Cameron Diaz szépen öregszik

2008.05.08. 11:08
Izgalmas pünkösdi hétvége következik fingós és romantikus vígjátékkal. Itt lesz Gryllus Dorka filmje is Marianne Faithfullal.

Superhero

Nemcsak a Batmanből, az X-menből és a Supermanből, de a tolószékes fizikusból, Stwephen Hawkingsből és a híresen gusztustalan 2 Girls 1 cup-videóból is viccet csinált a Horrorra akadva 3-4 rendezője. A már régóta esedékes szuperhősfilm-paródia elsősorban a Pókemberre épít: a középiskolás Rick Rikert mutáns szitakötő harapja meg, amitől szupererőt kap, kitines páncélt növeszt, és a falon is tud brékelni. A Csupasz pisztoly-filmek producere, Robert K. Weiss Leslie Nielsent is beszervezte, aki itt Ben bácsi alteregóját játssza a Pókemberből. Egy kisebb szerepben Pamela Anderson is feltűnik, de az állatvédőként is aktív színésznő nem volt hajlandó egy labradorral együtt játszani, ezért a kutyás jelenete kimaradt a filmből. A kritikusok általában megvetik ezeket a Horrora akadva-féle vígjátékokat, Amerikában nem is szerveztek nekik vetítést a Superheroból. A Rottentomatoeson végül 15 százalékot ért el a film, de a Variety szerint a Bazi nagy filmnél és a Csajozós filmnél azért jobban sikerült, és a „poénok negyven százaléka nem is kínos.” A Hollywood Reporter kritikusa a fingós jelenetről írt elismerően, amivel „az alkotók nyilvánvalóan Mel Brooks Fényes nyergek című vígjátékának fingós jelenetét akarták túlszárnyalni”.

Irina Palm

Végre itthon is megnézhetjük, hogyan tanítja Gryllus Dorka a szexipar rejtelmeire Mick Jagger exbarátnőjét. A 61 éves Mariann Faihtfull, aki először mondta ki filmben a "fuck" szót, az Irina Palmban nagymamát játszik, és egy szexklubban vállal munkát, hogy segítsen a beteg unokáján. Az örömszerzésre csak a kezét használja, de a puha tenyerének híre megy, és özönlenek hozzá a kuncsaftok. A botrányos fiatalkoráról is híres Faithfull a tavalyi Berlinálén a szexiparban dolgozó ismerőseinek ajánlotta a drámát, ami az Arany Medvét végül nem kapta meg. Sam Gabarski rendezése az IMDb-n 7,3 ponton áll, a Rottentomatoeson 71 százalékon, de a kritikusoktól hideget és meleget is kapott. „A rendező abban a tévképzetben él, hogy romantikus felhangokkal mutatja meg nekünk a valóság egy szeletét” – írja a Variety, de Marianne Faithfull játékát mindenki dicséri.

Míg a jackpot el nem választ

A borzalmas magyar címmel mellélőttek. Demi Moore párja, a végre 30 éves Ashton Kutcher vonzódik az idősebb nőkhöz, most Cameron Diaz személyében egy hat évvel idősebb nővel játszik együtt, és az előzetes alapján ez a korkülönbség nem olyan feltűnő. Az egymást szívató szerelmesekből soha sem lehet elég, ezért most összeeresztették őket Las Vegasban, hogy egy részegen kötött házassággal és a jackpot megnyerésével felforgassák saját életüket. Elsőre felmerül, hogy a Jóbarátok vonatkozó részeinél többet lehet-e mondani, de egy esélyt adjunk a filmnek. A hárommillió dollár elég ahhoz, hogy perre menjenek, de arra is, hogy házaspárként éljenek együtt. A filmet még nem mutatták be Amerikában, így az imdb 4,3 pontja csak irányadó lehet, de az, hogy a Rottentomatoes 50 százalékon áll, annyiban érdekes, hogy a kritikusoknak vagy bejön, vagy nem, hogy egy hagyományos romkomot kapunk. A kritikák szerint egyébként Cameron Diaz öregszik, de a szexepilje még működik. Na, és mi lesz a film vége vajon?

Lefejezett kakas

A második világháborúba vezet el minket az újabb német lelkiismeretfilm. Az 1937-es születésű rendező, Radu Gabrea 7 éves volt 1944. augusztus 23-án. Egy erdélyi szász kisvárosban a 16 éves Goldschmidt Félix osztálytársaira vár, akikel érettségi ünnepségüket ülik. A történet azokról a fiatalokról szól, akik elvakultan követték a nácikat, de a szerelem és a barátság is szerepet kap. A Filmtett kritikusa szerint "a jó alaphelyzet adott, de az eredmény nagyon gyengére sikeredett. A forgatókönyvtől függetlenül a produkció több sebből is vérzik, nélkülöz mindenfajta súlypontot és feszültséget". A Lefejezett kakas című német-román-magyar-osztrák koprodukciós játékfilmnek Kántor László a társproducere, míg a stábban nagymamaként Margitai Ági is szerepet kapott, két román színésznő (Iona Teodora Iacob, Alicja Bachleda-Curus) mellett. A produkció gyártásvezetőjét, Weszerle Tibort egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, három év próbaidővel, a produkciós céget pedig tetemes pénzbüntetéssel sújtották. A gyártó a strassbourgi nemzetközi bírósághoz fordult erkölcsi és anyagi kártérítésért. A per jelenleg is folyamatban van.

Űrállomás 3D

Űrállomás 3D

Tom Cruise narrációjával elkészítették az űrállomást bemutató mozit, persze ez a szinkronizálás után eltűnik. De végre megtudhatjuk, hogyan élnek az űrhajósok, hogyan borotválkoznak, tornáznak, vágnak hajat és mit isznak. Minden idők legbonyolultabb tudományos laboratóriuma, a Nemzetközi Űrállomás 350 kilométer távolságra, óránként 28 000 kilométeres sebességgel kering a Föld körül. A 45 perces film azoknak az űrért rajongóknak kihagyhatatlan, akik Kubrick 2001 Űrodeüsszeiát és Tarkovszkij Solarisát is megnézték. Megnézhetjük, hogyan építették az űrállomást keringés közben, és a legénység mindennapjaiba is bepillanthatunk. A kedvenc jelenetünkben arcunkba dobnak egy narancsot.