Mijazaki átszabta a Kis hableányt

2008.11.24. 14:54
November 27-én indul Budapesten és Bécsben az Anilogue nemzetközi animációs fesztivál, amin a rövidfilmek mellett kocsmázós vetítéseket és workshopokat is tartanak. Az egyhetes program hét egészestés rajzfilmje között Liszka Tamás fesztiváligazgató segít eligazodni.

Ponyo a tengerparti sziklán

Mijazaki jól átszabta A kis hableányt, aki a Disney-mesében még piros ajkakkal és dús keblekkel nyomult hercegére. A hatvanhét éves mester rajzfilmjének főszereplője Ponyo, egy sellőszerű kis piros lény, akinek se keze se lába, de ezeket később mind kinöveszti. A mese elején partra vetődik, és összebarátkozik egy ötéves kisfiúval, majd beköltözik a sziklatetőn álló házukba. A Ponyo elsősorban ovisoknak készült, és még a Totorónál is egyszerűbb, de erre a filmre is igaz az, hogy Mijazaki meséihez nem lehet túl öregnek lenni.

Evangelion 1.0: Nem vagy egyedül

"Ahogy a South Parkból elkészült az egészestés verzió, most megcsinálták a kultikus japán anime-sorozat, a Neon Genesis Evangelion moziváltozatát is, amiben sugárágyúk és megarobotok tömkelege küzd egymással - kezdte Liszka Tamás a többi egészesés rajzfilm bemutatását. - A rajzfilm egy tinifiúról szól, aki egy óriási harci robot belsejében szorong, és atomtöltetekkel bombázza a már harmadszorra újjáépített Tokió ellenségeit."

Sita sings the blues

"A Rámájana nevű indiai eposzt dolgozta fel Cartoon Network-ös stílusban egy New York-i rendezőnő, és mellé a saját szakítása történetét is belecsempészte. Különlegessége, hogy több síkon játszódik, időnként egy 20-as évekbeli jazzénekesnő, Annette Hanshaw is megjelenik, aki bánatos szerelmi dalokat ad elő. Idén ez nyerte a fődíjat Európa legnagyobb animációs fesztiválján Annecy-ben."

Holt tér

“Ez egy animált zombihorror, az Alien-filmek, a Kaptár és a Doom keveréke, amit csak későn merünk vetíteni. A nézők így is rosszakat fognak álmodni tőle. A Dead Space című videójátékkal párhuzamosan jelenik meg, és annak a filmváltozata, ami nálunk blue ray-en jön ki ezen a héten. A vetítés előtt és után majd a ki lehet próbálni játékot is, amiben zombikat kell minél kisebb darabokra aprítani. Elég agresszív.”

Libanoni keringő

“A libanoni keringő a Richard Linklater-animációk és a Persepolis rokona. Majdnem dokumentarista rajzfilm, a 80-as évek elején a rendező is átélte ezeket, amikor Izrael értelmetlenül megtámadta Libanont. Ez egy olyan értelmetlen vérengzéshez vezetett, ami az izraeli katonáknak azóta is feldolgozhatatlan lelki nyomás. Az animáció idén Cannes-ban versenyben volt az Aranypálmáért.”

Idióták és angyalok

"Ez Bill Plimpton jellegzetes fekete humorával és kézirajzos stílusában mutat be egy elvetemült nyárspolgárt, aki legszívesebben a kocsmákban kötekszik. Egy nap aztán elkezdenek kinőni az angyalszárnyai, és őt zavarja a legjobban, hogy jónak kell lennie. A rendező ebből tavaly már hozott mutatóba pár részletet az Anilogue-ra."

Az erdő zongorája

“Ez egy nagyon költői anime. Arról szól, hogy van egy titokzatos zongora egy hatalmas, gyönyörű erdő közepén, és egy rejtélyes kamasz az egyetlen az osztályból, aki meg tudja szólaltatni. A különlegessége, hogy sok klasszikus zongoradarab hangzik el benne.”