no

Filmet forgatni nem életbiztosítás

2011.11.26. 12:07
Mindenki hallotta azt a történetet, hogy a Ben Hur ikonikus szekérversenye során az egyik statiszta beesett a lovak közé, és meghalt, de a rendező nem állította le a felvételt, sőt, bele is vágta a jelenetet a filmbe. Ez persze csak egy városi legenda, ebben a jelenetben speciel senki nem halt meg, de bőven akad olyan forgatás, amin kaszkadőrök, díszletmunkások, színészek és statiszták szenvedtek súlyos, nem egy esetben halálos balesetet.

A legutóbbi ilyen tragikus balesetre a G.I. Joe második részének forgatásán került sor, amikor egy targoncán dolgozó munkásra ráborult a díszlet egy darabja, és a kórházba szállítás közben meghalt. A filmforgatáson előforduló súlyos, nem egy esetben halálos kimenetelű balesetek szenvedő alanyai a legtöbb esetben viszont a kaszkadőrök, vagy maguk a színészek, akik dublőr nélkül vállalnak be bizonyos jeleneteket, ezzel sírógörcs közeli állapotba kergetve a producereket.

A biztosítók ugyanis nem hülyék, és ha teszem azt Tom Cruise úgy dönt, hogy a Mission Impossible nyaktörő mászómutatványait saját maga akarja végezni, akkor vagy nem kötnek rá biztosítást, vagy csak olyan összegért hajlandók, amibe belesápadnak a producerek. Érthető a biztosítók félelme, ha a sztár megsérül, és emiatt a forgatás leáll, akkor a költségeket nekik kell megtéríteni, így pontosan meghatározzák, milyen esetben hajlandók fizetni - ha beszakad a körme, mert belerúg egy asztallábba, akkor igen, ha combnyaktörést szenved, mert lezuhant a huszadik emeletről, akkor meg nem.

Helyettes halottak

Ilyenkor jönnek a kaszkadőrök, akik azokat a jeleneteket vállalják be az A-listás arc helyett, amikben az megsérülhet. Kaszkadőrnek lenni nem életbiztosítás, a statisztikák szerint a film- és tévéepizódok forgatásán előforduló balesetek közül minden másodikat ők szenvedik el, és úgy 2000 balesetre jut öt haláleset is. Az első olyan feljegyzett baleset, ami egy kaszkadőr életét követelte 1920-ban, a The Skywayman című film forgatásán történt, amikor Ormer Locklear műrepülő pilóta és Milton Elliot egy olajfúrótoronyba csapódott egy repülőgéppel. Ez a jelenet viszont valóban bele került a filmbe is.

Az évek során rengeteg olyan baleset történt, amiben kaszkadőrök vesztették életüket, 1928-ban a Noé bárkája című film forgatásán hárman is meghaltak, a The Flight of the Phoenix című 1965-ös filmben egy újabb pilóta vesztette életét, 1969-ben pedig egy elméletileg benyugtatózott cápa tért magához egy jelenet kellős közepén és marcangolta szét a kaszkadőr búvárt a Shark! című film forgatásán.

A hülyeség öl

Előfordult az is, hogy a kaszkadőrt saját vakmerősége vitte sírba - 1979-ben a Steel forgatása alatt A.J. Bakunas  egy kilencemeletes házból ugrott ki és ért földet épségben, de amikor valaki odaszólt neki, hogy egy kolléga egy másik filmen magasabbról is megcsinálta ugyanezt, visszamászott a házba, és 91 méteres magasságból is megcsinálta a mutatványt, de a légzsák a földet éréskor kiszakadt, és Bakunas szörnyethalt.

