Hódított a homokos Xerxész

2007.02.16. 16:54
Bemutatták Berinben a Frank Miller képregénye alapján készült 300 című filmet. Ezerhétszáz néző éljenzett a spártai harcosok küzdelmét bemutató európai ősbemurtató után.

Álló ovációval fogadta a Berlini Filmfesztivál ezerhétszáz fős közönsége Zack Snyder 300 című filmjét, ami Frank Miller azonos című képregényéből készült a Sin City látványvilágával. A vetítés közben többször spontán taps és üdvrivalgás tört ki. Az amerikai mozik március elejétől játsszák a filmet, a hazai bemutató majdnem két héttel később, március 22-én lesz.


Klikk a képre!
Frank Miller szexben és erőszakban bővelkedő képregényfilmje, a Sin City rajongói Zack Snyder 300-ában sem fognak csalódni. A Thermopülai csatában elesett spártaiaknak emléket állító filmeposz Rodrigez ponyvamozijánál valamivel több tartalmat ígér, az i.e. 480-ban vívott összecsapás mitológiájába vezet be. Történelmi hűséget azonban ne kérjünk számon a filmen, hiszen még orkszerű lények is szerepet kaptak.

Csata előtt csábítás

A 300 főhőse Leonidász, Spárta királya, aki egész életében arra vágyott, hogy megvívhasson a perzsákkal. Az ellenfél seregét a piercinges Xerxész vezeti, aki az összecsapás előtt megpróbálja elcsábítani Leonidászt, sikertelenül. A történetet a csata egyetlen túlélője, Dilidos visszaemlékezéseiből ismerjük meg.

A költségvetésről pontos adatot nem árult el a készítő Warner Brothers, de annyi biztos, a 300 kevesebb, mint 70 millió dollárból készült, ami ekkora produkciónál kivételesen alacsony összegnek számít. A jeleneteket hatvan nap alatt vették fel kék háttér (bluescreen) előtt, a háttereket és a vizuális effekteket digitálisan hozták létre. Ugyanezt az eljárást használták a Sin City-nél, aminek a második része 2008-ban jön ki.

Snyder a következő képregényadaptációra készül

A 300 előkészítésében maga Frank Miller is részt vett, de a rendezésnél szabad kezet adott a Holtak hajnala című zombiremake-et jegyző Zack Snydernek. "A képregényt a 300 spártai című 62-es film inspirálta, de most azt kívánom, bárcsak ezt láttam volna először" - nyilatkozta Miller a 300 végleges változatának megtekintése után.

A spártai csata után Snyder a Watchment, Alan Moore képregényét adaptálja filmre. A bemutatót 2008-ra tervezik, és a film a rendező szerint "inkább hasonlít majd a Taxisofőrre, mint a Fantasztikus négyesre".