy felér-e Boros-Szikszai szorgalmának morzsányi töredékéhez. Mert szerintem nem.

  És igenis szomorú az ember egy kicsit, ha kiválóság távozik az országból.

 • nlght842011.05.22 12:51:24

  scaurus:

  Akkor tedd fel a kérdést, hogy veled van gond vagy a többséggel?
  Másrészt ott az internet a szemed előtt, szépen rákeresel a legnépszerűbb művekre vagy a kritikákra, amit kaptak.
  Az én kedvenceim fanatasyből R.A. Salvatore és Paul S. Kemp művei. A magyarok közül Raoul Renier és Wayne Chapman (Gáspár András) művei. Ha sci-fi, akkor meg Asimov.

 • yottagregor2011.05.22 12:54:41

  Annak idején volt szerencsém az urakkal kapcsolatba kerülni néhány borító kapcsán.
  Zseniálisan játszanak a fényekkel, jók az alakok, és a cikk tanúsága szerint hallgatnak a megrendelôre is.
  Nekem egyetlen bajon az, hogy néha "eltévednek a térben".
  Mire gondolok?
  - A Parlament mellett hidat építô Pepsi naptárképen a Pepsi palack egyszerûen nem állhatna olyan szögben a srác kezében, mert a következô pillanatban elejtené.
  - A galériában az erkélyen rágyújtó férfi cigarettásdoboza a korlát peremének takarásában van, majd a korlát sarka után ez a perem egyszerûen elvész. Tudom, ha meghagyják, akkor árnyékolni kellett volna a könyöklôt, de mégis...

  Grafikailag szépek, de néha bántó apróságok maradnak a képeken.

  Mindenesetre sok sikert az uraknak.

 • Bergeroth2011.05.22 12:55:27

  Mondhatnám, hogy a jelenlegi kormányunk is, és úgy összességében az ilyen stílusú politikai hozzáállás is maximálisan hibás abban, hogy újabb 2 nemzetközileg is elismert zseni távozik külföldre, de nem akarok itt politizálni.

 • scaurus2011.05.22 12:58:53

  night84

  1.) Hiába tetszik valami 1 millió embernek, ha nekem nem; objektíve Dosztojevszkij Félkegyelmű c. műve is remekmű, szubjektíve számomra olvashatatlanul unalmas és érdektelen.

  2.) Azokra gondoltam, akik a könyvesboltban téblábolnak és kíváncsiságból vesznek a kezükbe számukra könyvet, azokat bizony elriaszthatja egy ilyen borító.
  (Nem véletlen, hogy a Harry Potternek is van "adult" kiadása.)

 • Sirappa2011.05.22 13:06:25

  MAGUS kártyában a kedvenc képeim tőlük vannak. Hihetetlen jó munkát végeztek:)

  LEgnagyobb elismerésem, hogy kitartottak idáig és hát semmi sem örök:) Sok sikert az államokban.

 • tea fan2011.05.22 13:15:42

  nlght84

  "Akkor tedd fel a kérdést, hogy veled van gond vagy a többséggel?"

  Miért lenne vele "gond"? Ízlések és pofonok.
  Én sem kedvelem ezt a stílust.
  Ettől függetlenül sok sikert kívánok Borosnak és Szikszainak.

 • Exploiter2011.05.22 13:18:24

  Az ízlésről lehet vitatkozni, ja.
  Csak hát ugye, gecijól rajzolnak, ami meg objektív tény.
  Picasso meg egy normális embert nem bírt lerajzolni életében, mégis híresebb lett. Hahh.

  Sok sikert, arcok, odakint is!

 • scaurus2011.05.22 13:31:31

  1.) Picasso nagyon is jól tudott rajzolni (tessék a korai műveit is megnézni), csak valószínűleg nem akart.

  2.) A művészet nem attól művészet, hogy "normális" embert rajzol-e a művész vagy sem.

  3.) Ami itt keveredik: van különbség az önmagát megvalósító képzővész és a megrendelésre dolgozó alkalmazott művész között.

  Feltételezem, hogy Boros és Szikszai is sokszor mást és másképpen szeretett volna, csak a megrendelő kötötte őket.

