Szavazzon 2007 rajzfilmjeire!

2007.01.14. 11:40
December a rajzfilmek hónapja volt: Táncoló talpak, Elvitte a víz, Nagyon vadon, Arthur és a villangók. 2007 a rajzfilmek éve lesz? A fontosabb rajzfilmeket gyűjtöttük egybe, hogy eldönthessük előre, melyik lesz az év animációs filmje.

300

(2007. március 8.)
Háromszáz spártai harcos csap össze a Xerxés vezette perzsa sereggel ebben az optikailag tuningolt történelmi tablóban, amit a Sin City képregényeket is jegyző Frank Miller azonos című írása ihletett. A bűnös városban játszódó filmhez hasonlóan a greenscreen előtt játszó színészek mögé a háttereket itt is digitálisan hozzák létre, és az összképet az utómunkálatok teszik képregényszerűvé, ezért úgy döntöttünk, ennek a filmnek az animációs listánkban a helye. A szerény 60 millió dolláros költségvetéssel készülő 300-ban nyers és brutális csatajelenetek várhatók, a rendező, a Holtak Hajnala című zombiremake-et készítő Zack Snyder pedig otthon érezheti magát, a küzdelemből zombiszerű lények is kiveszik a részüket.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

A kis Vuk


(2007. április)
”Jön, lát, győz, fut” – énekeltük 1981-ben a kicsi, de életrevaló rókáról szóló mese főcímzenéjét. Gát György pár éve jelentkezett a Vuk folytatásának tervével. Előzetes híreink szerint ez Dargay Attila Vukjától sokban különbözik majd, például 3D-s lesz. Ehhez képest a karakterterveket 2D-ben kaptuk meg a készítőktől, amiken Vuk csak árnyéka régi önmagának, inkább a jégkorszakos motkányra hasonlít, és ha tudjuk, hogy a simabőrűek ilyen rosszul néznek ki, sosem akartuk volna látni az arcukat. "Az 1,4 milliárd forint költségvetésű egészestés rajzfilm a húsvéti premierre készen van, de a forgalmazó lehet, hogy elhalasztja, mert sok bemutató lesz akkor - tudtuk meg Gát Györgytől, aki az utóbbi napokat a szinkronstúdióban töltötte. - Most is folynak a felvételek - árulta el. - Vuk hangja Gálvölgyi János, a kis Vuk szerelmét Gubás Gabi, a cirkuszigazgatót Reviczky Gábor, az erdőmestert Bodrogi Gyula szólaltatja meg, a Kár-Kár nevű varjút pedig Ganxsta Zolee." A zenét Wolf Péter, az eredeti Vuk zeneszerzője írja a megszűnt TNT együttes Dobrády Ákosával.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Bee movie

(2007.)
A Z, a hangya után újabb rovaralapú filmmel próbálkozik a Dreamworks, a Bee movie hőse, a méhsuliban frissen végzett Barry B. Benson felfedezi, hogy ez emberek lopják a mézet. Az ügyet bíróságra viszi, és ezzel kezdetét veszi a méhek és emberek háborúja. A trailer tanúsága szerint a 2005 októbere óta készülő Bee movieban nem csak animált, de élőszereplős részek is lesznek, ezekben Eddie Izzard standup komikus alakítja a rendezőt, így reményeink szerint a film a szaporodó 3D-s animációk paródiája is lesz egyben. A főszereplő méhnek Jerry Seinfield humorista adja hangját, segítője Rene Zellweger, de a szinkronhangok között szerepel Matthew Broderick, Chris Rock és Oprah Winfrey is.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

L’ecsó (Ratatouille)

(2007. augusztus 2.)
A patkány nem egy cuki állat, de több annál, hogy csak katasztrófafilmekben ijesztgesse a menekülőket, derült ki a decemberben mozikba került Elvitte a víz című animációból. Itt egy Sid nevű csatornapatkány szántotta végig főszereplőként a csatornákat. A most készülő L’ecsó megint egy helyes szürke patkány kalandjait követi, ezúttal a párizsi luxuséttermek világában. Sok akció, borok és büdös sajtok keresztezik útját hősünknek, akit az apja a helyes útra akar terelni. A Pixar a Verdák után ezzel szeretné visszahódítani rajongóit a fokozódó 3D-s rajzfilmdömpingben, hiszen bár nem hozott rossz pénzt a versenyautó története, de ez volt a legkevesebbet kereső Pixar-animáció 1998 óta. A L’ecsó elkészítésére A hihetetlen család rendezőjét, Brad Birdöt, kérték fel. 2006 márciusától készül a mozi, a Disney-től teljesen függetlenül, annak ellenére, hogy a stúdió tavaly januárban megvette a Pixart.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Macskafogó 2.

(2007. december 20.)
Grabovszky visszatér! Ennél kevés örömtelibb eseménye lesz 2007-nek, bár a szívünk mélyén kicsit félünk, mit tesznek a legendás egérügynökkel. De a rendező ugyanaz: a Gusztávot és a Pumuklit készítő Ternovszky Béla közel 600 millió forintból készíti az 1986-ös történet folytatását. „A legjobb ütemben fejlődnek a dolgok, ahogy Macskássy Gyula, a magyar rajzfilm atyja is szokta mondani, amikor még nem volt kész semmi” – humorizált megkeresésünkre Ternovszky Béla, majd elárulta, a film bemutatóját a forgalmazó Budapest Film december 20-ra tervezi. Az első részt a bemutatást követő évben egymillióan látták. A Sátán macskája alcímet viselő második rész központi alakja Stanley, a nagyszájú újságíró egér, akinek Rudolf Péter adja a hangját, de szerepel benne a húsz évvel korosabb Grabovszky, japán feleségét viszont nem rajzolják tovább.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Meet the Robinsons

