Válassza ki a legjobb amatőrfilmet!

2011.07.26. 18:58

Lehet-e a magyar amatőrfilmesből is profi, mint Amerikában Kevin Smith vagy Quentin Tarantino, akik a pálya széléről indultak, és klasszikusokat tettek az asztalra. A héten 9 olyan magyar filmet teszünk közzé, amiket amatőr filmőrültek készítettek, és küldték el nekünk. Van köztük, aki Réz András Werk Akadémiáján tanul, van, aki filmelmélet szakra jár és van, akinek csak egyszerűen hobbija a filmezés.

Természetesen a filmművészet nagy kérdését, nevezetesen hogy mitől számít amatőrnek egy film, nem tudjuk most eldönteni, hiszen sokszor látni profitól férc-, ahogyan amatőrtől remekművet is. Egy dolog biztos, ezek az alkotások nem kerültek többe, mint 250 ezer forint.

A nézőket/olvasókat most arra kérjük, szavazzák meg, melyik darab kerüljön be a profikat felvonultató Indavideo Film csatornába. A legjobbat, ha 5 pont fölött értékelik, automatikusan átvesszük. Ha pedig úgy gondolja, ennél jobb filmje van, ide küldje.

A szavazásnak vége

Anya

A zsarnok anyáról és lányáról szóló Erdős Virág-novellán alapuló film fényképezőgéppel készült. Majoros Zsolt Štefan Bolyky barátjával rendezte közösen Miskolcon. Főszerepekre Heiszmann Ildikó bábszínészt és Homovics Dorottyát kérték fel. Mint az itteni filmek közül három is, ez is egy óra közelijével indul, és a hangsúlyosnak szánt motívumok később is jellemzőek. Az anya csapongását, a kislány elidegenedését jól összerakott képekben látjuk, történetvezetés helyett apróbbnak szánt jelekkel haladva. Ha a modoros párbeszédek nem zökkentették ki, szavazza meg, mennyire intenzív a film.

3,76

Aranylövés

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemre járó Tóth Gergely vizsgafilmjében fiúk és lányok drogdílereket és baseballütős pszichopatákat játszanak kimért mozdulatokkal "bízd ide!"-mondatokkal, olykor indokolatlan harsány zenével. A film groteszk világa nem valami következetes, egy pillanatot viszont dicsérni tudunk: amikor a gengszter előretartott pisztollyal hajol be egy ajtón, az John McClane-t idézi. Kár, hogy erőltetett, de azért ne adja fel senki a bűnfilmes próbálkozást: a Dögkeselyű óta nem láttunk igazán jót. Kommentálni itt lehet.

5,05

Árnyékküszöb

A misztikusnak szánt 127 perces történetben egy srác rejtélyes öngyilkossága után nyomoznak barátai, egyikük álmaira is hallgatva. Inkább a forgatás lett misztikus, legalábbis ahogy Kormos Krisztián rendező elmesélte, akibe egyszer még a villám is belecsapott. A vécés álomjeleneteket egy valódi álom (Horváthy Tamás - Tőzsér álma) alapján forgatták. Homályos jelenetek, fals hangon magyarázó srácok, minőségben a Dobogó köveket is alulmúló darab. "Akartam egy saját misztikus filmet, ha már más nem nagyon forgat ilyesmit Magyarországon" - összegzett. Pontozzanak, hogy ez mennyire sikerült. Véleményeket ide.

2,91

From 9 to 10

A Halálkeringőt forgatókönyvíróként jegyző P. Szabó István egy fotós tanfolyamon vett részt és vett egy DSLR-t, hogy egy délelőtt, kétfős stábbal leforgassa ezt a kisfilmet. Az itt szereplő Vágvölgyi Lilian a TV2-n futó Jóban rosszban című kórházas szappanoperában is játszott, amíg depressziósra nem vált számára a történet. A költségvetés csak két üveg bor volt. A filmet egy hosszabb montázs után csattanóra építik: egy lány vár a magyar filmesek rögvalóságára. Kommentálni itt lehet.

5,59

Mexikói felállás

Három férfi munkája csúszott annyira félre egyikük árulása miatt, hogy egymásra szegezik egy kávézóban a fegyvert. A filmet jegyző, 27 éves Dóczi Dániel az ELTE-n programtervező matematikusként végzett, majd az egyetem után, munka mellett lett hobbija a filmezés. Adrik szerepét P. Szabó István játssza, aki a mezőnyben két filmet is rendezett, a másik két srác főiskolai amatőr színjátszókörből került ki. 15 000 forint a költségvetés, ami sörre és ropira ment. A film kicsit zavaros, a kimódolt beszélgetésekből felépített műben nekünk nem állt össze a kép, hátha olvasóinknak sikerül. Jótanácsokat ide kérjük.

3,63

Reneszánsz

"A szereplők és az alkotók ingyen, a film témája inspirálta motiváció révén vettek részt a film elkészítésében" - írta Vámos Zoltán, a film rendezője, aki ezt a Fiatal filmkészítők egyesület tagjaként készítette profi színészekkel. A 2004-es vizsgamunka önerőből készült. Az "Atyádat és anyádat tiszteld!"-parancsolat az apaképét átértékelő nőről szól: tempóban, színészi játékban, mondanivalóban és fényképezésben megállná a helyét a nyolcvanas évek tévéfilmsorozatai közt. Ha szereti az időutazást, erre szavazzon! (És ide írjon kommentet.)

6,39

Téli nap

A Werk Akadémián öt sztori közül választhattak feladatot a tanulók, Bolf Ákos csak egyben látott fantáziát: egy házaspár lakásában elromlik valami, kihívják a szerelőt, aki egy sorozatgyilkos. Ákos az iskolán keresztül ismerkedett meg Csenai Judith-tal, az I'm Film vezetőjével, tőle kapott technikát és stábtagokat. A feleség szerepére már a könyv írásakor Hámori Gabriellát szemelte ki. A hosszú képek, szöveg nélküli jelenetek, a férfi betegségének ismételgetése nekünk céltalannak tűnt, de döntsön az olvasó. Szavazás után véleményeket ide .

6,00

Victim

Hogy miért ilyen a történet? "Mert egy rohadt perverz állat vagyok - mondta a rendező P. Szabó István, aki táncoskoreográfus is volt. A kisfilm főszereplője Kiss Tünde, a Made in Hungária című filmből. A történet a Piroska és a Farkas gyerekmese újragondolása. "Eleve úgy írtam, hogy bármikor le tudjam forgatni az én gyér kézikamerámmal" - mondta a rendező, aki vörösre festett hajjal a filmben beteg férfit is játszik, és a film elején megöli Papp Timeát, aki szintén koreográfus. "A költségvetésünk két repi-tea, két üveg bor, egy nyaklánc, és egy ragasztószalag volt." Újragondolásnak erőltetett, slusszpoénra épülő formai játéknak viszont működhet. Kommenteket ide.

4,82

Zárt ajtók

A Werk Akadémia hallgatóiként Strommer Marianna és Ágó Simon ugyanazt a feladatot, a Zárt ajtókét választották: "Egy anya, aki nem szereti a fiát. Egy fiú, aki kötődéseket keres." Így összefogtak. A film segítséggel, 250 ezer forintból készült és egy profi színésszel Nagy Marival. 2010 júniusában négy napig forgattak, két hétig vágták. A hatalmaskodó anya és elnyomott gyerekének viszonya hálás téma, de hogy az anyának fontosabb a kutyája, mint a fia, már újabb változat. Egyszerű helyzet, egyszerű párbeszédek, egyszerű képek és határozatlan fényképezés jellemzi. Véleményeket ide.

4,66