Túl közel kerül egymáshoz Holmes és Watson

2012.01.05. 22:05
Ki gondolta volna, hogy a pucér Stephen Fry látványát a Coldplay énekesének köszönhetjük? Ez a Sherlock Holmes 2 – Árnyjáték londoni sajtótájékoztatóján derült ki számos érdekes adat mellett. Szó esett Holmes és Watson férfibarátságáról, valamint a női ruhába öltözésről is. A tájékoztatón Jude Law, Robert Downey Jr. és Noomi Rapace és a film producerei, Joel Silver és Lionel Wigram is beszéltek arról, hogyan készült a film.
Robert Downey Jr., Noomi Rapace és Jude Law
Robert Downey Jr., Noomi Rapace és Jude Law
Fotó: Carl Court

A fiktív detektívhez illő helyszínen tartották a Sherlock Holmes – Árnyjáték londoni sajtótájékoztatóját. A One Mayfair nevű épület egykor templom volt, ma pedig rendezvények helyszínéül szolgál. A faburkolatú termet a falak tetején sorakozó színes ólomüveg-ablakok világították meg, a rendező, a producerek és a sztárok pedig az egykori oltár helyén egy pódiumon álló asztalnál ültek.

Jude Law egy tévés talkshowban is kötött fekete sapkával a fején jelent meg, és azt állította, egy készülő film miatt szörnyű frizurát csináltak neki, azt titkolja. A sajtótájékoztatón mindenesetre a többiekhez hasonlóan ő is zakót viselt.

Míg a producerek és a rendező komolyan válaszolgattak az újságírók kérdéseire, úgy tűnt, hogy a sztárok a legviccesebb idézet címéért vetélkedtek. Jude Law a színművészeti főiskolás, gondolkodós színészarcát vette elő, Downey Jr. pedig inkább standup-komikusként próbált pontokat szerezni.

A filmet ugyanaz a csapat készítette, mint elődjét: a producerek között Joel Silver, Lionel Wigram és Dan Lin mellett Susan Downey (Robert felesége) is szerepel. Wigram és Guy Ritchie is sokat beszélt a kreatív csapatról: mint Ritchie fogalmazott, az egész film a kreatív csapat munkája, a különböző ötletek nem az egyes tagok agyszüleményei, hanem a csapatéi. „Viszonylag vázlatos forgatókönyvvel indultunk, melyet darabjaira szedett és újra felépített a kreatív csapat közös, organikus elméje“ – fogalmazott a rendező.

Pucér Stephen Fry a Coldplaytől

Organikus elme ide vagy oda, Downey Jr. azért elárulta, hogy a pucér Stephen Fry szerepeltetése nem a csapat ötlete volt. Chris Martin, a Coldplay énekese javasolta, hogy Fry kapja Holmes hóbortos bátyjának szerepét. „Tulajdonképpen a filmben szereplő összes jó ötlet Chris Martintól származik“ – humorizált Downey Jr., akitől azt is megtudtuk, hogyan lehet elkerülni a folytatások szokásos buktatóit.

Dupla alázat az ismételt siker titka

„Az embernek meg kell dupláznia magában az alázatot“ – mondta Downey Jr. Szerinte a sikeres emberek ugyanis tudat alatt gyakran azt gondolják egy csomó mindenről, hogy az jár nekik, és ez a hübrisz vezet bukásukhoz.

000 Par6709559
Fotó: Carl Court

A forgatásról Noomi Rapace beszélt, javarészt szuperlatívuszokban. Annak ellenére, hogy a film egy nagy amerikai mozi, mégis olyan érzés volt rajta dolgozni, mintha kis, független film lett volna. A svéd színésznő aggódott a forgatás előtt, hogy nyelvi nehézségei lesznek, mivel csak két-három éve kezdett angolul tanulni. De mint mondta, a srácok befogadták, így nem izgult.

Rapace azt is elmondta, hogy Law és Downey Jr. a legtöbb jelenetnél nem kért dublőrt, maguk csinálták a nehezebb jeleneteket is. Persze vannak olyan jelenetek, melyeknél a biztosítótársaság teszi kötelezővé a kaszkadőröket, de ezt leszámítva mindent ők csináltak.

Hogy mennyire hasonlít a színészek természete az általuk alakított figurákhoz? Jude Law szerint néha igen, néha nem. „Vannak napok, amikor felkelek, és nagyon racionálisnak és megbízhatónak kell lennem, máskor viszont cseppet sem. A színészi munka lehetővé teszi számunkra, hogy az átlagosnál kreatívabbak legyünk“ – fogalmazott Law, míg Robert Downey Jr. csak annyit mondott: „Nagyon jól tudok okos embereket alakítani“.

A film elődjéhez hasonlóan szakít a szokásos lassú tempójú, könyvtárszobás-elmélkedős Sherlock Holmes-feldolgozási stílussal, emiatt az ortodox Doyle-rajongók sokat kritizálták. Jude Law Shakespeare klasszikus alakjaihoz hasonlította Holmes és Watson figuráját. Mint mondta, Shakespeare darabjait is sokféleképpen feldolgozták már, a forrásanyagot rengetegféleképpen lehet interpretálni.

True bromance

Már az első részben is érezhető volt, ebben a filmben pedig még hangsúlyosabbá vált a Watson és Holmes figurája között szövődő valódi bromance, szoros férfibarátság. Jude Law azonban nem szereti a bromance kifejezést, közölte Robert Downey Jr. Mire Law: „Lekicsinyli azt, ami köztünk van.“

000 Par6709494
Fotó: Carl Court

A sajtótájékoztatón felmerült az is, hogy mintha ebben a filmben még erősebbé válnának a homoerotikus felhangok, mintha direkt rájátszanának a történettel. Például az egyik jelenetben Holmes női ruhában, kifestve jelenik meg. Downey Jr. erre fapofával azt válaszolta: ez csak a filmben van így, a magánéletük csak rájuk tartozik. Mint mondta, úgy döntöttek Jude Law-val, hogy spórolnak a stúdió pénzével, és ezért közös szobában laknak. „Nagyon kicsi szoba, csak egy ágy van benne!“  Miután elült az általános derültség, a színész közölte: a női ruhás megjelenést egyébként is a következő folytatásra tartogatja: „Az lesz a címe, hogy Sherlock Holmes –Travijáték!“

Tökéletes kilépő volt ez, az újságírók dőltek kötelességtudóan, az idő pedig amúgy is elfogyott. Robert Downey Jr. a mozikban csütörtöktől tekinthető meg női ruhában, bár az általa vázolt folytatást nem ígérhetjük biztosra.