no

Básti Juli zseniális

2011.11.20. 13:06
A magyar filmek mellett egy szokatlan koprodukciót is bemutatunk ezen a héten Bacsó Pétertől az Indavideo Filmen. A Sztálin menyasszonya címszerepére Básti Juli egy elmegyógyintézetben készült.

Sztálin menyasszonya

Bacsó Péter klausztrofobiás koprodukciós mozijában a 34 éves Básti Juli döbbenetes, groteszk alakítása a sztálini-rendszerről készült történetet és a többi színészi játékot is háttérbe nyomja. Pedig Cserhalmi György, Mácsai Pál és Benedek Miklós is szerepel, a nagy korosztály, akiket még sok filmben láthattunk. A bolond lány karakterére Básti egy  elmegyógyintézetben készült fel. Vlagyimir Tyendrjakov Paranya című novellájából a terrorról készült komoly mozi az egyén és a történelem viszonyát egy kis ukrán faluban boncolgatja szatirikus betétekkel 1991-ben. A színésznőt zseniális jelzővel illették a kritikák, és a filmkritikusok díját kapta az alakításáért.

Szép napok

A Szép napok sem nagyon különbözik a tipikus magyar filmtől, hiszen nem a Bon-Bon írta a zenéjét, sőt tulajdonképpen nincs is zenéje; nem tűnik fel benne Kamarás Iván, vagy Szabó Győző, sőt még Ónodi Eszter sem, de mégis, ha van úgynevezett tipikus magyar film, amit érdemes megnézni, akkor ez az - írta kritikusunk Mundruczó Kornél Cannes-i sikersorozata előtti mozijáról 2003-ban. Főszerepben a kisváros, Tóth Orsolya, Wéber Kata, Polgár Tamás és az erőszak.

Negyedem, negyeded

"A főváros legizgalmasabb negyedét átalakítják, megcsonkítják hivatalnokok és befektetők, ha hagyjuk" - mondta Jávor István, az ÓVÁS! Egyesület egyik alapítója, miért kutatta fel 2010-es dokumentumfilmjével a belvárosi zsidónegyed megmaradt értékeit, és mutat be olyan művészeket, akik pezsgő kulturális központtá varázsolnák a helyet. A film elkészülte óta a benne szereplő helyek jelentős többsége anyagi ellehetetlenülés, vagy önkormányzati kényszer hatására megszűnt.

Idegen szokás

Az Idegen szokás Akutagava Rjúnoszuke Az ördög és a dohány című novellájának adaptációja. Ugyanazt a történetet három narrátor háromféleképpen meséli el Csáki László kisfilmjének hármas képi világában: animáció, dokumemtnum és fiktív-szállal.

Egyvezérszavas védelem

Igor Buharov és Ivan Buharov, azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor, a 40 Labor kísérleti filmkészítő kollektíva két tagjának ismét olyan kollázsát mutatjuk be, ami egy hangulatot jelenít meg. Egy magyar származású kanadai producernek köszönhetően a film bejárta a világot, és az uppsalai, a braziliai és slamdance-i fesztiválon is futott.

A tökéletlen ember

Szemendrey István Jorgen Leth A tökéletes ember című filmje alapján készítette A tökéletlen ember kisfilmjét. Egy belső szobában élő fiatal pár maszkot húz, hogy a szobán kívüli világ elfogadja őket. Mészáros Péter írt egy narrációt, és egy este alatt leforgatták a filmet. A zenét Gyüdi Eszter készítette. Fekete-fehér kisfilm keretes szerkezetben férfiről és nőről ironikus tolmácsolásában.

Gyerekdalok: A gúnárom elveszett

A többszörös fesztiváldíjas Studio Baestarts stúdióból Hegyi Magdolna rendezésében került ki a Gyerekdalok című animációs széria, ami kezdetben a Minimax műsorán volt látható. Európa legnagyobb animációs fesztiválján, az Annecy-n is versenyzett.