Mégsem beszari az új James Bond

2007.11.15. 14:50
A héten jó csajokat láthatunk rossz filmekben: az Invázió űrlényei Nicole Kidman testét akarják, a Kabalapasiban Jessica Alba vetkőzik, A Királyságban pedig Jennifer Garner préseli formás hátsóját terepszínű nadrágba.

Invázió

Bár Daniel Craigről a Casino Royale bemutatója előtt az derült ki, hogy milyen beszari, az Invázió forgatásán igazi James Bondként viselkedett. Mikor a lejtőn megindult egy kocsi, amit Nicole Kidman elfelejtett üresbe tenni, a brit színész bepattant az anyósülésre, és megállította. Egyébként a Bond-szerepet is ebben az időben kapta meg, csak az Invázió egy időre parkolópályára került. A stúdiónak ugyanis nem tetszett, ahogy a Kísérletet és a Bukást jegyző Oliver Hirschbiegel feldolgozta a hányással terjedő földönkívüli vírus sztoriját. Végül a Wachowskiknak passzolták le az anyagot, akik James McTeigue-gel a film harmadát átvariálták. Talán az újraforgatásoknak köszönhető, hogy a vírus megállításáért küzdő Nicole Kidmant az Invázió a legjobban kereső hollywoodi színésznők listájának élére repítette 28 millió dolláros átlagfizetéssel. Ez valószínűleg kompenzálta a sokkot, amikor a színésznő kocsija a rajta kapaszkodó zombistatisztákkal együtt kisiklott egy kanyarban (videó itt), és jó nagy csattanással egy lámpaoszlopnak csapódott. A zseniális Testrablók támadásának negyedik remake-je a kritikusok szerint a legsemmitmondóbb mind közül, és ez a kasszáknál is megmutatkozott: az Invázió mindössze 36-ot hozott vissza a 80 millió dolláros gyártási költségből. Mazochistáknak külön ajánljuk.

A kabalapasi

Grapefruitra cserélték az Amerikai Pite puncipótlóját a legújabb szexuális poénokra épülő vígjátékban. A kabalapasi töménytelen szexjelenetére az ad alkalmat, hogy a főszereplő fogorvost, a standup-komikus Dane Cookot gyerekkori átok sújtja: sosem találhatja meg az igazit, viszont a csajait a szakítás után rögtön felszedi a nagy ő. Mikor ennek híre megy, a házasodni vágyó bombanők egymásnak adják a kilincset a fickó hálószobája előtt egészen a pingvinápolót játszó Jessica Alba felbukkanásáig. A fantáziátlanság már a film kampányára is rányomta a bélyegét, a főszereplő páros a híres John Lennon-Yoko Ono pucér fotó pózát másolja a poszteren, de ruhában. A promóhoz még egy álhomevideót is bevetettek, amiben Jessica Alba partnere egy plüsspingvint kényeztet orálisan. "Ideális választás azoknak a fiataloknak, akik előfizetnek a Maximra, de nincs internetelérésük" - lőtte be a New York Times kritkusa a célközönséget. A Csúcsformában-filmek vágójának első rendezése minden téren megbukott, csak 40 millió dollárt hozott, és a Rotten Tomatoeson siralmas 2 százalékos eredményt hozott össze. A bugyivillantás miatt Jessica Alba-rajongóknak azért megérhet egy ezrest a mozijegy, bár sajnos nem ő, hanem Dane Cook látható benne válogatott szexpozitúrákban.

