A kecskeméti stúdió animációi az Indexen

2011.06.16. 07:57
Június 15-én elkezdődött az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol 18 európai ország 500 alkotását mutatják be. A 10. jubileumi nemzetközi fesztiválon a 40. születésnapját ünneplő kecskeméti rajzfilmstúdió filmjeiből készült válogatás is, ebből közlünk az Indavideo Filmen is párat.

A június 19-ig tartó a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) versenybe került többek között a részben Kecskeméti stúdióban készült spanyol Chio and Rita, két francia animáció, a Sztorizó Show és az Eleonóra titka, valamint A padláson című cseh bábfilm. A TV-special kategóriában egy spanyol és két lengyel produkciót vetítetenek, utóbbiak egyike Stephen és Timothy Quay Maszk című legfrissebb animációja.

Külön programban mutatják be az utóbbi két évben készült magyar animációs filmeket. Magyarok közül egészestés nem lesz: Novák Erik Egill című filmje ugyanis még nem készült el. Rövidfilmek és tévésorozatok versenyeznek nagy számban, erről a különböző sajtóanyagokban még nem találtunk tájékoztatást, de a részletes lista itt található. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) animációszakának diplomafilmjeit azonban, melyek az utóbbi években több díjat is nyertek, versenyen kívül futtatják.

Ismét megtartják mellette a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóját (SZAFT), amire a nem szakmabeli animációs filmkészítők jelentkezhettek.

20 éves a KAFF

A nemzetközi rajzfilmes szemle 1985-ben indult, amikor még csak néhány külföldi alkotást láthattak az érdeklődők. A KAFF szervezői 1996-ban döntöttek arról, hogy az európai filmek is a versenyben szerepeljenek. 2005 óta kétévente rendezik meg a szemlét.

A régi Pannóniások közül Dizseri Eszter, a magyar animáció krónikása idén életműdíjat vett át a nyitóeseményen Mikulás Ferenctől, a kecskeméti stúdió vezetőjétől, a 70 éves Jankovics Marcell életművét a kulturális központban rendezett jubileumi kiállításon mutatják be.

Kecskemétfilm stúdió

A KAFF-ot szervező 40 éves Kecskemétfilm stúdió (eleinte a Pannónia kecskeméti műterme volt) munkáiból közlünk válogatást:

Oscar

Luc Degryse munkája gyerekeknek, dialóg nélkül, 1990-ből. Egy gyerek különös, abszurd világának bemutatása más formában.

Koan - Túlsó part

Szilágyi Varga Zoltán felnőtteknek készült filmje 2009-ből. A film megtekintése a tartalomleírás ígérete szerint a megvilágosodás felé vezet.

Koan - Ne beszélj!

A 2004-es változat is a megvilágosodást kutatja.

Húsvéti anzix

Weisz Béla 1988-as filmje a nyulak és a tyúkok furcsa hierarchiájú társadalmában játszódik. Cselekménye annak néz utána, mi volt előbb: a tojás, a tyúk, vagy a nyúl.

Ajtó 3.

Horváth Mária 1971 óta dolgozik Kecskeméten. Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt munkái közül kiemelkedik az 1987-es Ajtó 3 mellett a 92-es Zöldfa utca 66, és a 2000-es Állókép is. Ebben a filmben egy békésen ebédelő család ül az asztal körül, mikor jön egy foglár elfogatási paranccsal.

Hogyan telt a gyerekkorom?

Horváth Mária Magyar népmesék-epizódja 2008-ban nyerte a 25. Chicagói Nemzetközi Gyermek Filmfesztivál (CICFF) első díját. A gyerek Cannes-nak is nevezett eseményen 40 országból 200 gyereknek szóló filmet és videót mutattak be.

Ajtó 9.

Az 1983-as Horváth Mária-epizódban groteszk képet villant az egyhelyben ülőknek-állóknak az utazásról.