Mit nézzünk ma este?

2012.03.28. 11:11 Módosítva: 2012.03.28. 11:14
Van olyan film, amiben szerelembe esnek, szörnyek szállják meg a Földet és mégis a felnőtté válásról szól? Sok helyen nyomogatható adatbázisunkkal bárki megtalálhatja azt a filmet, ami két eltérő nagyon különböző ember ízlésének metszéspontjában áll. Amit Semjén Zsolt és Kovi is könnyes szemmel nézne popcornt majszolva. De mindez csak a kezdő szint, aki mélyebbre ássa magát az adatokban, megtudhatja, mégis hogy lehet, hogy Hollywoodban egy-egy ötlet néha sokkal több profitot hoz, mint az uráncsempészet.

A popcorn már csilingel a mikróban, mi pedig egyre idegesebben lapozzuk a digitális programmagazint, vadul nyomkodjuk a VOD gombját, és közben a sarokban felpolcozott olcsó dvd-k között turkálunk egyre kétségbeesettebben. Mi a francot nézzünk ma este? Készítettek már olyan filmet, amiben szörnyek támadnak a földre, mégis romantikus vígjáték?  Mert ha nem, akkor mégis mit nézhet két ellentétes nemű, kompromisszumképtelen ember?  És ha találunk valami ígéreteset, akkor bízzuk magunkat a rövid leírásra, és egy reklámszöveg alapján döntsük el, hogy érdemes-e két órát szánnunk az életünkből egy filmre? Vagy hallgassunk a kritikusokra, és engedjük át a döntést a gonoszan rikácsoló Puzsér Róbertnek, csak azért mert még szélesen gesztikulál is közben? Vagy döntsön az IMDB-n szavazó nép, mert ugye akik szerint a Remény rabjai minden idők legjobb mozgóképalkotása, azok egyszerűen nem tévedhetnek, ha filmekről van szó?

Na interaktív, sok helyen nyomkodható adatbázisunkkal éppen ezt az idegesítően mindennapi döntést szeretnénk megkönnyíteni. Hogy ne égjen oda a popcorn, mert azután napokig kell szellőztetni. Az infografika eredetijét a DataEast készítette az Information is Beautiful versenyére, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy most itt nálunk bárki kiválaszthatja az elmúlt öt év hollywoodi kasszasikere közül azokat, amik tényleg érdeklik.

Rövid kis használati utasítás következik!

A barangolást az első fülön kell kezdeni, itt lehet szűrni a filmekre műfaj és tematika alapján, majd a csúszkákat mozgatva tovább szűkíthetjük a találatokat attól függően, hogy inkább a kritikusokban, vagy a népítéletben bízunk. És még ezután is eltüntethetjük azokat a filmeket, amelyek nem ütik meg a mércénket. Mert ha már film, legyen jó.

tk3s 20100412 sha l90 696

Ezután a kiválasztott filmre kattintva a második fülön találjuk magunkat, ahol szembesülhetünk azzal, hogy a film nem csak művészet, de ipar is. A bevételi adatokat országonkénti bontásban is meg lehet nézni, sőt akár az ezer főre jutó bevételekről is lekérhetünk egy térképpel megbolondított adatsort. Hátha van olyan, aki csak Új-Zélandon is sikeres produkciókat hajlandó megnézni.

A film címére kattintva a harmadik fülre jutunk, ahol vár minket a trailer a végső döntés előtt, megtudhatjuk, hogy kapott-e Oscart a kiválasztott film, és bónuszként még a nyakunkba öntenek pár hektoliter egyéb adatot, információt, számot és tényt.

Adatguberálók, figyelem!

Persze nemcsak arra lehet használni az adatbázist, hogy megtaláljuk azt az egyetlen létező filmet, amit képesek vagyunk akár egy katolikus pap, egy punkzenész és a saját anyánk társaságában is végignézni minden érintett legnagyobb megelégedésére, hanem megtudhatunk pár dolgot Hollywoodról is. Például ki gondolta volna, hogy a Király beszéde egészen pontosabb 2961 százalékkal több bevételt termelt, mint amennyibe került. Ilyen kereskedelmi árrés még a dúsított urániumon sincs, de még a kokainbárók is elismerően csettintenek a számokat látva. És ez még mind semmi a Paranormal Activityhez képest, amely a költségvetés kétszázszorosát termelte vissza.

000 APW2001041891377

Vagy az is csak az adatok mélyére ásva derül ki, hogy tavaly a független filmstúdiók már több filmet bevételt termeltek mint a nagy, öreg és lomha hollywoodi filmstúdiók. És bár eddig is sejtettük, de most már a számok is azt mutatják, hogy drámával lehet a legtöbb Oscar-díjat bezsebelni.

A legszebb kiguberált adatot, a kuka mélyén talált legértékesebb kincseket várjuk az Index ügyeleti levelező listájára, hátha kiderül Hollywood titka, és megtudjuk, hogy a kutya-gyerek-csöcs hármason kívül mi a siker féltve őrzött receptjének többi összetevője. Most akkor mindenki tűrje fel az ingujját és nyúljon bele jó mélyen. Kellemes klikkelést!