Mi színesebben játsszuk a Tüskevárt

2012.10.03. 14:47 Módosítva: 2012.10.03. 14:48
"A rendező Balogh György minden évben mondta, hogy most már mozikba kerülhet, idén már el sem hittem, erre most tényleg bemutatják" - mondta az új Tüskevár-film eltelt éveiről a Sugár moziban tartott díszbemutatón a 23 éves Péntek Bálint, aki még 16 évesen alakította a 14 éves Bütyököt. A szélesvásznú bemutató pénzhiány miatt csúszott ennyit. A 21 éves Nagy Marcell, vagyis Tutajos a filmbeli szinkronhangján lepődött meg, hogy lecserélték, pedig nem is mutált.

"Mindegy, hogy csetelünk-e a filmben, maiak vagyunk - reagált az új Bütyök a Tüskevár új adaptációjának történetéről, mikor arról kérdezzük, miért nincs érzékletesen jelezve a film jelen ideje, miért nem telefonál senki, miért nem használnak számítógépeket. - A film így is megmutatja, hogy talál magára két városi fiú a természetben" - válaszolta. "Nem szabad modernizálni, ha nem ragaszkodunk az eredeti műhöz, az már nem minden korosztálynak ugyanaz az élmény - mondta erről a rendező, aki a Fekete István-regényt maga írta filmre. - Nem szabad átírni, csak új technikával, új köntösben elmesélni"- fogalmazott.

80 millió forintból készült film költségvetésének utolsó hiányzó 10 millióját csak idén sikerült összeszedni, ehhez magánbefektető kellett, jelezte a rendező, hogy miért van annyi szponzor a stáblistán, és miért kell bejelenteni a meghajláskor, melyik pálinka fogyasztható a koccintáshoz a premieren. Állami támogatást a forgatáshoz nem kaptak, még a Mozgókép Közalapítvány is visszavonta a 25 milliós visszatérítendő támogatást. A rendező, akinek első, és egyben eddig egyetlen bemutatott filmje, a Pizzás is már vagy 12 éve került mozikba, új filmjének stábját hosszan szólította ki: Kovács Lajos (Matula) mellett Pogány Judit (Náncsi néni) és az operatőr (Gulyás Ákos) kapott nagyobb tapsot, és persze Big Brother-es Szabolcs, azaz Gyovai Szabolcs, aki a csongrádi helyszínek miatt lett a film line-producere.

A Bütyököt játszó Péntek Bálint most már ötödéves az építészeti egyetemen, ő változott meg legjobban a forgatás kezdete óta eltelt nyolc év alatt: a stábban üldögélve inkább kameramannak néznénk, mint gyerekszereplőnek. A Tutajost alakító Nagy Marcell operatőrnek tanul két éve a Színművészetin. Annak idején mindketten vagy 10 évet lehúztak a Földessy Margit-színitanodában. Péntek játszott Gárdos Péter Porcelánbabájában, és pár tévéfilmben is: "úgy éreztem, a jelenlegi körülmények közt az építészetben több lehetőség van, mint a színészetben" - fogalmazott a pályamódosításról. A Sorstalanságban játszott Köves Gyuri-szerep után Marcellt sokáig felismerték, de "egy ideje már nincs ez", mondta, miközben épp autogramot kértek tőle.

A Kis-Balaton környéki berekben magukra találó fiúk történetére emlékeztette Nagy Marcellt maga a csongrádi forgatás, ahol a filmet végül felvették. "Nyári kaland 2004 nyarán, abszolút városi gyerekként mentem oda". Majd a viharjelenetet 2005-ben pótolták, de tovább nem feszegették a tinikor határait, a többi pótforgatásban nem a gyerekszereplőket vették, 2010-ben pedig már csak hőlégballonos légifelvételek készültek. A most sem mélyhangú Nagy Marcellt azért - meglepetésére - a filmben így is más utószinkronizálta.

A Magyar Televízióban rengetegszer ismételt, 67-ben forgatott tévéfilmben Bütyöknek is más kölcsönözte a hangját, Barabás Tibort a már 49 óta színészként dolgozó Petrik József szinkronizálta, így kapott furcsa felnőtthangot. Míg Barabás Tibor az IMDb adatbázis szerint csak a Tüskevárban szerepelt, addig Seregi Zoltán színházrendező lett, a békéscsabai színháznál dolgozik, és tervezgeti a Tüskevár folytatását, az 59-ben megjelent Téli berek-könyv filmrevitelét, aminek a jogait 2005-ben meg is kapta. "Punnyadtak voltak a gyerekek, ahogy most látom- mondta róluk Péntek. - Eszköztelenül játszottak, unalmasabban, mi igyekeztünk színesebben. Matula vitte el a hátán a régi filmet." Az új Tutajosnak viszont tetszettek a régi szereplők is.

Matulát most Kovács Lajos játssza. A rendező elmondta, mivel nem akartak versenyre kelni az 1967-es sorozattal, amiben Bánhidi László alakította remekül a pákászmestert, egy teljesen más karakterű Matula bácsit kerestek. "Meg sem próbáltunk hasonlítani. Egy robusztus őserőt kerestünk, és rögtön el is dőlt, hogy ezt Kovács Lajos tudja a legjobban megszemélyesíteni" - mesélte.

Tekintve, hogy Balogh felesége és kislánya mellett Hoffmann Rózsának is megköszönte a stáblistában segítséget, egyértelmű, hogy azért vitték filmre a regényt, hogy a kötelező olvasmány ismét népszerű legyen az iskolások körében. "Azt szeretném, ha diákok is jönnének, akár 300  ezer nézője is lehet így a filmnek. Közönségnek készítettünk ifjúsági filmet közkincsből - válaszolta.  Ötven kópiával nyomatjuk, magyar film régen volt ennyi helyen, épp a digitális átállást sikerült kifognunk: dci-kópia mellett a kis mozikban blurayen forgalmazzuk". Balogh saját cége végzi a forgalmazást is. Mikor kipiheni a fáradalmakat, az iskolákat kezdi megkeresni a vetítések miatt.

"Az előbb idejött Ifj. Fekete István, és azt mondta: köszönöm, hogy visszaadtad édesapámat, és az emlékét. Ezért a pillanatért is megérte a több éves munka" - zárta az interjút.