György
12 °C
23 °C

A nagyobb Batman jobb

2011. 12. 15. 12:42
Megnéztük a készülő Batman-film prológusát Londonban, és egyet kellett értenünk abban a rendezővel, hogy a nagyobb jobb. Az IMAX mozi húsz méter magas vásznán a gonosz nagyon gonosz, a száguldó repülőgép pedig nagyon száguld.

„Chris azt szeretné, hogy a lehető legnagyobb, és leginkább magával ragadó legyen a film“ - mondta az újságíróknak a gigantikus vetítőteremben Emma Thomas producer, aki civilben Christopher Nolan felesége. Első blikkre ez sikerült neki, állapíthattuk meg, amint Nagy-Britannia legnagyobb filmvásznán, a Waterloo pályaudvar mellett álló IMAX moziban szerdán megnézhettük Nolan új filmje, A sötét lovag – Felemelkedés hét percét.

TDKR onesheet int

„Gyermekkorának meghatározó élménye volt a hatalmas mozivászon, és az IMAX a kedvenc formátuma" – fogalmazott a rendezőről Thomas. Családilag is  remélik, hogy minél több néző láthatja majd IMAX moziban az új filmet. Már az előző rész, A sötét lovag egy részét is IMAX-formátumban forgatták, nagyjából húsz percnyit.

A hét perces részlet gyakorlatilag a film első hat perce, plusz pár összevágott jelenet a későbbiekből. A stúdió szokásához híven éberen ügyel arra, hogy semmi ne szivároghasson ki idő előtt a jövő júliusban a mozikba kerülő filmről. A terembe lépéskor mindenkit megkértek rá, hogy telefonját vágja zsebre vagy tegye a táskájába, infravörös kütyükkel ellenőrizték, hogy senki sem készít felvételt.

Szerintem nem fognak csalódni sem a Batman-, sem a Nolan-rajongók, bár ez a hat perc tulajdonképpen akár egy James Bond-film eleje is lehetne. Az ijesztő maszkot viselő főgonosz (Bane, Tom Hardy) bemutatkozását láthatjuk, aki éppen kiszabadul a CIA fogságából. Bane két másik tússzal együtt kerül a CIA gépének fedélzetére, ahol a 24-ből már ismert eszközökkel próbálják vallomásra bírni őket. Ám közben megérkezik Bane felmentő serege: egy kommandósokkal teli, gigantikus repülőgép, ami rövidesen acélkábelekkel ragadja magával a tehetetlenül hányódó kisgépet.

Persze van némi pirotechnika, elrabolt tudós és titokzatos vérátömlesztés is, a jelenet végén pedig az ájult tudóst markoló Bane bukott angyalként száll el acélkötelén a naplementébe, míg a kisgép roncsa pörögve zuhan a párás erdőségek felé. Később gyors vágásokban látunk utcai összecsapásokat, feltűnik Anne Hathaway a macskanő szerepében, és szembenéz a gonosszal Christian Bale, alias Bruce Wayne is.

Egyet kell értsek Nolannal abban, hogy a nagyobb jobb. Én ki nem állhatom a 3D formátumot, szerintem olyan, mint a hologramos vonalzók:  jól néz ki, hogy ott illeg a főhős egy optikai illúzió közepén, csak éppen agyonveri a cselekményt, nem lehet tempósra vágni, egy képen belül fókuszt váltani és hasonlók. Az IMAX viszont zseniális. Ugyanolyan vászon, mint a rendes mozié, csak legalább kétszer akkora, és az embernek tátva marad a szája, és tényleg beleszédül a hegytetőről mutatott szakadék mélységébe és elbillen ültében, ahogy mozog a repülőgép fedélzete.

A hétperces részletet egyébként az új Mission: Impossible-film, a Fantom protokoll előtt vetítik az IMAX-mozik december 16-ától Amerikában és Angliában. Magyarországon nem lesz, az előzetest azonban láthatjuk január elejétől. A film várhatóan 2012 júliusában debütál.

Hozzászólások (17)

 • Vaccpaör Dóri2011.12.15 15:26:44

  És hol is van az a 7 perc?

 • Memento212011.12.15 15:40:18

  A hónap kérdése Dóri. De egyébként leírták, el kell képzelni, 20 méteres vásznon :-) egyébként pár nap és kikerül, az tuti.

 • Grifter2011.12.15 15:49:52

  A tér tágítja az időt, cinematrix fizika !