(2007. április 5.)
A Pixar és a Disney hét közös rajzfilmje után a Disney hagyományos animációs részlege is belekóstolt a 3D-s bizniszbe. Az első próbálkozás, a Csodacsibe után két évvel a Robinson családot mutatja be Stephen J. Anderson rendezése, ami az 1923-ban alapított animációs stúdió negyvenhatodik egészestése. Lewis, a fiatal technikai zseni saját találmányával kutatja az agyát, hogy feltárja, miért adták árvaházba a szülei. A bonyodalmak viszont a múlt helyett a jövőbe repítik, ahol egy napig élvezheti a Robinsonék vendégszeretetét, a repülő autókat és a lebegő városokat. A sztori alapját a A Day With Wilbur Robinson című mesekönyv adja, a film különlegessége, hogy Amerikában a Csodacsibéhez hasonlóan egyes speciális mozik 3D-s verzióban is vetítik, amihez a nézők egy továbbfejlesztett piros-kék lencséjű szemüveget kapnak. Ez más modellektől eltérően állítólag nem okoz 3D-fejfájást.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Shrek 3

(2007. június 14.)
Az ogre idén nyáron harmadik alkalommal lepi el a multiplexeket, ugyanis már majdnem elkészült az utóbbi évek legviccesebb amerikai animációs filmjének, a Shreknek, a folytatása Chris Miller rendezésében. Harold király, Túl az Óperencián uralkodója megbetegszik, őt Shrek követné a trónon. A mogorva ogre ehelyett Szamárral és Csizmás Kandúrral az oldalán felkutatja Fiona lázadó szellemű unokaöccsét, Artie-t, hogy lepasszolja neki a koronát. Az eddigiekhez híven Shreket Myke Myers, Szamarat Eddie Murphy, Fiona hercegnőt Cameron Diaz szinkronizálja, de ezúttal az színésznő énekes exfiúja, Justin Timberlake is felkerült a stáblistára, mint lázadó unokaöccs, továbbá Eric Idle, az írásba és paradicsomtermesztésbe visszavonulni készülő John Cleese és Larry King veterán tévés műsorvezető. A Shrek második része több mint 400 millió dollárral licitált rá az első bevételére, 920 milliót kaszált világszerte, meglátjuk, hogy ezt lehet-e még fokozni.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Simpson család

(2007. július)
Az amerikaiak kedvenc családja, a Simpsonék hosszú várakozás után a mozivásznon csinálnak hülyét a fogyasztói társadalomból és Amerikából. Az egész estés rajzfilm főhőse Homer, aki Springfield városában okoz óriási felfordulást. A sztorit 2001 óta gyúrja a sorozat tizenegy legtermékenyebb szerzője, egyikük, az eddig három Oscart és tizenkét Emmy-díjat bezsebelt James L. Brooks egy interjúban azt mondta, több áltörténetet kiszivárogtatnak majd, hogy a végsőkig fokozzák a bemutató előtti találgatást. Ezeket azóta is várjuk. Annyi viszont biztos, hogy a sorozat összes fontos figurája szerepet kap az egészestés Simpson családban, a rendező David Silverman, aki huszonhárom Simpson-epizódot jegyez.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Sin City 2


(2007. vége)
A képregényesített filmeknek lendületet adó Sin City második része az év végén jön ki, a rendezői széket Robert Rodriguez megint a sztori alapjául szolgáló képregény szerzőjével, Frank Millerrel osztja meg. A filmben legnagyobb örömünkre visszatér a szétcsapott Mickey Rourke által alakított Marv, annak ellenére, hogy az első részben szétfüstölt a villamosszékben, a folytatás ugyanis nem időrendben követi az elsőt, ez a A Dame To Kill For történetét viszi tovább, és a pártfogó nélkül maradt Nancy-ét. A filmet most is ugyanúgy készítik: élőszereplőkkel forgatják, de a háttereket és a stilizált látványt digitálisan hozzák létre. A forgatást először a terhes Angelina Jolie miatt halasztották el, aki Dwight volt szeretőjét, Ava Lordot játssza, később Rodriguez a Tarantinóval közös horrorját, a Grindhouse-t forgatta, de bízunk benne, hogy az austini Troublemaker stúdióban hamarosan forognak majd a kamerák, különben a második rész 2008-ra csúszik, pedig akkora a Sin City 3-at ígérik.

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

Tini Nindzsa Teknősök

(USA 2007. március)
Michelangelo, Raffaello, Donatello és Leonardo tizennégy év után újra összeáll, igaz, a folytatás kevesebb pizzát és még kevesebb sajtot ígér. A mesteri harcosokká képzett emberszabású hüllők negyedik egészestését a hongkongi székhelyű Imagi Animation Studios készíti, a barátságos mutánsok régi cimboráik, Casey Jones és April O'Neil, a Channel 6 riportere segítségével akadályozzák meg, hogy egy újabb ügyeletes főgonosz, Max Winters az uralma alá hajtsa a világot. A szinkronhangok között a nemrég a Shop Stop 2-vel visszatért Kevin Smith is szerepel, vagy a kínai film új üdvöskéje, Ziyi Zhang, de főbb szerepek még betöltetlenek. Talán 3D-ben támad fel a hongkongi harcművészeti filmágazat?

 


1
 


2
 


3
 


4
 


5
 


6
 


7
 


8
 


9
 


10

(A 10-es a legjobb osztályzat)

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!