 • scaurus2011.05.22 13:32:02

  képzővész=képzőművész

 • troll ellenpólus2011.05.22 13:32:43

  Kik is ezek? Ponyvaregények címlapjaira rajzolnak meztelen nőket meg mindenféle agyaras-sisakos lényeket? Menjenek csak. Jobb helyük lesz Amerikában; a Nemzeti Együttműködés Rendszerében semmi szükségünk ilyenekre.

 • Pene2011.05.22 13:48:24

  Imádtam az urak illusztrációit nézegetni a borítókon és "beljebb" is. A kártyákról ne is beszéljünk. Ha valami nagyon jó kis képet láttam, szinte biztos, hogy ott volt a sarokban a "Boros-Szikszai". Tízezrek fejében él Tier nan Gorduin, Airun Al Marem stb. az ő képeik alapján, munkásságuk itthon legalább olyan meghatározó, mint egy-egy felkapott szerzőnek, vagy szerepjáték könyvnek/kártyának.

 • Exploiter2011.05.22 13:49:29

  @scaurus

  Remélem, nem vetted komolyan, amit írtam.:)

  Ami komoly, hogy a két gyerek nagyon tud. A sok picsogó műkritikus meg mehet a vérbe, recskázzanak inkább azokra, akik két tintapaca fölé odaírják, hogy "fájdalom", aztán mennek kiállítani.

 • Baribál2011.05.22 13:53:59

  Filmszak: kommented logikája alapján, akor Rubens mesteri, Dali meg kommersz. Pedig mindkettő a saját stílusában, más korszakban alkotott. Nálad enyhe sznobizmust érzek.

  troll ellenpólus: Bester (Tigris,tigris!), speciel klasszikkus sci-fi. A hazai kiadás borłtóját ők csinálták... Igazad van, a NER-ben rád van szükség.

  Ez a két múvész (csakazértis:))nyert egy rakás díjat, elismerést külföldön. Szerintem semmi szégyelleni való nics abban, ha valaki a tehetséges, és abből él meg. Nincs rossz műfaj, csak színvonal van. Sokkal jobb mint az a sok "meg nem értett művész", vagy az éppen polkorrekt sarlatán.

 • Baribál2011.05.22 13:55:25

  abből=abból

 • Chapell2011.05.22 14:02:36

  @scaurus

  1.) Hiába tetszik valami 1 millió embernek, ha nekem nem; objektíve Dosztojevszkij Félkegyelmű c. műve is remekmű, szubjektíve számomra olvashatatlanul unalmas és érdektelen.

  Mi az, hogy akármilyen művészi alkotás objektíve remekmű?

 • HEROIKUS RANDALÍR2011.05.22 14:07:36

  Végignéztem. Kínosan gyenge. Mit és hol tanultak az urak vajon? S mit felejtettek el?

 • nod202011.05.22 14:10:27

  Be kell vallanom BSz művei nem az én stílusom és nem vagyok elragadtatta. De tagadhatatlanul tehetségesek, szorgalmasak és ezek szerint sokaknak tetszik.

  Sok sikert kívánok nekik a jövőben is.

 • mrbloodbunny2011.05.22 14:14:36

  örömmel látom, hogy néhány embernek savanyú a szőlő... no mindegy, nekem nagyon tetszenek a művész urak alkotásai, további sok sikert kívánok nekik! akik pedig tovább méltatlankodnának, azoknak szerény önvizsgálatot javasolnék:[link]

 • igenember2011.05.22 14:20:18

  Ha amúgy is külföldre dolgoznak akkor felesleges kimenni. Itthon még mindig olcsóbb élni. Szabadúszó illusztrátornak felesleges kimenni. Játék concept artist meg a következő Pokemon öltöztető játék ruha terveinek megrajzolását jelenti. Ahhoz sem kell kiköltözni.
  Nem akarok vészjosló lenni de 2 év múlva mikor elfogy a pénzük majd jönnek haza.

 • Con Storm2011.05.22 14:46:22

  7 napja jelentették be a statisztikusok az USA gazdasági csődjét...

  2-3 hónap és gondok lesznek.. én biztos nem költöztem volna oda... pont most...