  Egyébként ezek az óriásik szavak, hogy véget ér... közröhej :)

 • ROBERTO2011.12.15 16:27:40

  Dóri, Londonban :-)

 • Icarus2011.12.15 16:52:08

  Mindenesetre ezt sem a kritikán aluli magyar szinkronnal fogom megnézni...

 • teveszőr2011.12.15 17:44:25

  "Az IMAX mozi húsz méter magas vásznán a gonosz nagyon gonosz, a száguldó repülőgép pedig nagyon száguld."

  ezt az indavideo minecraft minősége is áthozza...

 • MLaca2011.12.15 17:55:21

  hova jutottunk, hogy már egy filmelőzetest is titokban kell tartani, nehogy kikerüljön a közönség elé. szerintem ne is adják le a filmet, mert még láthatja ez a balkáni nép is. nevetséges.

 • Balee872011.12.15 17:56:47

  A kritikán aluli magyar szinkron egész véletlenül a világon az egyik legjobb... stúdióban felvett hangoktól ne várd az eredeti "térérzetét" amit a helyszínen vesznek fel...

 • Cooper822011.12.15 18:30:24

  Balee87: szerintem ez már rég nem igaz. 90-es években még igen, meg a nagyobb filmeknél összeszedik magukat, de a többi...

 • bucbuc2011.12.15 18:35:25

  Balee87

  Aham, volt egy ilyen legenda a 70-es évéekben. A valóság más.

  Tudod a magyar nők a legszebbek is a világon, stbstb.

 • ben22011.12.15 18:45:58

  @Balee87:
  Ideje felébredni. A "világon a legjobb magyar szinkron" olyan mint a "világon a legjobb magyar foci".
  Egyszer valamikor a múltban volt egy időszak, amikor a legjobb volt, ma már kritikán aluli szintre süllyedt.

 • Stefánia vagdalt2011.12.15 19:18:22

  @ben2:

  Na jó, de nem mindegy, hogy a mai szinkron minőségén mit értesz?

  Gondolom te a fordításra gondolsz. Nem vitatom, az manapság tényleg kritikán aluli. A magyartalanságok, a kétértelmű kifejezések félreértése, a szó szerinti tükörfordás, a szakmai szövegeknél a dilettantizmus, ezektől tényleg sikitófrászt kap, aki egy kicsit jobban beleásta magát az adott nyelvbe - főleg az angolba.

  De szerintem Balee87 inkább azt értette a "minőség" alatt, hogy az eredeti x.1 -es térhangzást felülcsapják egy sima sztereó hangsávval.

 • Stefánia vagdalt2011.12.15 19:20:24

  Bááár, mintha a filmeknél direkt külön sáv lenne a háttérzörejeknek és külön sáv a beszédhangnak.

 • lehuto2011.12.15 20:08:32

  A sötét lovag – felemelkedés... Pfff. :) Csókoltatom a világhírű magyar szinkront. A Magyar Rádió Gyermekkórusát vezényli a hazánkban világhírű Kobayashi Ken Ichiro...

 • W Joe2011.12.15 22:43:23

  Konkrétan az új Batman-eknek pocsék a szinkronjuk. Stohl András volt Joker hangja. Ami még talán nem lett volna gond magában, ha elkapta volna a figurát, de nagyon nem sikerült. Teljesen nevetségessé tette pl. a kihallgatós jelenetet, meg kb. az összeset, ami eredetiben jó volt.
  A Tim Burton-ös Batman filmeknek viszont jobb volt a szinkronjuk, mint az eredeti. Sinkó László - Joker, Sztankay István - Pingvin.
  Szerintem most is van sok jól sikerült szinkron, csak van sok gyengébb minőségű is mellette.

 • Mr. Rocketfinger2011.12.16 15:51:34

  függetlenül attól, hogy valakinek szimpatikus-e a Stolh Buci, vagy sem, a Joker szinkronja zseniális volt. szinkronszínészként nyilván nem az a feladata, hogy ugyanazt adja, mint az eredeti hang, ami lehetetlen is lenne. a belépője a gengszter gyűlésre azzal a nevetéssel, majdnem jobb volt mint Ledger eredetije. nekem nagyon tetszett. azzal a résszel inkább szegény Fekete Ernővel csesztek ki, mert Batman jelmezben szinte csak hörögnie kellett.