Itt az együgyű lány vérfertőző szerelme

2011.06.02. 08:56
Az idei cannes-i nemzetközi fesztivált egy Indavideo Film-es válogatással vezetjük le. A magyar versenyfilmek mellett egy szokatlan Aranypálma-díjas alkotást is bemutatunk.

Gránátok

Politzer Péter kisfilmjének nemzetközi premierje 2003-ban volt, amikor még nem volt ilyen nagy Cannes-ba zarándoklás Magyarországról, mint manapság. Abban az évben ez a magyar film volt az egyetlen kint, a Kritikusok hete szekcióban szerepelt, majd még 25 nemzetközi fesztiválmeghívást kapott, mondta Muhi András, a film producere. 35 mm -es nyersanyagra forgatták, Szaladják István operatőr a film lassítását a kamerában oldotta meg, tehát nem a vágóasztalon lassították a filmet. Ettől lett álomszerű.

Fahrenheit 9/11

Nemcsak a People's Choice Award szavazásán lett 2004 legnépszerűbb filmje maga mögé utasítva a Shrek 2-t, de a cannes-i fesztiválon is a fődíjjal, Aranypálmával díjazták Michael Moore 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokról szóló filmjét. Az, hogy a Bush-ellenes hangulatban készült film naiv elbeszélőmodorával az amerikai elnök, a Bin Laden-család, és a szaúdi uralkodóház közötti pénzügyi kapcsolatot sejtetett, a Tarantino vezette zsűrit annyira meghatotta, hogy filmes értékeket is felfedeztek benne. A bemutató hétvégéjén 24 millió dollár bevételt hozott, és vezette a bevételi listát, világszerte több, mint 222 millió dolláros bevételt érve el, ami dokumentumfilmeknél egyedülálló.

Résfilm

Kardos Sándor operatőrként lett ismert filmes (Kis Valentino, Eldorádó, Hídember), de a kisfilmjeivel lett ismert kísérletifilmes. Ezt a 2005-ös darabot a Népstadion enyhén átalakított célfotó kamerájával vette fel, ezzel a technikával filmet még senki nem forgatott. Az Inforg stúdió égisze alatt készült film képzőművészeti installációként is felfogható, legalábbis a berlini CHB-ban már kiállították. Cannes-ban debütált a Rendezők Két hete szekcióban, ahol idén Till Attila Csicska című filmje versenyzett.

Delta

"Egy szinte néma, talán szent, de talán inkább együgyű lány vérfertőző kapcsolatot alakít ki a hasonlóan félig néma, talán szent, de inkább együgyű testvérével" - foglalja össze a Tóth Orsolya és Lajkó Félix főszereplésével készült magyar versenyfilmet a 2008-as cannes-i szereplése után az Entertainment Weekly blogja. A filmet a nemzetközi fesztiválon jól fogadták: elnyerte a nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI fődíját. A magyar szemlén is csak kritikusunk fanyalgott Újabb áldozatot szedett a Tarr Bélá-sodás című írásában. Mundruczó Kornél Cannes-ban kedvencnek számít: először 2003-ban szerepelt a 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fiatal tehetségeket támogató Résidence programba kapott meghívást, és a Kis Apokrif No. 2-t is meghívták a Cinéfondation szekcióba 2004-ben. A Delta már a versenyprogramban mutatkozott be, ahogy a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmje is 2010-ben.