  Mondjuk az igaz, hogy.. most olcsó lehet ott minden telek és ház...

 • endike2011.05.22 14:46:49

  Milyen érdekes, hogy bárki aki kritizálta őket itt, egyből megkapta, hogy hülye, szemét, irigy és még durvábbakat. Ó, ez is milyen jellemző...

 • Con Storm2011.05.22 14:48:35

  igenember

  Ez nem igaz, hogy itthon olcsóbb élni... a francia élelmiszer árakhoz képest majd két-háromszoros drágaság van...

 • endike2011.05.22 14:48:52

  Ja meg az is jellemző, hogy BSZ dicsőítői csak a két végletben tudnak gondolkodni: aki kritizálja BSZ-t az bizonyára valami elvont tarisznyás művész vagy ilyesmi.
  Hát ajánlom nekik hogy nézzenek utána az igazán nagy scifi/fantasy művészeknek, aztán utána mutassanak nekem olyan BSZ képet amin valami eredeti van.

 • Démonmac12011.05.22 15:17:51

  Nagy kedvenceim, hajrá nekik.

 • bocsitibi2011.05.22 15:24:51

  Hehh.

  Hihetetlen, ahogy a sok kiscerkájú troll előmászott, mert lehet kommentelni. Na most az összes frusztráltságukat ami fölgyülemlett ide lehet hányni. :D

  Profik, ebből éltek mindig is. Naná, hogy kell az iparosmunka is. Grafikusok ezrei vannak akik a seggüket csapkodják a földhöz, ha megtervezhetik egy dobozos almalé "design art"-ját, úgy hogy azt ki is fizetik.

  De látom itt van rengeteg ennél okosabb ember is.
  Nyilván a két festő tök hülye és egy átpiált éjszaka után döntött úgy hogy irány az usa családostul. 25év meló, sokévnyi közös munka távolról , többhónapos intenzív bedolgozás a nyugati partra repülve (elolvasta bármelyik agy egyáltalán a linkelt útbeszámolót) nagyágyuk társaságában, valószínűleg nem nyomott a latba.

  A ződkártyát is puszira adják. Tökre nem éri meg kimenni. Én má' csak tudom. Olvastam egy cikket a hávégébe, meg van egy haverom aki tacossütés mellett nem lett rocksztár.

  Szánalomhalom

 • szabiaki2011.05.22 15:37:23

  endike, bezzeg az milyen eredeti, ha valaki olyan animációt csinál, hogy az ember nézi a tévét és nem forognak a fejében a fogaskerekek, de ha nem nézi akkor egyből forognak szívecske alakban.

 • Macropus Rufus2011.05.22 15:43:17

  "endike
  Milyen érdekes, hogy bárki aki kritizálta őket itt, egyből megkapta, hogy hülye, szemét, irigy és még durvábbakat. Ó, ez is milyen jellemző..."

  na ja, de az még jellemzőbb, hogy egyből fikázzuk a másikat nemigaz? :o

 • Macropus Rufus2011.05.22 15:51:37

  sztem a srácok jól rajzolnak. Fater Galaktika megszállott volt, gy.k. majd az összes meg van neki. Nagyon sok ütős rajz/kép van benne.

  De izlésről meg ilyenekről vitázni halál felesleges, de egy kórképet azért le lehet vonni az ilyen hírek utáni kommentekből... majd mindekit tudunk fikzáni valamiért, de valahogy a sikereknek nem örűlnek annyian és annyira mint amilyen intenzíven szívből tudják gyűlölni az olyankat akiknek sikerűlt valami. (dögöljön meg a szomszéd tehene effekt? :o )

  Aki fikáz: rajzoljon egy hasonlót. Aztán majd beszélgetünk. Addíg meg kibicn a pofáját zárva tartja és evésre használja sztem. De az a minimum, hogy ha nem tetszését fejezi ki, akkor azt is kúltúráltan teszi, nem mindefajta hányásnak meg mocsoknak nevezi a másik MUNKÁJÁT bazdmeg.

