450 millióból menthetik az artfilmeket

2012.03.05. 16:26
Az artmozik és artfilmek finanszírozásának feladata a kulturális tárcánál van, csak az ezt biztosító keretük nullázódott le. Az artfilmek helyzetét mentő sürgősségi alap miatt a tárca összehozott egy találkozót a filmes szervek között: 300 millióval beszállhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is az artfilmek helyzetének mentéséért létrejövő sürgősségi alapba, illetve 150 milliót már biztos ad a Nemzeti Filmalap.

2010-ig évi 230 milliót adott az artmoziknak a filmfinanszírozást végző Mozgókép Közalapítvány (MMKA) normatív támogatásként, majd a megszűnése alatt másfél évig senki sem támogatta az artmozikat és az artfilmek forgalmazását. 2011 őszén, fél évre a Nefmi kulturális tárcájának volt erre kerete: 100 milliót osztott digitális átállásra pályázat útján, összesen 9 mozinak. A tárca évi 300 milliós kerete azonban már 2012-ben megszűnt, viszont továbbra is az ő feladatuk maradt az artműfaj támogatása.

Az elmúlt két évben egy fővárosi (Európa) és tíz vidéki artmozi bezárt. A legnagyobb bajban a nyitottak közül a Vörösmarty és a Tabán van, és a maradék mozik is ott spórolnak, ahol tudnak. Elbocsátottak például számtalan közönségszervezéssel foglalkozó alkalmazottat, és alig költenek hirdetésekre, sorolják a szakemberek.

Az artmozik mentőterve az volt, hogy a hazai artmozihálózat megmentése érdekében három százalékos járulékot vessenek ki a multiplexmozik jegyeire. Ezt a kezdeti támogatás után a zárószavazáskor év végén elvetette az Országgyűlés.

A tárca egy hete hívott össze egy megbeszélést: itt döntöttek egy sürgősségi alap létrehozásáról. A megbeszélésen a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályának képviselője is jelen volt Andrew Vajna filmipari kormánybiztos, Havas Ágnes, a filmalap vezetője, Szőcs Géza kulturális államtitkár és Bokor Attila, a Nefmi filmfőosztályvezetője mellett. "Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a Nemzeti Filmalap az artmozik átmeneti támogatása érdekében egy sürgősségi alapot hoz létre (időközben a kormánybiztos be is jelentette, hogy ennek keretében 150 millió forintot biztosítanának a szóban forgó támogatási célra), valamint arról, hogy a Nefmi – a Filmalappal együttműködve – kidolgozza az új terjesztési koncepciót, illetve felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Kulturális Alappal, amely az artmozik működését érintően 300 millió forintot jelentő forrással rendelkezik. Mindemellett a Nefmi tovább keresi a megoldást a hiányzó pénzeszközök előteremtése érdekében" - értesítette ma az Indexet a tárca.

A kulturális tárcánál filmgyártás finanszírozására sem maradt keret 2012-re, bár a feladat itt is a rendelkezésükre áll. Arról, hogy az évi 5 milliárd forint filmgyártási támogatásról döntő Filmalap a beharangozott közönségfilm helyett főleg művészfilmeket támogat, így vélekedett a tárca munkatársa: "üdvözöljük, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap művészfilmek gyártását támogatja, bár meg kell jegyezni, hogy a két támogatni kívánt alkotáshoz (Szász János A nagy füzet és Kenyeres Bálint Tegnap) az elmúlt esztendőben a Nefmi is biztosított forrást".