Jeromos
9 °C
26 °C

Nicole Kidman hiába feszegette határait

2012.05.28. 10:52
Díj nélkül maradt a fesztivál gáláján a záró napok nagy sikere az amerikai Jeff Nichols Mud című filmje, és a nyitó napoké, a francia Jacques Audiard Rozsda és csont című szerelmi melodrámája is. A május 16-án kezdődött 2012-es Cannes-i Filmfesztivál vasárnap úgy ért véget, ahogy folyt: megállás nélkül ömlő esővel, langyos hangulatú díjátadóval és néhány meglepetéssel.

A legtöbben fanyalogtak a vasárnap esti díjátadó Nagydíj győztesén, Matteo Garronén, aki Reality mozijával jutott elismeréshez, pedig másodszorra érdemelte ki itt a második legjelentősebb díját: 2008-ban a maffiáról készült Gomorra című alkotásával.

Az Aranypálma-díjat nyert Michael Haneke-filmmel (Love) kapcsolatban nagyrészt egyetértettek a kritikusok, legfeljebb azért nem számítottak rá, mert 2009-ben is az osztrák rendező vitte haza az Aranypálmát, akkor a Fehér szalaggal. Ezzel most rekordot döntött: a fesztivál történetében ilyen gyorsan még senki nem lett kétszer fődíj-nyertes.

Meglepetések a gálán

Több meglepetést is kiváltott a zsűri döntése, például a legjobb rendezésért járó díjat a sokak ártal érhetetlennek titulált Post Tenebras Lux című versenyfilm rendezője, a mexikói Carlos Reygadas vehette át. A zsűrielnök, Nanni Moretti elárulta, hogy a döntéseik messze nem voltak egyhangúak, konkrétan egyik filmen sem értettek egyet. Ugyanakkor igen beszédes megjegyzést tett: „Az idei versenyben szereplő filmesek inkább a stílusukba voltak szerelmesek, mint a karaktereikbe”.

Sokan a sikert aratott filmeknek vártak pálmát, mint a Mud és a Rozsda és csont, de Léos Carax rendezte Holy motorsát, illetve David Cronenberg Cosmopolis-át azért jósolták győztesnek, mert kilógott a versenyprogramból. A nyertes rendezőről egy dolgot lehetett csak biztosan tudni előre: nő nem lesz közöttük. E tárgyban petíciót is írtak alá, ami a fesztiválszervezők fülébe is eljuthatott, mert elkezdtek ígéreteket tenni: lesznek női versenyzők is a jövőben. A petíció ötletét egy, a francia Le Monde-ban megjelent cikk ihlette, ami a 2012-es fesztivál kizárólag férfiakból álló versenyzőgárdáját ostorozta.

A díjtadó kevés izgalma között említhetjük, hogy a kritikusok körében nemtetszést aratott, inkább közönségbarát The Angels Share-ért a Zsűri díját átvevő angol Ken Loach franciául kezdte a mondandóját, a román Cristian Mungiu faarccal vette át a Legjobb Forgatókönyv díját, míg a minden eddiginél lehengerlőbb Mads Mikkelsen vastapssal kísért ovációt kapott a közönségtől a Legjobb Férfialakítás díja mellé, amit Thomas Vinterberg filmje, a Jagten (Vadászat) című alkotás főszereplőjeként érdemelt ki.

Színészek az átadón

Ezen felbátorodva Mikkelsen mondta a leghosszabb köszönőszöveget, melyben megosztotta a díjat a feleségével és az egész stábbal. A legjobb színésznői díjat Alec Baldwin adta át, aki ezekkel a szavakkal ment fel a színpadra: „Cannes-ban öltönyt kell viselni, vörös szőnyegen kell járkálni. Elég nehéz meló, de valakinek ezt is meg kell csinálni”.

Úgy látszik, Nicole Kidman hiába feszegette tehetsége határait az elhíresült pisilős jelenettel a Paperboyban, hiába hozta elementárisan az érzékeny nimfomán szerepét, a díjat megosztva a román film, A dombokon túl két főszereplője: Cosmina Stratan és Cristina Flutur kapta. Az ördögűzéses történetben az árvaházban felnőtt lányokat alakító színészeknek ez volt az első szerepe.

A szokásos cannes-i felhozatalba most még a sok eső mosta parti sem hozhatott semmi pezsdítőt. Bár, ahogy A némafilmes sztárja, Berenice Bejo mondta a fesztiválon: „Semmi nem állíthatja meg a mozit. Főként nem az eső”. A sztárok esernyő védelmében vonulhattak a vörös szőnyegen, míg a nézők kint áztak. Az utcai esernyőárusok jártak a legjobban az idei fesztiválon.

Az utazásunkat a fesztivál szponzora, a Stella Artois támogatta

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!