Fliegauf nélkül ünnepeltek az Anker közben

2012.02.01. 15:40
Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjének a 62. berlini filmfesztivál versenyprogramba jutása miatt az Anker közben rendezett sajtótájékoztatót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Magyar Nemzeti Filmalap. A rendező a film utómunkája miatt nem volt jelen.

Európa-szerte mindenkit megdöbbentett a három évvel ezelőtti, romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat, jelentette be Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a témában készült játékfilm Berlinbe kijutása alkalmából.

A KIM 10 millió forinttal támogatta a 150 milliós összköltségvetésű társadalmi játékfilmet, a kulturális tárca is 10 millióval támogatta, ahogy a Szerencsejáték Zrt, a Paksi atomerőmű és a Magyar Villamos Művek is 10-10 milliót adott a költségekhez. "Mindössze 65-70 millió forint származott magyar forrásból, a többit a külföldi - német és francia - partnerek segítségével teremtettük elő" - árulta el a filmről Muhi András, a film producere, az Inforg vezetője.

A Filmalap részéről Andrew Vajna, filmipari kormánybiztos és Bereczki Csaba, a filmalap nemzetközi igazgatója jelent meg a sajtótájékoztatón. Fliegauf Benedek épp Berlinben végzi a film utómunkáját, árulta el a társproducer, Mécs Mónika. A film világpremiere február 16-án lesz.

Mécs Mónika, az M&M Film vezető producere, Andrew G. Vajna, a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos és Balog Zoltán, a KIM államtitkára
Mécs Mónika, az M&M Film vezető producere, Andrew G. Vajna, a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos és Balog Zoltán, a KIM államtitkára
Fotó: Soós Lajos

"Bence a Womb című filmen dolgozott Berlinben, amikor 2008 és 2009 között történtek ezek a  romagyilkosságok - mondta Mécs Mónika. - Erről írt egy fiktív témájú forgatókönyvet, ami egy négytagú cigánycsalád tragédiába torkolló napját mutatja be. Azért készítettük ezt a filmet, mert megdöbbentett minket az a tény, hogy ilyen brutálisan meggyilkoltak embereket . Ennek a filmnek egyetemes mondanivalója is van."  

Filmalap-pénz nincs benne. "Mert ez a film még a Filmalap felállása előtt készült" - mondta a producer. Az indoklás szerint utólag nem finanszíroznak filmeket. Bereczki Csaba bejelentette, hogy a Filmalap a fesztiválra utaztatásban támogat 5 stábtagot. "Közös ünneplés lesz, csak a főszereplők 3-an vannak, összesen 27-en mennek ki a stábból" - mondta a február 16-ai világpremierről Mécs Mónika.

"A Magyar Nemzeti Filmalap kész a fontos társadalmi témákkal kapcsolatos filmtervek befogadására" - nyilatkozta Vajna. Úgy fogalmazott, a filmalap büszke arra, hogy a Csak a szél szerepel a Berlinalén, ahol izgalmas hetek várnak az alkotókra. Reméli, hogy aratni fognak.

Aki még hiányzott a sajtótájékoztatóról, az a másik berlini fesztiválon szereplő film producere, Tarr Béla. A "magyarországi politikai események miatt" a Tarr irányításával készült Magyarország 2011 című szkeccsfilmet versenyen kívül tűzték műsorra a Berlinale rövidfilmes szekciójában. De erről a sajtótájékoztatón egy szó sem esett.

Fliegauf Alföldön, kézi kamerával forgatott Csak a szél című filmje amatőr szereplőkkel készült: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi és Sárkány Lajos. A mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók.