Magyar filmes bakivadászat

2005.01.15. 11:50
Mozirajongó olvasóink nem kímélték a magyar filmeket. A Cinematrix egy hete kérte fel Önöket, hogy írjanak a fórumba magyar filmes bakikat, és tucatjával érkeztek a negatív kedvencek. Az elemzéseink szerint a legtöbb hiba a Honfoglalás című filmben volt, az egyéni küzdelem viszont még hátra van. Válassza ki a jelöltek közül, hogy Ön szerint melyik a legnagyobb magyar filmes baki.
A Cinematrix olvasói a tévékben is vetített filmeket cincálták előszeretettel. A háromszáz hibából a Franco Nero főszereplésével készült Honfoglalásé lett a legtöbb, így Koltay Gábor történelmi filmje 12 nagy bakival az első helyezett lett, az úttörő magyar akciófilmben, az Európa Expresszben Önök 10 súlyosabb hibát fedeztek fel, így Horváth Csaba rendező kapta munkájáért a második díjat, és a virtuális dobogóra az 1968-as klasszikus, az Egri csillagok című történelmi kalandfilm is felkerült 9 hibával, Várkonyi Zoltán viszont már csak posztumusz bronzérmet kaphatott.

A bakik között színészi, rendezői tévesztések csak elvétve akadnak, operatőri már annál több. A leggyakoribb esetben egyszerűen csak otthon maradt a jelmez- és díszlettervező, a szakértő vagy forgatás közben elaludt a mikrofontartó fiú. És persze sokszor vétkesek még a cigiszünetre elcsatangolt standfotósok és szkriptesek, akik miatt a nemzetközi átlagnál nálunk jóval több a vágási hiba.

#alt#
Stáb az autó oldalán
Viszont ha már jelen vannak a stábtagok, egyből filmszerepet is kaphatnak fórumozóink nagy bánatára. Legjobb példa erre a Kontroll, aminek néhány jelenetében még a Terézanyunál és az Apám beájulnánál is több a négyzetméterre eső filmes száma: "a fél stáb a metrón utazott a sminkestôl a producerig" - írja egyik fórumozónk. Ez viszont nem minden film esetében spórolás, vagy éppen szándékos kikacsintás: amikor az operatőr a kameramannal a kocsiról (Pizzás, Kalózok), vagy a félkarú rablóról (Kalózok) tükröződik vissza, vagy mikor egy stábtag elkalandozik a forgatás helyszínén, és kiegészíti a hét vezért nyolcra (Magyar vándor elején), az már baki.

Időutazás

Gyakori az időugrás is, pedig egyik jelölt film sem science-fiction, különösen nem az első helyezett. A Honfoglalásban eleink egy akácosban csíkos görögdinnyére gyakorolják a célbalövést, holott maximum elképzelhették, hogy mit csinálnak, mert se dinnye, se akácos nem volt akkoriban. Árpád feje fölött még egy-két kondenzcsík is van az égen, másik alkalommal egy helikopter árnyéka vetül a földre, de ezt még elnézhetjük, hiszen Trójában Brad Pitt felett is elsuhant egy repülő. (Bár igaz, utóbbiról kiderült, csak photoshoppal készült műbaki.)

#alt#
Előd és egy elkúszó stábtag
A honfoglaláskori zománcozott bogrács, traktornyomok, drótkerítések, elszórt csikkek és tejeszacskók viszont még ennél is szembeötlőbbek. Egyik fórumozónkban Koltay Gábor filmje nyomán az a kérdés merült fel, hogy eleink, akik összesen huszan voltak, hogy lehettek olyan idióták, hogy pont a halálos mocsáron keresztül rángatták ökrös szekereiket, amikor két méterrel mellettük ott volt a fákkal övezett ösvény? Biztos nem működött Árpád adó-vevője.

Ez persze vicc, mint ahogy az Egri csillagokból vett híres példa - hogy a török vitéz órával veti magát támadásba - sem több legendánál: a harcos csak a stúdiófotókon viselte. Viszont a csata hátterében feltűnik egy Trabant, egy sárga Volán-busz, sőt egy IFA is. Koltai Róbert új filmjében, a frissen megbukott Világszám!-ban is fellép az időzavar. 1956 október 23-án beköszönt a nyár: zöldellő lombokat és zsenge vetéseket látni mindenhol.

Vágási hibák

Ragályi Elemér operatőr és kameraman fia éppen családi megbeszélést tarthattak, amikor az Apám beájulnának görögországi jelenetében a vöröske levetkőzött, mert anélkül hogy egyszer is felhúzta volna, egymás után kétszer is levetette magáról a mentőmellényét. Koltaira sem figyelhetett mindig a stábja: a Világszám!-ban egy cirkuszi produkció előadása közben eltűnik a nyakáról egy sebtapasz, a sebbel együtt.


