Katinka feltűnik a norvég Hídemberben

2012.07.25. 15:41
A tíz éve elhunyt, legendás felfedező, Thor Heyerdahl leghíresebb útjáról szóló látványos filmet hamarosan bemutatják. Magyar színésznő is játszik az eddigi legdrágább norvég filmben: Egres Katinka.
250946 481213671907281 147729798 n

12,3 millió euróból, azaz 3,5 milliárd forintnyi összegből készült a Kon-Tiki című film (összehasonlításul: a Hídember 2,2 milliárdból, a Sorstalanság 2,5 milliárdból forgott). Norvégiában tehát ez az eddigi legdrágább film, de kellett brit és dán koprodukciós cég is, hogy ezt az összeget elő tudják teremteni a producerek.

A film Heyerdahl 1947-es expedíciójáról szól. Azt az állítást igyekezett bebizonyítani, hogy a polinéz szigetvilág lakói Dél-Amerikából származnak. Hogy ezt a tézisét bizonyítsa, egy korhű (Kon-Tiki névre keresztelt) hajóval elindult Peruból, és végül sikeresen megtette ötfős legénységével a közel 8 ezer kilométeres utat. Ezt az elméletet az antropológusok máig vitatják, és inkább ázsiai eredetet tartanak elképzelhetőnek.

Heyerdahl nemcsak felfedezőként, de dokumentumfilmesként is híres: a Kon-Tiki expedíció alatt is végig forgatott, és az ebből összevágott azonos című film elnyerte a Legjobb Dokumentumfilm Oscarjárt 1952-ben, és a kor egyik legsikeresebb filmjévé vált a maga 30 millió eladott mozijegyével. A Kon-Tiki máig a norvégok egyik legnépszerűbb védjegye, az osloi Kon-Tiki Múzeumnak évi 200 ezer látogatója van.

Norvégia mellett Svédországban, Bulgáriában, Thaiföldön, New Yorkban és Máltán forgatták a filmet, 2011. májusa és szeptembere között.

Egres Katinka is szerepel

A film máltai helyszínén Egres Katinka is kapott egy szerepet. A jelenleg is Máltán élő magyar színésznő (akit talán legtöbben a Megy a gőzös főszereplőjeként ismernek) már számtalan szerepet kapott ott készülő filmekben, többek között a World War Z. című Brad Pitt zombifilm vallettai forgatásán is részt vett. Katinka a Kon-Tiki előzetesének 66. másodpercében is felbukkan, egy papagáj mellett.

A filmet az a Joachim Rønning-Espen Sandberg rendezőpáros jegyezte, akik előző filmjükkel, a Max Manus című második világháborús mozival 1,2 millió mozinézőt gyűjtött össze az 5 millió lakosú Norvégiában. Érdekesség, hogy kettejük első nagyjátékfilmje a Bandidas című western-vígjáték volt Salma Hayek és Penelope Cruz főszereplésével.

A Kon-Tiki augusztus 18-án kerül bemutatásra a haugesundi norvég filmes seregszemlén, majd országos forgalmazásba is kerül 185 moziban.