A közelmúltban forgatott látványos akciófilmekben is akadt halálos kimenetelű baleset bőven. A Szigorúan bizalmas című James Bond-film bobos üldözéses jelenetében egy kaszkadőr fának csapódott, a Top Gun forgatásán egy pilóta zuhant le, Steven Segal Sebhelyek című filmjében Chris Lamon kaszkadőr szenvedett halálos fejsérülést egy autós üldözés közben, a 2002-es xXx-ben pedig Harry L. O'Connor egy hídnak csapódott neki nagy sebességgel. Az idei évben a Feláldozhatók 2 bulgáriai forgatásán egy kaszkadőr egy felrobbanó gumicsónakban vesztette életét.

Nincsenek vasból ők sem

Nemcsak a kaszkadőrök, hanem a színészek sem mindig ússzák meg a kisebb, veszélytelennek tűnő kaszkadőrmutatványokat. Brad Pitt a Hetedik forgatásán megbotlott és a kezével bezúzott egy szélvédőt. A karját meg kellett műteni, és csak gipszben folytathatta a forgatást. Erre nem számított senki, de utólag beleírták a történetbe is. Felesége, Angelina Jolie a Salt ügynök forgatásán esett neki fejjel egy asztalnak, és azóta is arcán viseli a baleset nyomát, mint kiderült a Hollywood Reporter összeállításából. Pitt a Trója forgatását sem úszta meg ép bőrrel, a 2004-es filmben elszakadt az Achilles-ín a jobb lábában, ami valahol azért ironikus, hiszen Pitt pont Akhilleuszt alakította a filmben.

George Clooney a Syriána munkálatait nem fogja soha elfelejteni, hiszen olyan súlyos gerincsérülést szenvedett egy első ránézésre ártalmatlan jelenetben, ami hetekig ágyhoz kötötte, és olyan nagy fájdalmai voltak, hogy még az öngyilkosság gondolatával is eljátszott. A színészt többször megműtötték, de azóta is rendszeres migrénes rohamai vannak.

Ellen Burstyn az Ördögűző című horrorban szintén gerincsérülést szenvedett, ráadásul a jelenet a filmben is látható, sőt, hallható is, hiszen a színésznő fájdalmában hangosan felüvöltött. Halle Berry igazi pechvogel lehet, ő eddig három filmje forgatásán is a vérét adta a sikerért. A Gothika munkálatai közben a keze tört el, a Macskanő egyik jelenetében egy lámpaoszlop verte fejbe, a Halj meg máskor című 2002-es James Bond-film forgatásán pedig egy fémszilánk került a szemébe.

Veszélyes Bond

A James Bond-filmek eleve nem számítanak a legnyugisabb munkahelynek, a két korábban említett eset mellett Daniel Craig a Quantum csendje alatt háromszor is kórházba került. Először az arca szakadt fel, ezt nyolc öltéssel varrták össze (később kozmetikai műtéttel távolították el a heget róla), pár nappal később az egyik ujjpercét vágta le véletlenül (a kórházból egyenesen a forgatásra sietett, és befejezte a jelenetet), a jobb vállát pedig hat csavarral rögzítették egy rosszul sikerült ugrás közben elszenvedett baleset miatt. Ezzel a filmmel különösen sok baj volt, egy kaszkadőrt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy autós üldözést követően, egy másikat pedig egy teherautó ütött el nem sokkal később.

Rosie Perez színésznő az Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok című tévésorozat egyik epizódjában szenvedett maradandó sérülést. Perez a jelenetben öntudatlan nőt alakít, akit a vállainál fogva úgy megráznak, mint Krisztus a vargát. A partner viszont kicsit túlzásba vitte a dolgot, és a színésznő két nyakcsigolyája is megsérült, a sérv miatt hónapokon át nyakmerevítővel kellett közlekednie, és a mai napig jár kezelésre, be is perelte érte a produkciót. Az Ágyúgolyófutam egyik szereplője ennél sokkal rosszabbul járt. A 24 éves Heidi Von Beltz az egyik autós üldözéses jelenetben egy sportkocsi anyósülésén ült, amikor az nagy sebességgel egy másikba csapódott, a nő pedig nyaktól lefelé lebénult.

