Jim Carrey enyhíti a téli depressziót

2009.01.15. 11:07
Jól dönt, aki ezen a héten a szmog és a fagy elől a mozikban keres menedéket. A feszes, vonatos thrillertől a kosztümös drámán át a mesterszakácsos filmcsemegéig terjed a friss premierek skálája. A poénokat meg a rutinos Jim Carrey és egy beteg belga rendezőpáros szállítja.

Az igenember

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Mi történik, ha egy besavanyodott hitelügyintéző elkezd pozitívan gondolkodni, és megtanul mindenre igent mondani? Nemcsak a segélyből élők lakáshiteleit hagyja jóvá, de beiratkozik egy koreai nyelvtanfolyamra is, verekedést provokál egy bárban, és elfogadja a szomszéd öregasszony szexuális ajánlatát. Bár ezt a szerepet eredetileg Jack Blacknek szánták, végül Jim Carrey-re bízták, aki a 97-es Hanta Boyban is szinte ugyanezt játszotta. Ott ügyvéd volt, aki egy napig csak igazat mondhatott. Az igenember humorban ugyanezt a vonalat viszi, úgyhogy ne az új Truman show-ra számítsunk, de téli depresszió ellen beválhat. A film romantikus szálát Zooey Deschanel, a Galaxis útikalauz stopposoknak-mozifilm Trillianja hozza. Az Igembert a kritikák lehúzták, ezért a Rottentomatoes-on csak 42 százalékot ért el. A nézők viszont 7,3 pontot adtak rá az IMDb-n. "Felemelő film, nem bántam meg, hogy a hóvihar ellenére elmentem rá" - írta itt egy néző. A 70 millió dolláros vígjáték három hét után 123 milliót hozott. A mozijeggyel egyébként Jim Carrey-t is támogatjuk, mivel fizetést nem fogadott el, csak a bevételből kért részesedést.

A hercegnő

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A magyar Pados Gyula fényképezte a fűzős Keira Knightley-t a Georgiana Cavendishről, Devonshire hercegnőjéről szóló kosztümös filmben, amit külföldön Lady Dianával reklámoztak. A két nőt a rokoni szálon kívül az köti össze, hogy mindketten fiatalon házasodtak, de az idős férjük egy szerető kedvéért hanyagolta őket, a nép viszont oda volt értük. A hűvös férjet jelen esetben Ralph Fiennes alakítja. A Lady D tragédiáját kiaknázó marketingen maguk az alkotók akadtak ki: „Georgiana Cavendish önmagában is elég érdekes ahhoz, hogy film készüljön róla” – nyilatkozta Keira Knightley. A színésznő emellett azt is kibalhézta, hogy a film plakátjain ne nagyobbítsák meg a mellét. „Knightley megérett a feladatra, az ő alakításában Devonshire hercegnője maga az emberarcú történelem” – írta a Salon A hercegnőről, ami az IMDb-n 7,1 pontot kapott, de a Rottentomatoes-on csak szerény 60 százalékot ért el.

Transz-Szibéria

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Akik a Nem vénnek való vidékben megörültek a rég nem látott Woody Harrelsonnak, most megint ünnepelhetnek. A színész ezúttal áldozatot játszik: a feleségével utazna Moszkvába a transzszibériai expresszen, de a vonaton furcsa gyilkosságok történnek, és még a matrjoska babák is sötét titkokat rejtenek. Vonatos thriller kategóriában az Észak-Északnyugat és a Gyilkosság az Orient Expresszen után nehéz nagyot alkotni, de A gépész rendezőjének ez szinte sikerült. „Az elmúlt évek talán legjobb hitchkocki thrillere” – dicsért például a Cinema Writer. A 15 millió dollárból gyártott Transz-Szibéria az IMDb-n hét pontot ért el, a Rottentomatoes-on pedig 90 százalékot, viszont eddig csak hatmillió dollárt hozott.

Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Egyik napról a másikra bezár egy francia, vidéki játékgyár, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a dolgozóknak nincs hová menniük. A kocsmában aztán megjön az ihlet: összedobják a végkielégítésüket, hogy a főnökük megleckéztetésére egy bérgyilkost fogadjanak fel belőle. A belga rendezőpáros minden politikai korrektségtől mentes fekete komédiát hozott ki a mostanában különösen aktuális alaphelyzetből. A film a modern üzleti etika kritikája, és Louise-Michelnek, a 19. századi francia anarchistának is emléket állít.

A csirke, a hal és a királyrák

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Az állott balatoni sülkrumplik és az ehetetlen halászlevek országában akár kötelezővé is lehetne tenni ezt a gasztro-dokumentumfilmet, ami a spanyol versenyző szemszögéből mutatja be a szakácsok olimpiájának számító Bocuse d'Or-t. Itt huszonnégy ország konyhamestere feszül egymásnak, és mindenkinek ugyanabból a három összetevőből kell összeállítania valami finomságot. Ezúttal a csirke, a hal és a királyrák kerül terítékre. A film nemcsak a versenyt, de az előkészületeket és a királyrákok élőhelyét is bemutatja, még az öntelt médiaszakácsoknak is odafricskáz. "A tapasztalt rendező, José Luis López-Linares hibátlanul vegyíti a komédiát és a drámát a hasznos inftromációkkal" - írta a Screen Internatinal. A film egyetlen hátránya, hogy nem megy mellé a popcorn.

Kínzó együttlét

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Középkorú rendőr ápolgatja a sebeit a fürdőszobatükörnél, de a sérüléseit nem a munkában szerezte, hanem otthon. Georgot a tanárnőként dolgozó felesége veri rendszeresen a Kínzó együttlétben, ami egy német elsőfilmes munkája. A kritikák a filmből egyedül a feleséget játszó Victoria Trauttmansdorff játékát dicsérték, és az összképet a tévéjátékos kivitelezés is rontja.