  Viszont amennyiben ez a két ember udaát szép sikert fog sikerre halmozni akkor egyből a mi kutyánk köjke lesz mi??? Akár csak az összes innen lemenűlt Nobel díjjasunk esetében mi? Akkor csak egy rohad zsidó volt, most meg verjük a nyálunkat, hogy a magyarok mennyi mindent adtak az emberiségnek... Ja, csak nem magyar állampolgárként mert itt kb. mint most hasonlóan szerették őket... valahogy a sikereinket nem tudjuk megbecsülni. De ha valaki belénk rúg azt még évszázadokkal késöbb is előhozzuk... na ez a szánalom, sőt, ez már arra sem érdemes.

  Gondolom a Blizzard-nál csupa hülye van, hogy két ilyen nímandot szerződtetnek. Bezzem mi okos magyarok tudjuk, hogy odaát csupa marha van.


  Sok sikert a srácoknak, remélem bejönn nekik a buli! :)

 • endike2011.05.22 15:55:10

  Megint csak a látszik a kultúra: kiscerkájú aki kritizál, meg troll meg hülye. Hahahaha, saját magatokat jellemeztétek, nem tudtok értelmesen kritizálni, csak fröcsögni.

  szabiaki, nem tudom ki vagy te, de nagy mocskolódó lehetsz, Macropus Rufus, te is. nem fikáztam senkit, szóval te hazudtál. De persze ez felétek nem gond.
  Hajrá magyarok!

 • Camappa2011.05.22 16:16:37

  A fanyalgók bekaphatják a nagy lila, lüktető fa**t és kiszophatják belőle az élet esszenciáját. Szánalmas nímandok

 • storm282011.05.22 16:26:02

  Köszönjük az interjut:)Kislányként Galaktika-fan voltam,imádtam a grafikáikat.Akinek meg nem tetszik,nem kötelezö nézni,sem kommentelni....Itthon nem hiszem ,hogy manapság jol meg lehet élni ebböl,nem véletlenül mennek el.Amerikában nagyobb kultusza van a stilusnak mint Europában,érthetö miért a váltás.Sajnálom,de biztosan büszkék leszünk még rájuk:)

 • Macropus Rufus2011.05.22 16:32:22

  endike: bocsi azt kihagytam, hogy akinek nem inge az ne vegye magára. De egyébként ez nem mocskolódás, csak egy ironikos megjegyzés volt a te megjegyzésedre. De te magadra vetted...

  "szóval te hazudtál" óvatosan az ilyen kijelentésekkel.
  ""endike
  Milyen érdekes, hogy bárki aki kritizálta őket itt, egyből megkapta, hogy hülye, szemét, irigy és még durvábbakat. Ó, ez is milyen jellemző..."

  na ja, de az még jellemzőbb, hogy egyből fikázzuk a másikat nemigaz? :o"

  magadra vetted? De sz@r. De mivel nem következik a hozzászólásomból, hogy rád gondoltam (mert nem is, bár most elolvasva tényleg úgy tűnik), ne nevezzél hazugnak, mert beszopod!

 • szabiaki2011.05.22 16:32:24

  endike mért fontos, hogy ki vagyok?
  Csak nem személyeskedni akarsz?
  Arra próbáltam rávilágítani, hogy egy olyan kéri számon az eredetiséget aki maga képtelen eredeti lenni, pedig még anatómiai ismeretekkel sem köti magát gúzsba.

 • Rorschach2011.05.22 16:39:24

  endike egy kicsi citrom

 • pinky, the brain2011.05.22 16:47:23

  ...most akkor miért és ki hibás, hogy elmennek?? a kormány, mert nem emeli őket a magasba?? miért emelné?? hasonlóképp egy tanítónőt is fel kéne emelni, mert kiváló a munkájában... vagy egy buszsofőrt.. mert lekavart millió kilométert balesetmentesen... mennek, mert ami Magyarországon el lehetett érni, elértek...Hollywoodban többet lehet elérni... világhírnév, pénz stb. szinten... csak oszt el ne kurvuljanak ott, már mással is előfordult... s az meg, hogy mikor világhírnévre tettek szert, Magyarország büszke lehet rájuk, mert ő szülte őket?? miért ne?? nem értem, mit kell itt okoskodni...

