Angol animációt díjazott a Pritt Pärn vezette zsűri

2004.12.06. 17:27
Három egészestés animáció magyar premierjére, Gauder Áron Nyóckerének világpremierjére és több száz kisfilmre 3500-an vettek jegyet a SzimplaFilm rendezte AniFest2 fesztiválon december 2. és 4. között az Urániában. Az angol Nicholas Losse Lloyd in the corner című animációja nyerte a fesztivál fődíját, a közönségdíjat a cseh Martin Duda Kontakt című alkotása kapta, és kiosztásra került az animátor-ösztöndíj is.
A fesztivál 2000 eurós fődíját Nicholas Losse, az angliai National Film and Television School hallgatójának Lloyd in the corner című filmje nyerte. A zsűri elnöke (és egyben a fesztivál díszvendége) Pritt Pärn volt, a zsűri tagjai Gauder Áron rendező és Varga Balázs filmesztéta. Az indoklás szerint a film finom iróniával és látszólag egyszerű, de rafinált és játékos stílusban képes megmutatni a hétköznapi cselekedetek mélyebb összefüggéseit.


Halhatatlanok
Az Ökumenikus zsűri díját egy fiatal belga rendező, Rémi Durin nyerte Midi et quelques... című alkotásával. A fiatal animátor az XPC (Olvadó Építészet) workshop keretében vett részt a fesztiválon, így a díjat személyesen vette át.

A közönségdíjat az összegyűjtött szavazatok alapján a cseh Martin Duda Kontakt című alkotása kapta. A második és harmadik legtöbb szavazat a francia Darrien Ferrié Overtime-nak, illetve az angol John Paul Harney Brand Spanking című művének érkezett.

Az AniFest2 partnerfesztiváljai, a francia E-magiciens, a belga Anima és a norvég Fredrikstad Animation Festival két-két fiatal animációs művészt delegált az AniFestre, akik az XPC Workshop (Unfreezing Architecture/Olvadó építészet) keretében a magyar Építész Mesteriskola tagjaival közösen tettek kísérletet a modern építészet és a 3D animáció közös kapcsolódási pontjainak feltérképezésre.

Szintén a záró gálán került kihirdetésre a Drezdai Filmfesztivál, a Goethe Intézet és a SzimplaFilm közös ösztöndíja fiatal európai animátorok részére. A projekt célja, hogy új perspektívákat mutasson a fiatal európai animátorok számára. A 2005-ös Drezda-Budapest csereprojektre a Goethe Intézet és a Drezdai Filmfesztivál honlapján lehet majd jelentkezni 2005 január közepétől.