Crowe, a macsó

Daniel Craig kitartása eltörpül Russell Crowe keménysége mellett. Az ausztrál színész előszeretettel vállalja el a legmegerőltetőbb, legveszélyesebb jeleneteket is, és ilyenkor össze-vissza töri magát, ami a forgatás szempontjából sem túl jó hír, hiszen míg ő a kórházban gyógyul, a meló áll, a költségek viszont napról napra nőnek. A 2005-ös Remény bajnoka című sportfilmben Crowe bokszolót alakít, és már a forgatás kezdete előtt sikerült kórházba kerülnie, mert edzés közben kificamodott a válla.

A bokszjelenetekben profi sportolókkal vívott, akik viszont nem tudták (vagy nem akarták, a Crowe-ról terjengő pletykák alapján simán elképzelhető) visszafogni magukat rendesen, így Crowe-nak letört egy foga, és négyszer szenvedett agyrázkódást. Nem valószínű, hogy különösebben zavarta volna a dolog, a Gladiátor forgatásán egy ló hajította le a hátáról, aztán eltört a csípőcsontja, a lábfejében pár csont, a jobb bicepszében pedig súlyos izomszakadást szenvedett.

A kellékpisztoly átka

A legtragikusabb színészbalesetek közül a legismertebb Brandon Lee balesete, aki a Holló forgatásán vesztette életét, amikor egy elméletileg vaktölténnyel töltött kellékpisztollyal hasba lőtték. A színész a kórházban halt bele sérüléseibe. A balesetet vélhetően az egyik kellékes gondatlansága okozta, aki nem ellenőrizte a fegyvert megfelelően, és mivel egy korábban felvett jelenetben éles lőszert használtak, egy bent maradhatott a csőben.

Nem Lee volt az egyetlen színész, aki így halt meg. Jon-Erik Hexum, az 1984-es Cover Up című CBS-tévésorozat főszereplője egy 44-es Magnummal lőtte fejbe magát. A fegyverben vaktöltény volt, viszont a színész azzal nem számolt, hogy a halántékához szorított fegyver még így is akkorát rúg, hogy eltöri koponyacsontot, amelynek darabjai az agyába fúródnak.

Horror és daganat

A Homályzóna című sorozatból készült film nem is egy, hanem három halélesetről is híres. John Landis rendező filmjében Vic Morrow és két gyerekszínész, Myca Dinh Le (7) és Renee Shin-Yi Chen (6) vesztette életét, amikor egy helikopteres jelenetben a pilóta elveszítette uralmát a gép felett, és az alatta álló színészekre zuhant. A propeller szó szerint lefejezte őket, a jelenetet több kamera is megörökítette. Az áldozatok családjai pereltek, de a stáb minden tagját felmentették a felelősség alól. A filmet gyártó stúdió peren kívül kétmillió dolláros kártérítést fizetett a családoknak.

Az egyik legfurcsább eset az 1956-os, The Conqueror (A hódító) című John Wayne-film forgatásán, illetve utána történt. A filmet Utah államban forgatták 1955-ben, és a stáb 220 tagjából 91-nél diagnosztizáltak rákos daganatot, 46 pedig bele is halt a betegségbe, köztük maga John Wayne is, de így vesztette életét Susan Hayward és Agnes Moorehead színésznő, valamint Dick Powell rendező is.

A szakértők szerint egy ilyen méretű csoportból általában csak minden hetedik embernél szokás rákot megállapítani, így valami nem stimmelhetett a forgatással. A legtöbben a helyszínre gyanakodnak, mivel az USA hadserege a szomszédos Nevada államban végezte legtöbb kísérleti atomrobbantását. A filmet egyébként akkoriban be sem mutatták, mert Howard Hughes producer minden kópiát felvásárolt (12 millió dollárjába került), és 1974-ig csak ő és barátai láthatták az egyébként bűn rossznak tartott filmet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport