A bíróság szerint az új Amelie túl amerikai

2004.11.29. 16:50
Egy párizsi bíróság úgy döntött, hogy a Nagyon hosszú jegyesség című új Jean-Pierre Jeunet-filmet nem nevezhetik az alkotók francia filmfesztiválokra, köztük a cannes-i nemzetközi fesztiválra, mert "nem elég francia" - írta az euro.hu.
A Nagyon hosszú jegyesség (Un Long Dimanche de Fiancailles) című film az első világháború idején játszódik, a francia történetet Jean-Pierre Jeunet, az Amélie csodálatos élete rendezője Franciaországban, francia színészekkel és technikusokkal forgatta. Az egyik főszerepet a francia sztárszínésznő Audrey Tautou alakítja.

A 45 millió eurós költségvetésű film finanszírozásában részt vett az amerikai Warner Brothers franciaországi cége is, ami miatt két francia filmes szövetség, a bírósághoz fordult, hogy Jeunet filmjét kitagadják a több millió eurós nagyságrendű hazai támogatásból. Sikerrel.

#alt#
Audrey Tautou és Jean-Pierre Jeunet

Jeunet új filmje a bírósági ítélet következtében elesik attól, hogy Franciaország producerként támogassa, holott a CNC, a francia nemzeti filmművészeti alap 2003 októberében jóváhagyta az állami segítséget. A bíróság most ezt a döntést semmissé nyilvánította, azzal az indokkal, hogy a Nagyon hosszú jegyességet finanszírozó francia 2003 Productionst "pusztán azért alapították, hogy a Warner Bros France is részesedhessen az Európai Filmalap pénzügyi támogatásából, márpedig az az európai filmipar számára van fenntartva".

Jeunet cinikusnak nevezi az ügyet, szerinte pusztán kereskedelmi harcról van szó: "új stúdió jött létre, és a régiek nem akarnak osztozni a tortán" - állítja. Hitetlenkedve fogadta a bíróság döntését: "Oliver Stone Nagy Sándor, a hódító című alkotását nem Franciaországban, nem franciául forgatták, csak az utómunkálatokat végezték Párizsban, ennek ellenére francia állami támogatásban részesült. És az én filmem nem francia?" - reagált döbbenten a francia rendező.