Belógó mikrofonfej
Néha Roldolfót idéző trükköket láthatunk a magyar filmekben. Míg a Magyar vándor mélypontján Liptai Claudiáról egy helyét változtató boroskancsó tereli el a figyelmet, Ond kezében pedig egy törökméz vándorol, az Európa Expressz száguldozása közben anélkül cserélődik ötször a mozdony, hogy megállítanák a szerelvényt. A Kontrollban egy üres kocsi másodperc alatt zsúfolttá válik, a Csocsóban pedig eső közben felszárad a föld. Az Argóban a Svéd kártya nélkül is tud kártyás telefonfülkéből telefonálni, Balog Tibi kezében pedig mobillá változik egy pisztoly.

A képkivágásba belógó mikrofonfejekből a Valami Amerikában kettőt, a Pizzásban, a Kalózokban, a Miniszter félrelépben egyet-egyet, az Európa Expresszben pedig négyet vettek észre olvasóink, míg a Magyar vándorban az árnyéka vetült a vezérekre. De itt az ideje, hogy megszavazzuk, a döntős bakik közül melyik a győztes.

Szavazás

gonosz gombóc: A Magyar vándor kezdő jelenetében, amikor a vezérek felsorakoznak a lovakkal, Előd háta mögött a fasorok felé egy stábtag oson el.

The Hungarian: A Sacra Coronában Árpád hős magzatának, László királynak lovasai végigvágtatnak egy villanyvezeték alatt.

g25: A Kontrollban miután Bulcsút megverik Gonzóék, balról érkezik egy metró, amiből a metróvezető Béla bá száll ki, hogy Bulcsú segítségére siessen, csakhogy a bal végénél lévő vezetőfülkéből száll ki, vagyis a metró hátuljából. Lehet hogy Béla bá akkora király lett az évek során, hogy már tolatva is végig tudja vezetni a metrót, tükörből?

sohosvx: Hídember, 10. perc, egy névtelen katona az asztal mögül öles léptekkel a szoba közepére megy jelenteni, ahol a már másodpercek óta látható markáns krétajel előtt áll meg pontosan. Sikerült!

onem: Terézanyu. A film közepe felé a felvételi beszélgetésen "hősünk" rábök egy halra és megkérdezi leendő főnökétől, hogy megdöglött-e. "Ez egy nőstény sziámi harcos hal, ami éppen jóllakott mert megevett egy hímet" - hangzik a kioktató válasz, ami tévedésen alapul. A hal valójában egy hím volt, ami mellesleg üldözi a nőstényt, de nem eszi meg. Mik ezek imádkozó sáskák? Itt a főnök intelligensnek szánt imidzse valami másba torkollik.

vitéz Matschkássy Izidor: Az új Koltai filmben (Világszám!) az október 23-i tájakon zöldellő lombokat és zsenge vetéseket látni mindenhol. 1956 októberében tehát nyár volt.

Ricsei: A Tüskevárban a fekete holló ide-oda repked. Mögötte az árnyékból kivehető egy bot, rajta zsinór, ahogy mozgatják a bábot.

Zlatkokondrics0001: A Nagy Imre-filmben, a Temetetlen halottban Snagov a hegyek között van. Holott a valóságban Bukarest mellett, tökéletes síkságon.

NMagister: Európa Expressz: A kanyar miatt lassító vonatból kiugrik egy csaj (Gryllus Dorka). Észreveszik az ukrán maffiózók, leállítatják a vonatot. Kaszás Géza utánamegy a lánynak: pár lépés után elkapja. Ez csak akkor sikerülhetett volna neki, ha visszafele teleportálták volna vagy 200 méterrel, vagy a lány rohant volna utánuk, hogy vágják már el a nyakát.

Ricsei: És a Koppányi aga testamentumában Benkő Péter alsógatyában kardozik, a többiek utána rohannak. A következő pillanatban már rajta a nadrág is. Hát igen, ezekben a végvárakban tudni kellett vívás közben gyorsan öltözködni.

khalim: Boldog születésnapot!-ban amikor a két prosti kijön a zuhanyzóból, a lakásukban egy művészeti albumokkal telepakolt könyvespolc látszik. Az ember nem így kepzel el egy ilyen célra használt lakást, valószínűleg valamelyik szereplő töritanár haverjánál forgattak.

andzsin: Egri csillagok: az egyik csatajelenetnél, amikor egy török nyilat kap a hátába, alszik egy kicsit, aztán felkönyököl, és nézi, hogyan kínlódnak szegény honfitársai. Később a háttérben tollaslabdáznak.

NMagister: A Honfoglalást nézve a zománcozott bográcsokon, kondenzcsíkon, traktornyomokon, drótkerítésen és a tejeszacskókon túl felmerült bennem a kérdés: eleink hogy lehettek olyan idióták, hogy pont a halálos mocsáron keresztül rángatták ökrös szekereiket, amikor mellettük ott volt fákkal övezett ösvény?

DrShan: Az Argo önmagában egy magyar filmes baki... szerintem.