A Disney 200 milliót bukik a John Carterrel

2012.03.20. 14:13
A John Carter-film pocsék marketingkampánnyal dolgozott, derül ki a Disney mai közleményéből.

Az eddig megfilmesíthetetlennek hitt scifi-eposz - hivatalosan - 250 millió dolláros megabüdzséjének kivizsgálása kimutatta, hogy a rosszul összeállított költségvetési tervezet áll a teljes bukás lehetősége mögött, amit a befektetők hétfőn meg is jósoltak. 600 millió dollár bevétellel lehetne csak a film nyereséges.

30 millió dollárt kapirgált össze a film az észak-amerikai mozipénztárakban a nyitáskor, az eredményen a világ többi részén besöpört 70,6 millió dollár kozmetikázott egy kicsit. De ez így még mindig édeskevés.

A 200 milliós bukás rekord: az 1995-ös A kincses sziget kalózai óta film nem bukott ekkorát, ez az  inflációval felszorozva 147 millió dolláros veszteséget okozott.

„Nem vagyok sokkolva” – mondja Alan Gould az egyik legnagyobb befeketető, az Evercore elemzője, pedig a bukás jóval nagyobb, mint amire ő, és más Wall Street-i bankár számított. A Disney vezetősége azért nyugodt, mert biztos a Marvellel közös project, a Bosszúállók, és az egykori Disney leányvállalat, azóta az animációban teljhatalmú Pixarral közös Brave sikerében, amik szerintük majd jócskán behozzák a hiányt.

A stúdió nagy reményeket fűz a hamarosan mozikba kerülő filmjeihez, beleértve az olyan produkciót is, mint a Bosszúállók, amit ugyan a Marvel gyártott, de a terjesztésében nagy szerepet vállal a Disney. A közös munkákon kívül a Disney decemberre számít a költségvetési hiány igazi pótlására, amikor forgalomba kerül az Ariety titkos világa, a Szépség és a szörnyeteg 3D változata és a War House.

A John Carter rendezése egyáltalán nem lóg ki a sikeres Disney-produkciók sorából, sőt. Mégis a szereposztásnak, a meglehetősen vegyes kritikáknak, és a marketing stratégiának köszönhetően az újabb tanulságos, óva intő hollywoodi történetek számát gyarapítja, amire a befektetők is felfigyeltek, és több Disney üzlet pénzügyeit átnézték.