 • Prussia2011.05.22 16:56:02

  Hál istennek már megint van pár kommentelő aki azt se tudja mi az a SCI-Fi vagy a fantasy.Semmi sem tetszik neki.
  De fikázni azt tud.
  Nekem meg ez a féregmentalitás nem tetszik.Nah de ez is magánügy ugye?

 • Bergeroth2011.05.22 17:07:47

  endike:

  "Bergeroth, sajnos ennek amit ők csináltak nem sok köze van a művészethez, ahogy a Valejónak se."

  Mi a művészet? Hogyan határolod be? Mi alapján osztályozod?

 • luciferko2011.05.22 17:33:26

  "Akár csak az összes innen lemenűlt Nobel díjjasunk esetében mi? Akkor csak egy rohad zsidó volt, most meg verjük a nyálunkat, hogy a magyarok mennyi mindent adtak az emberiségnek... "

  Mennyi mindent? A kiosztott 5-600 db Nobel díjból ha jól emlékszem 17-18 jutott magyarnak. A Nobel díjas magyarok tömkelege csak urban legend.

  A rajzokról: Jók, de gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki "élettelennek" találja az összeset.

 • endike2011.05.22 17:41:05

  Bergeroth, én csak egy kis eredetiséget várnék el tőlük... nálam a művészetben az a minimum. Őszintén szólva, most hogy belegondolok BSZ-nél még Valejo is jobb...
  Bár amúgy ha most jobban belegondolok, mintha rémlene pár BSZ kép amiben volt eredetiség, talán a munkásságuk elejéről. Sajnos később már az maradt csak hogy technikailag profik és ez kielégíti őket. Meg se próbáltak valami pluszt adni a munkájukhoz, pedig biztos vagyok benne, hogy ezzel nem rontották volna az "üzletüket".
  Így semmivel se járultak hozzá a magyar képzőművészethez, sőt, inkább csak rontották az izlést a silány másolataikkal. (Silány, igen, pl. a Syd Mead stílus lemásolása miatt csak ilyen csúnya szavakat tudok mondani rájuk.)

 • Bergeroth2011.05.22 17:48:36

  endike:

  "...én csak egy kis eredetiséget várnék el tőlük... nálam a művészetben az a minimum."

  Tehát jól értem, hogyha neked nem tetszik amit művelnek, akkor az nem művészet?

 • A Sherman megsérült, végzünk vele2011.05.22 18:32:17

  Jövőbeli terv? Kedves Gyula, minden terv jövőbeli...

 • Gerry.2011.05.22 19:24:26

  Jellemzo, annyira jellemzo. Nem az en tisztem megitelni mennyire jok abban, amit csinalnak, vagy csak mennyire volt szerencsejuk, de az biztos, hogy a Blizzard-hoz valo bekeruleshez tobb kell, mint puszta szerencse. De nem is ez a lenyeg. Hanem az, hogy szokasos, jo magyar modon itt jon a hanyinger, es az anyazas a kommentekben - monjuk nem mintha meglepo lenne, vegtere is ez a szokasos forma..

  A baromsagok elkerulese vegett: az elet az USA-ban alapvetoen sokkal olcsobb, mint MO.-on. (Most tekintsunk el a regionalis meg az allamok kozti osszehasonlitastol, varos-videk kulonbsegtol, csak altalanossagban nezzuk.) A lakas, haz dragabb (ujfent oriasi elteresek vannak, de ujfent csak altalanossagban...), de vegyuk figyelembe az atlagfizetest is...picit magasabb mint a magyar.

  Az tettszik, hogy pont 7 nap mulva bedol a teljes amerikai gazdasag, jajja nekunk; a kedves hozzaszolo csak nem az IKSZ fizetett berforumozoja, akik tobbek kozott azzal akarjak visszacsabitani a nepet kulfoldrol, hogy elni es vallalkozni az USA-ban es Nyugat Europaban ma nem lehet, de Mo. a lehetosegek hazaja... :D Hat az. Csak kerdes a lehetosegek melyik spektrumarol beszelunk...

