Teofil
5 °C
10 °C

Közelít a sikerünk a Hukkle sikeréhez

2012.05.27. 12:17
| Módosítva: 2012.05.28. 13:20
Ennek a filmemnek a sikere közelít a legjobban a Hukkle sikeréhez, ahhoz, ahogy az első filmemet szerette a közönség, mondta az Indexnek Pálfi György, miután a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjét megtapsolták szombat este a 65. Cannes-i Filmfesztiválon. Az egyik legjelentősebb európai filmforgalmazó céggel, a francia Wild Bunch-csal írt alá szerződést a film forgalmazásra szombaton.


"Napközben béreltünk szmokingot, hisz végig kellett menni itt a vörös szőnyegen. Nagyon jó volt minden, az is, ahogy bemutatták az egész stábot. Szigorú közönség volt, még a legpoénosabb résznél is magukba szoritották a reakciót a vetítésen, de a végén megtapsolták" - részletezte a rendező a vetítés után az estét. Mellette Huszár Viktor producert, Ruttkay Zsófia dramaturgot, Lemhényi Réka, Richter Nóra, Czakó Judit és Szalai Károly vágót, a hangért felelős Balázs Gábort és a zenéket összeállító Barna Balázst szóltították a színpadra. Nyolcvan százalékosan volt tele a fesztiválpalota harmadik legnagyobb, négyszáz fős terme. 

"Ez egy vágyteljesítő mozi, a szerelemről szól, a halhatatlan szerelemről, a mozi hallhatatlanságáról, ezt jó nézni" - magyarázta Pálfi a film után, amikor a fogadtatást első filmjének sikeréhez hasonlította. Bár előző, Taxidermia című filmjét 2006-ban nem fogadta hálásan a közönség, első, 2002-es filmjével a Hukkléval a közönség és a kritika egyaránt elégedett volt, a film Európa Filmdíjat is kapott.

Vetítés előtt a cannes-i nézőknek elmondta, hogy vágóikkal és Ruttkay Zsófia forgatókönyvíróval három évet szántak arra, hogy ez a film egy kis szobában négy vágóegységen elkészüljön. Ez a film tisztelgés a filmtörténet 116 éve előtt a Lumiere fivérektől az Avatárig, jelentette be.

Fotó: Sebastien Nogier

Megvették a jogokat

A 450 filmtörténeti klasszikusból, összesen 1400 snittből összevágott részletből álló montázsfilm illett a fesztivál születésnapi imidzsébe. Ugyanakkor megnehezíti már a bemutatást is, hisz a 20 millióból készült filmhez nem tudták megvenni a filmjogokat, eddig csak a 68 magyar film zenei joga van tisztázva, részletezte a rendező. A szerződés arról szól, hogy a Wild Bunch szeretné forgalmazni a filmet, ezért megpróbálja megszerezni ezeket a jogokat.

A nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató sorozat, a Cannes Classics záró filmjeként vetített film emiatt nem is kerülhetett eddig forgalmazásba, csak ingyenes, zártkörű vetítéseken lehet bemutatni.

Pálfi számításai szerint a jogdíjak összege egy nagyon olcsó magyar költségvetésű film árára rúghat, amit reményei szerint nemzetközi támogatásokból, és a Magyar Nemzeti Filmalaptól lehetne megszerezni.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!