A királyság

Ebben a terroristás filmben minden benne van, ami hiányzott a Kiadatásból: a bosszúvágytól hajtott FBI-ügynökök (Jamie Foxx és Jennifer Garner) jól szétcsapnak a Szaúd-Arábiában bujkáló merénylők között. Már a bevezető képsorokban rajzolt repülő csapódik az ikertornyokra hasonlító olajgrafikonba, és a többi jelenet könyörtelen irama, dübörgő zenéje, és a remegő kamerakezelés Sziriána-szintű feszültséget ígér. Sajnos a mondanivaló már fájdalmasan egyszerű: az iszlám megrontja az arab gyerekeket, és gonosz terroristákat nevel belőlük, pedig akár őssejtkutatók is lehetnének. A 80 milliós költségvetésből készült film eddig 47,2 milliós bevételt produkált szeptemberi óta, pedig a nézők imádják (7,4-es átlaga van az IMDb-n). A Rotten Tomatoes-on 52 százalékot kapott, a kritikák szerint "manipulatív, mesterkélt film, ami számos ponton félresiklik" ráadásul "a főszereplők erkölcsről és morálról prédikálnak, de a konfliktushelyzeteket csak lövöldözéssel és autósüldözéssel tudják megoldani." Jennifer Garner azért örült, hogy megint egy karatézó ügynökcsajt alakíthat, mint az Aliasban, de szegény kétszer is elájult a forgatáson, a 46 fokos hőség miatt.

Inland Empire

Újabban Kelet-Európával rémisztget David Lynch, a filmes gordiuszi csomók mestere. Az Inland Empire állítólag minden eddigi munkájánál kibogózhatatlanabb, mi már a trailertől is teljesen összezavarodtunk. Pedig az alapsztori még egy Stephen King-adaptációnak is elmenne: egy amerikai stáb Lengyelországban remake-et forgat, mikor kiderül, hogy az eredeti film sosem készült el, mivel a két főszereplőt brutálisan meggyilkolták. A felismerést a Lynchtől már megszokott bizarr jelenségek követik, és Mulholland Drive után újabb színésznő csavarodik be, ezúttal a karrierje végét járó Nikki (Laura Dern). Feltűnik a Mulholland Drive seggfej rendezője, Justin Theroux, egy óriásnyuszi Naomi Watts hangján szólal meg, és a direktort most Jeremy Irons játssza. Az Inland Empire-t a tavalyi Velencei Filmfesztiválon mutatták be, és itt Laura Dernnek kellett megvédenie Lynchet, mikor az újságírók megint azzal vádolták, hogy szándékosan túlbonyolítja a filmjeit, és mégcsak magyarázatot sem ad később. Egy biztos, a háromórányi cselekménycsavarás még a legfelkészültebb Lynch-rajongókat is zavarba hozza majd.

Mondd, testvér!

Ralph "Petey" Greene (Don Cheadle) kurvákkal és stricikkel haverkodik, odavan a soul zenéért, és büszke arra, hogy fekete. Mindezt egy washingtoni rádióműsorban, a polgárjogi harcoktól és Vietnámtól forrongó 60-as években, hamar kiveri a biztosítékot főnökénél, az álmosítóan unalmas konzervatív híradás utolsó mohikánjánál, Martin Sheennél. A színesbőrű megmondóember életrajzi filmje eddig mindössze 4,5 millió dollárt kapart össze a pénztáraknál, a nézők és a kritikusok is odavannak érte (7,6-os IMDb-átlag, 81 százalék a Rotten Tomatoes-on). Greene életrajzírója, Lurma Rackley már tizenöt évvel ezelőtt összerakta a Mondd, testvér forgatókönyvét, csak akkor a stúdiókkal való megegyezése kudarcba fulladt. 2000-ben Martin Lawrence főszereplésével készült volna el a film, "Petey Greene's Washington" címmel, de végül abból sem lett semmi.

Medúzák

A sokfőszereplős, elmerengős filmek vonalát követi az izraeli Medúzák. Egy nap egy kislány sétál ki a tengerből egy szál fürdőnaciban és úszógumiban. Majd úgy ahogy van, elkezdi követni a Batia nevű csajt, akinek ezután új irányt vesz az élete. Karen éppen nászútra indulna, de eltöri a lábát, mikor beragad egy vécéfülkébe, és megpróbál kimászni. Az esküvői partin feltűnik egy filippínó nő, aki bogaras, de gazdag öregeket gondoz Tel Avivban. Az édes-keserű mozi Bábelnél és az Ütközéseknél már bevált több szálasrecepttel az izraeli filmakadémia szinte összes díját elhozta, és Cannes-ban megkapta a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat. Aki valódi medúzák helyett, egzisztenciális nyűglődéssel, csöpögő plafont bámuló kislánnyal és tengerben szaladgálással is beéri, tegyen vele egy próbát.