  Egyebkent soha nem ertettem, miert mindenkinek orgtona fizetes es a megelhetesi koltsegek jutnak eszebe pl. az USA kapcsan, mikor a legtrivialisabbrol megfeledkeznek: eletminoseg. Ebben benne van az elozo ketto is, benne van persze a fizikai kornyezet (gyk. jelen esetben NYC es a kaliforniai tengerpart, pl.), de benne van a kozerzet is, a kedves ember es polgartarsak mentalitasa, es hogyan hat ki mindez az ember eletminosegere? Baromira. Baromira, csak az a baj, hogy Mo.-on a mentalitas es az emberek teszik tobbek kozott kurva szarra az eletet...szep peldai ennek a fenti hozzaszolasok, amik kozul soknak csak egy uzenete van: hogy dogolnenek meg, nem is fonak hianyozni, ki nem szarja le oket, esatobbi. Szep latlelete. Eletminoseg, es a polgartarsak mentalitasa kapcsolata, ugye...

 • scaurus2011.05.22 19:34:56

  Bergeroth írta: "Mi a művészet? Hogyan határolod be? Mi alapján osztályozod?"

  Ha az iskolában figyeltél (tanultál) volna az irodalom, valamint a rajz- és művészettörténet órán, akkor nem tennél fel ilyen kérdést, mert magad is tudnád a választ...

 • Gerry.2011.05.22 19:48:21

  Ha a muveszetet altalanos iskolai es gimnaziumi tananyagok alapjan kell beloni es meghatarozni, akkor eleg nagy gaz van...

 • G462011.05.22 20:50:52

  Üdv!
  A fikázóknak gratula, biztos ők sokkal többet elértek az életben.
  Nagyon örülök ennek az interjúnak. A MAGUS számomra mindíg is a Boros-Szikszai duó festményeivel az igazi, de több, húdefrankó-borítójú könyvet kézbe véve derült ki, hogy biza az is BSz. Sajna a többször emlegetett AvP könyveket egy rövid pénztelen időszakomban kénytelen voltam eladni, de még így is legalább 30 regényem van itt az úriemberek borítójával.
  További sok sikert nekik!

 • Ghavin2011.05.22 21:09:05

  Ha létezne nyárspolgár-detektor, némely kommentelő mellett tutira bekrepálna a túlterheléstől. Még szerencse, hogy az ilyen korlátolt lumpenparasztokkal akkor sem lenne megnyerhető az orbánita kultúrkampf, ha a rendelkezésükre állnának a harchoz szükséges eszközök (ész, kreativitás, becsület, stb.), így egyenesen nevetséges a vergődésük.

 • szikar652011.05.22 21:09:39

  Köszönjük Mindnyájatoknak a hozzánk, vagy a cikkhez fûzött kommentjeiteket. Voltunk, akik voltunk, tettük a dolgunkat, ahogy csak tudtuk, saját magunk, a családunk, mindannyiunk épülésére. Politikától, kormánytól, ármánytól, mindentôl függetlenül. Sosem éreztük magunkat mûvésznek (pedig papírunk van róla), csak egyszereûn dolgoztunk.
  Igyekeztünk jól.

  Mert ezt jó csinálni...

  Üdvözlettel, Szikszai

 • Bergeroth2011.05.22 21:13:58

  scaurus:

  "Ha az iskolában figyeltél (tanultál) volna az irodalom, valamint a rajz- és művészettörténet órán, akkor nem tennél fel ilyen kérdést, mert magad is tudnád a választ..."

  Tehát csak az számít művészetnek, amit "irodalom, valamint a rajz- és művészettörténet órán" tanítanak?

  Ahogy Gerry is mondta, ha ez alapján kell meghatározni a művészetet, akkor nagyon nagy gáz van.
  Mellesleg irodalom, rajz illetve művészettörténetből, sosem volt 4-esnél rosszabb jegyem. :)

 • protoplanetáris korong2011.05.22 23:11:55

  nagyszerű alkotások mind, aki fikázza, az menjen és töltse ki a nemzeti együttműködést és postázza. mást úgyis képtelenek felfogni. én köszönöm nekik az eddigi munkát és sok sikert kívánok nekik!

