Forgassunk filmet most, megnyerhetjük!

2007.09.08. 15:34
Gyengén muzsikáltak a UPC-AXN Filmfesztiválra nevezett kisfilmek, úgyhogy a West Balkánban tartott díjkiosztó bulin a zsűritagok, Andy Vajna, Pálfi György és Török Ferenc azzal húzták egymást, hogy miért nem dobnak össze helyben egy sajátot. A pénz azért jó helyre került, bár egy részét az APEH viszi. Az est tanulsága pedig az volt, hogy épp ideje lenne, hogy egy nemzetközi csatorna beszálljon a hazai filmgyártásba.

"Forgatunk gyorsan egy filmet? Még megnyerhetjük!" - vetette fel hirtelen felindulásból Pálfi György Török Ferencnek és Andy Vajnának, aki az utolsó pillanatban futott be Milánóból, és csatlakozott a West Balkán ruhatára alatti lépcsőkön összekuporodott zsűrihez. A producer még a mobilját is hajlandó lett volna bevetni, mert jó helyszínnek találta a lépcsőházat, de az egyik szervező leterelte a csapatot a díjkiosztóra.

Hol vannak az eredeti ötletek?

"Acélosabbra számítottam" - értékelte a mezőnyt a tömegben a színpad felé araszolva a Moszkva tér és a Szezon rendezője. "Meglepett, mert nem volt közöttük olyan film, amelyikben eredeti gondolatot vagy megvalósítási módot találtam volna, pedig DV-kamerával bármit fel lehet venni, annyi lehetőséget ad - osztotta a rendezőtárs véleményét Pálfi, de ezt részben arra fogta, hogy nekik a százhatvan nevezettből csak tizenötöt kellett bírálniuk, a többit az AXN emberei előrostálták a saját szempontjaik szerint.

Reflektorfényben a zsűri

"Professzionálisan szórakoztatóak akarnak lenni, de vért izzadnak, mire odáig eljutnak, hogy olyasmit csináljanak, mint a hollywoodi nagyok - folytatta Pálfi a gondolatmenetet. - Mindenki John Williams-zenét akar, de csak egy Roland szintetizátora van, így könnnyen átmegy az egész önparódiába."

Mire elértük a színpadot, Török kezembe nyomta a búzasörét, majd felléptek a reflektorfénybe, hogy a zsűritársakkal kiossza a díjakat. A szépen csengő tízezer eurós (2,5 millió forintos) fődíjat a mackófelsős Gergely Zoltán vitte a Szupermosásért. Jobban járt, mint a főszereplő, az overallos autómosófiú, aki tízezer fotintot kap zsebbe, hogy egy gyilkosság nyomait eltakarítsa.

Gergely Zoltán: Szupermosás - Első helyezett

"Ezt állították össze a legprofibban" - dicsérte nekünk a filmet később Vajna, miközben lelkes rajongók ostromoltak minket minden oldalról, hogy a producerrel fotózkodhassanak. A Szupermosást egyértelműen szerette Pálfi és Török is, mindketten az erős hangulatáért.

Nem járt rosszul a Talált film rendezője sem, aki egy Sony HDV kamerát kapott. Komjáti Ferenc nem tudott eljönni, róla később megtudtuk, hogy "egy kis szemüveges fickó, aki mindig biciklivel jár, és régi Balázs Béla Stúdiós gyártásvezető."

Komjáti Ferenc: Talált Film - Második helyezett

"Egyszerű történetet mesél el, ami DV-re egy éjszaka alatt elkészíthető - véleményezte a Talált filmet Pálfi. - Egy fickó talál egy kamerát a Lánchídon, ellopja, visszanézi, mi van rajta, és kiderül, hogy egy öngyilkos vette fel a saját halálát."

Harmadiknak a Tizenöt perc alkotóit hozták ki, amiben egy megszállott nyomozó kutatja Jessica nevű felesége gyilkosát. Ennek amellett, hogy az első helyezettel szemben eleje és vége is volt, Jessica, a szoláriumozott szőke cica karaktere volt az erőssége. A rendező, ifjabb Szabó István számítógépes játékokhoz ír forgatókönyveket, és róla lépcsőházi poénként a zsűri azt is megjegyezte, hogy ezzel a névvel legalább könnyen juthat majd állami pénzekhez. "Tud filmet csinálni, de van öniróniája" - fordította komolyabbra a szót Török.

Kreiner Tamás: 15 perc hírnév - Harmadik helyezett

Szívmelengető, hogy a multi magyar filmre áldoz

"Hogy mire költöm, ami az APEH-tartozás kifizetése után marad?" - kérdezett vissza a díjat szorongatva a tízezer euró boldog tulajdonosa, aki hamarosan végez forgatókönyvíró szakon, és ebben a minőségben a Kútfejekbe is bedolgozott. - Már a következő kisfilmem tervezem, és az előbb beszéltem az AXN-esekkel, hogy szeretném, ha beszállnának. Ez minden más országban működik, hogy a nagy csatornák helyi filmeseket támogatnak. Csak nálunk ezt az HBO azonnal beszüntette, miután Sas Tamás Rosszfiúkja olyan rosszul sikerült."

Az ütős filmek hiányában Török Feri pont ezt a lehetőséget tartotta a UPC-AXN Filmfesztivál erősségének: "Szívmelengető helyzet, hogy ebben a gyönyörűségesen épülő magyar kapitalizmusban egy multinak eszébe jut, hogy nagy díjazással rövidfilmfesztivált rendezzen. A magyar közszolgálati tévé nem csinál ilyet - mondta, miután visszavonultunk a házibuli hangulatú lépcsőházba. - Mégiscsak egy kalandcsatornát akarnak lenyomni a torkodon, de nem óriásplakátokat nyomnak a pofádba. Talán előbb-utóbb elindítanak egy saját gyártást is, és azt mondják, hogy akkor verhetnek gyökeret, ha mozgósítják a helyi filmeseket. "

Török és Pálfi kiszavazta Vajna kedvencét

Török kedvence különben a Megyünk című kisfilm volt, amit a Moszkva tér szereplői csináltak, de a zsűrizésnél etikai okokból miatt nem kardoskodott mellette, a többiek meg nem rajongtak érte, így ez kimaradt a díjazásból. Andy Vajna pedig az Üzeneteket szerette legjobban, amiben a rendező a kislányával maicizik és lufizik, de Pálfinak és Töröknek ez túl édes volt. "A rendezői lobbi keményen kiszavazta, de a special mentiont megkapta" - mesélte Török, hogyan került egy negyedik díjazott az első három helyezett mellé. Vajnával különben szinte semmiben nem értettek egyet, de legalább nem egyhangú szempontok alapján született az eredmény.

Andy Vajna, és a háttérben a mackófelsős első helyezett

A díjátadó előtt levetített szárnypróbálgatásokra a kötelességből megjelent zsűritagokon kívül más filmes nem voltak kíváncsiak. A filmeket a fesztivál webszájtján is meg lehet nézni, ahol még zajlik a közönségszavazás. Egyedül Szabó Lacit, aki anno több Godard-filmben szereplelt, sikerült valakinek kiszúrnia a tömegben. Bezzeg az éjszakai műszakra igazi rendeződömping alakult ki a West Balkánban, Nemes Gyula, az Egyetleneim rendezője itt ünnepelte, hogy befejezte legújabb forgatókönyvét. Aztán éjfél után Gauder Áront is megfigyelhettük, ahogy a pultot támasztja. A Nyócker rendezője most tért vissza Izlandról, ahol a következő, vikinges rajzfilmjére gyúrt.