Bukta a pápai áldást a 16 évesen terherbe esett Mária

2006.11.27. 10:37
Vasárnap mutatták be Vatikánban A születés című filmet, de az előzetes hírekkel szemben sem XVI. Benedek pápa, sem a film női főszereplője, a bálnavadászlányként ismertté vált Keisha Castle-Hughes nem jelent meg az első vatikáni filmpremieren, jelenti az AP.
A születés Szűz Mária szemszögéből meséli el Jézus fogantatásának körülményeit, majd végigköveti, hogy milyen próbákat állt ki a kisded megszületéséig Mária és József hite. A főszerepet, József feleségét Castle-Hughes játssza, akit A bálnalovas című filmjéért tizenegy évesen jelöltek Oscarra. A Nativity bemutatóját Vatikánban tartották, ahol hétezer vendég jelent meg. XVI. Benedek viszont bojkottálta a vetítést, ugyanis a Guardian szerint a Máriát játszó, tizenhat éves színésznő terhes lett, ráadásul házasságon kívül.


Szeplőtlen fogantatás: Keisha Castle-Hughes és Shohreh Aghdashloo A születésben

Catherine Hardwicke rendező az eredeti tervek szerint pápai áldásban részesült volna az első vatikáni filmpremieren, de a katolikus egyház a jelek szerint elítéli Castle-Hughes helyzetét. A Vatikán szóvivóje viszont az egyházfő egyéb elfoglaltságaival magyarázta a XVI. Benedek távolmaradását: "az lett volna a meglepetés, ha tiszteletét teszi a díszbemutatón, már korábban elkötelezte magát egy törökországi utazásra."

Megosztó Gibson, békítő Hardwicke

"A pápa nagyon elfoglalt lehet" - kommentálta az esetet Catherine Hardwicke rendező a premieren, majd Mel Gibson Passióját dicsérte, de elmondta hogy az ő filmje kevésbé lesz megosztó. "A mi filmünk inkább a vallások közötti hasonlóságokra hívja fel a figyelmet, és nem szít ellenségeskedést" - érzékeltette a különbséget.

A születést ugyanabban a dél-olaszországi kisvárosban forgatták, ahol Mel Gibson két évvel korábban a Passiót. Gibson filmjében a Jézus anyját játszó Maia Morgenstern már a szereplőválogatás alatt terhes volt, és ezt sokáig titkolta a rendező előtt. A születés díszbemutatóján befolyt bevételt egy Názáret közeli iskolának adományozzák, és a filmet decemberben Magyarországon is bemutatják.