 • kaqxar2011.05.22 23:32:21

  én egy lelkes amatőr vagyok, ami a scifit és a fantasyt illeti. sokat olvastam galaktikát faterék könyvespolcáról, jópár könyvet olvastam, de sosem körültekintően. értsd volt közte szar is.
  végignézve a képeket, vannak amik nem igazán sikerültek, de azért van pár kiemelkedő is (a vader kokpit nem zseniálisan vicces/röhejes?).
  ami igazán tetszik, az az interjúból, és most látom, a kommentből áradó emberség, és kultúráltság.
  ezt kéne néhány arcnak megtanulni.
  kurva nehéz lehet leírni, hogy nem tetszik, mert, testnedvek emlegetése nélkül.

 • kaqxar2011.05.22 23:33:20

  ja.
  persze sok sikert odakint is.

 • anyahajókabinajtóhajtogató2011.05.23 07:24:38

  Miért mennek ki? Itthon van túró rudi meg csalamádé.

 • róka koma2011.05.23 12:29:39

  További sok sikert az uraknak! Remélem az új kihívások legalább olyan inspirálóak lesznek, mint a korábbiak.

 • BP802011.05.23 12:48:00

  En koszonom szepen amit adtak nekunk/nekem. Kulonosen a Magusos dolgaikat. Sok sikert kulfoldon, a fikazokat meg lefosni.

 • Andrew Thór2011.05.23 13:33:33

  Szép napot mindenkinek!
  Kár azon vitatkoni-mi a művészet! Az alkalmazott grafikusok nem tartják magukat művésznek, miképp én magam sem. Viszont van közöttünk jópár alkotó akiknek a szintjét a legtöbb művészke soha nem tudná elérni.
  Ha az a művészet amit némelyek alkohol, drog, opium mámor közeppette hánynak a vászonra, akkor inkább igazi vész akarok lenni, mint mű.
  Tizen évvel ezelőtt ezen két úriember segített hozzá, hogy a hazai piacon ne kapjak komolyabb munkát -szakmai féltékenység, vagy a saját piaci részük féltése, vagy tényleg annyira gagyi voltam-, pontosan miért, ők tudják.
  Mégsem szeretnék emiatt negatív kritikát mondani a munkáikról. Vannak jobb és gyengébb alkotásaik is.
  Nincs olyan alkotó akiek minden munkája vérprofi mű lenne, még Boris se.
  Akik negatív kritikával illetik Borost, Szikszait vagy más fantasy, sci-fi illusztrátort, azok először rakjanak le valamit az asztalra. Érdekes, hogy akik tényleg magasan fölöttük vannak, nem illetik őket ilyen lekicsinylő kritikával, hanem épp segíteni akarnak nekik abban,hogy fejlődjenek.
  Sok sikert kívánok nekik, és, hogy nőjenek fel a nagyok közzé.

  Ha valakit érdekelnek a munkáim:[link]

  További kellemes napot kívánok mindenkinek!

 • Csizmás Kandúr - Az igazi és egyetlen2011.05.23 17:29:46

  endike : A művészeti munkákat neked van a legkevésbé jogod kritizálni. Amit te eddig letettél az asztalra az borzadály.

  Főleg nem ezzel a stílussal, hogy ami neked nem tetszik az szar.

 • Lorem_Ipsum2011.05.23 20:32:51

  A művészet szubjektív. Tehát nincs olyan, hogy jó, vagy nem jó. Olyan van, hogy nekem tetszik, nekem nem tetszik. Ennyi. A legtöbb ember fejében filmet lehetne előhívni :)

 • ratman_2011.05.24 04:15:38

  @Lorem_Ipsum: ez bullshit. A művészet egy szakma, van saját belterjes madárnyelve, mint bármely szakmának, vannak szigorú szabályai, stb. Tehát azt ránézésre megmondják, hogy tudsz-e rajzolni, és ezen nincs mit vitatkozni. Ha valaki nem tud rajzolni, elmehet az anyjába elvontkodni, meg nejlonnal épületeket becsomagolni meg üres vásznat kiállítani, akkor is csak körbe fogják röhögni. Akiket ma kivisznek a velencei biennáléra, gyanítom, utolsó csicskák, akiken még sose kérték számon a rajztudást. És ez most teljesen független bármilyen dekonstruktív művészetfilozófiától, ami a műalkotás eredetét firtatja. Ezen se Hegel, se Danto nem segít, a rajztudást nem lehet megúszni. Ez a két ember legalább végigjárta a szamárlétrát, és a mai világban ez is valami.

