Vajna lemondott a filmes érdekeltségeiről

2011.11.03. 18:41
Három bankkal megállapodtak a filmkészítők adósságainak rendezéséről a hétből, összegezte a magyar film megújításáért az elmúlt nyolc hónapban tett erőfeszítéseket Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának csütörtöki filmszakmai meghallgatásán. A filmalap pedig már pályáztat, bár volt olyan producer, aki ennek a törvényességét is megkérdőjelezte.

A  jövő héten a parlament elé kerülő filmtörvény módosítása szerint a filmfinanszírozás fő pénzosztó szerve a filmalap lesz. Az LMP-s Karácsony Gergely szerint azért ostorozta kevés filmes a megbeszélésen is a módosítást, mert a producerek félnek, hogy reklamálás esetén nem lesznek abban a bűvös körben, akiknek a filmalap rendezi a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) által felhalmozott tartozását. A teljes MMKA tartozás összesen 10,6 milliárd forintos. Andrew Vajna az adósság lassú rendezését azzal indokolta, hogy az állam zárolta egy ideig a pénzeket. "De közben ez is feloldódott, a problémákat két héten belül igyekszünk megoldani" - mondta a kormánybiztos.

Ozorai András producer szólalt fel a bankok felé tartozók részéről, ő a 49 érintett produkciós cégtől nem ismer olyan producert, akinek a tartozását már rendezték volna. Ozoraival szemben például a Raiffeisen bank már felszámolást is indított 65 millió forint tartozás miatt. Vajna válaszul részletezte a tartozások helyzetét: "A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt három bankkal már aláírta a szerződést a hétből, a következő hárommal előszerződésük van, amit alá kell írni, eggyel van csak probléma".

Fontos eredményként emelte ki Vajna, hogy - amennyiben a filmtörvény módosítását elfogadja a parlament - ezentúl nem a költségvetéstől függ majd a magyar film gyártására jutó állami finanszírozás nagysága, mivel az a hatos lottó játékadójából történik majd, ami 2012-ben több mint négymilliárd forintot jelenthet. Hangsúlyozta, már vagy 200 filmtervet benyújtottak a szeptembertől működő filmalaphoz.

Az összeférhetetlenség-kérdése

Angelusz Iván producer kiemelte, hogy épp az a probléma, hogy a filmtörvény módosítása még nincs elfogadva, de már a Vajna-féle Filmalap megkezdhette a működését. "A filmtörvény egyik cikkelye szerint: nemcsak az MMKA írhat ki pályázatot, hanem más, költségvetési forrásból támogatást nyújtó szervezet is" - válaszolta a felvetésre Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója.

Karácsony és Novák Előd (Jobbik) a módosítás és a filmalap szabályzata közötti ellentéteket hangsúlyozta: "A jelenlegi pályázati kiírás nem felel meg a filmtörvénynek - jelentette be Karácsony. - Semmilyen összeférhetetlenségi szabályzatot nem tartalmaz". Szerinte lényegében egy állami filmproduceri irodát hozna létre a filmtörvény tervezett módosítása.

Andrew Vajna Novák felsorolására az Index által múlt héten részletezett összeférhetetlenségek elemeit vette végig, hisz a filmtörvény módosítása nem tér ki a kormánybiztos filmes érdekeltségeinek kizárására: "a Black Hole-t eladtam, a Digic Pictures-nek már csak az eddigi üzlettársam a tulajdonosa, az Intercom érdekeltségeiről egy éve lemondtam" - állította Vajna, aki a Holland-Antillákon bejegyzett tulajdonossal rendelkező forgalmazó cégről még megjegyezte, hogy "a magyar filmforgalmazó cégek közül akár a legjobbak közé tartozó Intercom útján is forgalmazásra kerülhetnek az elkészült magyar filmek".

Havas Ágnes azzal kapcsolatban, hogy maguk a bírálók hogy pályázhatnak, a benyújtott bizottsági módosító passzust idézte, amely alapján a filmalap döntnökei nincsenek kizárva, mert nem "vezető tisztségűek", így a módosítás szerint hа érintettek, pótolhatók lesznek helyettes döntnökkel. Vagyis, ahogy Havas fogalmazott "a szabály a filmalap döntőbizottsági tagjaira is vonatkozik".

Divinyi Réka, a filmalap döntnöke, és egyben a forgatókönyvfejlesztő bizottság vezetője - akinek kész műveivel az Index információi szerint pályáztak filmelőállítók a Filmalaphoz - Vajna szerint "amióta tagja a döntőbizottságnak, nem ír új filmforgatókönyvet". Miskolczi Péter, a Filmalap produkciós igazgatójának tartozásáról pedig a kormánybiztos elmondta: lehet, hogy tartozik 75 millióval az MMKA felé, de az alapítvány sem fizette ki a tartozását a producernek: "ez csirke-tojás szituáció".

Lesz szakmai egyeztetés

A koprodukciós alkotásokra tértek még ki, amit a szakmai megbeszéléseken kifogásoltak a producerek: Elek Judit rendező a megbeszélésen is jelezte, hogy kevesli a külföldi szerződéskötésekre hagyott határidőt. Havas Ágnes elmondta, hogy az eddig megadott kétszer 60 napot háromszor 60 napra hosszabbítják a szakmai egyeztetések után. A jövő hétre Vajnáék egyébként szakmai konzultációt terveznek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár pedig arról beszélt, hogyan lett a filmfinanszírozás kétpólusú (a filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) a tervezett hárompólusú helyett, vagyis hogy maradt ki a kulturális tárca: "A kormányzat kivárt és figyelt, mit szól a filmes szakma. A szakma nem szólt semmit. Az általam támogatott produkciók sem a szakma, sem a sajtó elismerését nem szerezték meg. A budapesti filmfesztivál gondolata mellé sem álltak" - panaszolta. - Levontam a következtetést, és azt gondoltam, lássuk mire jut a kormánybiztos úr. Egy idő múlva újra lehet gondolni az egészet."