'Megértett, és kiszállt'

2006.01.09. 13:21
Két szépirodalmi adaptációt indított útjára Bodzsár István producer. Alföldi Róbert január 9-től castingolja a színészeket a Bartis Attila regényéből készülő Nyugalom című mozihoz, amiből "kócos" filmet akar csinálni. A Spiró György Fogság című regényének megfilmesítéséből viszont január 6-án kiszállt a rendező-operatőr Kardos Sándor. A Terézanyuval ismertté vált Unio Film producerével a gyártócég épületében beszélgettünk.
Mától castingol az elsőfilmes Alföldi Róbert az Unio Film épületében. "Olyan színészgárdát hallgat meg, hogy előre kijelenthetjük 10 000-nél többen nézik majd meg a filmet" - vetette elő Bodzsár István producer. Első kérdésem, hogy miért a színházi rendezőként ismert színész Alföldi Róbertet választotta a Nyugalom című film rendezőjének. "Mert a szokásostól elütő, mégis nézőbarát munkái hasonlítanak az alapvető célkitűzésünkre" - válaszolta.

'Robi a lelkük legmélyét is felhozza'

"Nehéz regény a Nyugalom, de kortárs, nézőbarát filmet szeretnénk belőle készíteni, persze a megszokottól eltérő képivilággal" - mondta a producer. Ezzel egyetértett a film operatőre is (a Fény ösvényei című film látványáért az Aranyszem Fesztiválon díjazott) Nagy András és maga a rendező is, aki ehhez még hozzátette: "egy kócos filmet akarok csinálni".

Hogy Alföldi mit értett a "kócos" jelző alatt pontosan, nem derült ki, most csak annyi biztos, hogy egy hétig napi négy órában hallgatja meg a "berendezett helyiségben" a negyven színészt. Vagyis, ahogy a producer mondja: "A színészek legbensőjébe megy le Robi. A lelkük legmélyét is felhozza". A producer, az operatőr és az író a rendezővel közösen dönt majd a szereposztásról, de a három főszereplő kiválasztásában ("a regénybeli fiú: Andor, az Eszter nevű lány és az anya") a rendezőnek és az írónak van vétójoga.

A 200 millió forintos költségvetésből még csak 75 millió forint áll a produkció rendelkezésére, de a producer bízik a "főleg fesztiválfilmeket támogató" Magyar Mozgókép Közalapítványban (MMK), hogy a 2006-os pályázatnál is ítélnek pénzt a "tisztességes nézőszámra és nemzetközi életre" egyaránt számító filmjére.

'Megértette a szempontjaimat, és kiszállt'

Az Unio Film másik filmtervéből, a Spiró György Fogság című regénye alapján készülő dokumentumfilmből január 6-án, a forgatás előtt két hónappal kiszállt a film operatőr-rendezője, Kardos Sándor. "Semmiféle emberi mögöttest nem kell sejteni, pusztán időzavar miatt történt, közös megegyezéssel" - jegyezte meg erről Bodzsár.

"Vatikáni múzeumokban forgatunk, emellett Izraelben, Nápolyban, Alexandriában és a forgatási engedélyek miatt csak márciustól tudunk kezdeni, Kardos pedig áprilisban már Szabó Magda Régimódi történetében dolgozik operatőrként - tette hozzá. - Nem szerettem volna veszélynek kitenni a produkciót. Elmondtam a félelmeimet Sándornak, erre azt mondta: 'Ok. István, megértem a szempontjaidat, akkor váljunk el egymástól'."

A Spiró-dokumentumfilm a tervek szerint 32 millió forintból készül, amit már megítélt a produkciónak az MMK. Az író narrálja a filmet és a Duna tévében vetítik.