'Már eljöttem a gettóból'

2006.01.18. 14:16
Azzal vádolják a kritikusok 50 Cent kedden debütált Get Rich Or Die Tryin' című életrajzi filmjét, hogy a fegyveres bűnözést népszerűsíti. "Én csak inspirálni akartam a nézőket - mondta a rapsztár a BBC hatkor kezdődő híradójában. - A Jarhead sokkal erőszakosabb, mint az enyém, mégis engem támadnak, nem Sam Mendest."
50 Cent Get Rich Or Die Tryin' című életrajzi filmjét már a plakátjának megjelenése óta támadják. Bár nem ez volt az első poszter, amin fegyvereket ábrázolnak, a brit reklámszövetség szerint veszélyes az üzenete, mert népszerűsítheti a fegyveres bűnözést.

#alt#
Január 17-én zajlott a film angliai díszbemutatója a londoni Leicester Square-en. 50 Cent első filmje a New York-i Queens negyedében élt "kemény éveiről" szól, és saját maga játszotta a főszerepet is.

Nagy sajnálatára a brit kritikusok mégis csak arról cikkeznek, hogy filmje az erőszakot dicsőíti. "Meg sem fordult a fejemben, hogy ezt tegyem" - reagált 50 Cent a BBC híradójában.

A rapsztár szerint csak a zenéje miatt támadják első moziját. "A szövegeim agresszív tartalma miatt mindig is más megítélés alá estem. De ezzel beskatulyázzák a kreatív alkotói tevékenységemet" - mondta.

A Universal Music kiadó szerint a plakát és a film azt szimbolizálja, hogy a rapper sokat tett azért, hogy kikerülhessen a gettóból. "Művészileg semmi elfogadhatatlant nem csináltam - mondta erről. - Rengeteg filmben láthattunk már fegyvert, persze ha az enyém jön ki, protestálnak ellene. Már nem élem ezt a kemény életet. Eljöttem a gettóból."

"A film elkészítése hatásosabb módja az önkifejezésemnek, mint a zene - nyilatkozta végül. - Jellemem érzékenyebb oldalát mutatja meg. Az emberek éppen a tapasztalataim miatt vonzódnak hozzám: hogy lentről jöttem és sikeres lettem. Ez inspirálhat másokat is."