  A vallejo művei nekem is butának és gyerekesnek hatnak, csöcsibabák karddal meg sárkányok, hát van ennél eggyel feljebb is. De ezek az emberek legalább rajzolni megtanultak.

 • ZimBabe2011.05.25 03:01:13

  - folyt.:

  Aki meg megkapta az ízléssel, meg a művészet ítélgetésével kapcsolatos agyf*szt - amit mélységesen sajnálok -, annak javaslom, hogy nézegessen egészen korai gyerekrajzokat, ott még mindenki egyenlően művészi és szakember, sőt, láss csodát: mind szép és jó. (És megfér egymás mellett!) Hátha átdereng neki, hogy mit adhat a rajz az embernek, ha kihagyjuk a megítéléséből az agyvihart.

 • ZimBabe2011.05.25 03:05:03

  Hová lett az első kommentem?

 • ZimBabe2011.05.25 03:08:40

  Háténmánemtudommivan Magyarországgal: mérgezett a levegő, vagy mi a p*csa??!!! (Mindenütt vannak irígyek, frusztráltak, urambocsá' gyűlölködők, de hogy ez legyen a "nemzeti minimumunk"?! Végtelen' rosszul esik ennek az engem érdeklő, alapvetően teljesen nyugis és (valóban) polgári interjúnak utána a kommentek java részét olvasni. :(
  Ami illusztrátori, alkalmazott grafikai munka az szar? Na BROÁF! Ami (anatómiai) rajztudás nélküli, azt mellőző alkotás, az a szar? Na és ettől meg hova hányjak?? De méginkább: az alkotók személyét kritizálni?? Ez meg végképp agybaj!
  Mintha nem férne el egymás mellett minden stílus! Ezen a "fekete-fehér", leegyszerűsítő szinten, ami itt jelentkezik, szinte reménytelen túllépni, esetleg színárnyalatokban gondolkozni - ahogy megjegyezték előttem: kultúráltan csevegni, kritikát megfogalmazni a témáról. Ami meg ugye lényegében az ízlés(!) dolga, és nem arról kell halálos keményen dönteni, hogy kit együnk meg a tengerészlakomán!!! Jájj!
  (Tényleg nehéz ebben a "komment-közegben" kihagyni a testnedvek emlegetését, elnézést...)

 • ZimBabe2011.05.25 03:09:27

  Boros-Szikszai munkákból úgy igazán, csak néhány tetszik. De a mennyiség meggyőző, és sok részlet is nagyon ott van. Igen, sokat átvettek másoktól - mint minden illusztrátor, grafikus, képző- meg zene- meg mittudoménmilyen-művész. Sőt: így tanul az ember, bármit: utánoz. De azért az alkotópáros nem csak szimpla utánérzéseket hozott létre, beépítették a maguk művészi eszköztárába a tanultakat. Biztos lehetnének "jobbak" - mint ahogy valószínűleg akarnak ők is fejlődni. Mindegy is. Annak ellenére, hogy nálam sincsenek a top100-ban, de azért néhány ezer közül fel tudom őket idézni. A tízezrek mellett, akiknek a művészi munkája tetszett, nem beszélve a többi százezrekről és milliókról, akikkel meg ezután fogok találkozni retinálisan, és akiknek a dolgaira még bőven marad kiváncsiságom. Sok sikert mindőjüknek, családostul, Amerikában (is) - illetve több sikert (akár anyagilag is), mint itthol!

 • Sabee_t2013.06.24 13:43:36

  Sok sikert mindkettőjüknek! Mindig nagyon tetszettek a képeik.

Szicília

Magával ragadó hangulat, gyönyörű tájak, 113 900 Ft / fő / 7 éjtől

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!