Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Disney szarvassá alakította Bambit

2006.05.02. 12:42
A rajzfilm nagysikerű Bambija természettudományos nonszensz, állítják a precíz német szakemberek.
A mesefilmből ismert Bambi, a kedves őz 64 éves - és nem is őz, hanem szarvas. Erre hívta fel a figyelmet a Német Vadállat Alapítvány (Dewist) abból az alkalomból, hogy bemutatták az animációs film újabb részét Németországban.

#alt# A Die Welt című lap arra emlékeztetett, hogy Bambi szellemi atyja Felix Salten 1923-ban írott könyvében, ami a "Bambi, egy élet az erdőben" címet viselte, még egy kis őzikéről beszélt, amelyet az olasz "bambino", kisgyerek szó nyomán nevezett el.

A Budapesten született osztrák szerző könyvének a filmjogait az 1930-as évek végén vásárolta meg Walt Disney. Miután azonban az Egyesült Államokban nincsenek őshonos őzek, így Bambit az 1942-es filmben fehérfarkú szarvasborjúként rajzolták meg. Ez már az akkori időkben is gondot okozott Európában, hiszen Bambit, az őzet, apjaként egy szarvas nevelte. Miután az őzborjak és a fehérfarkú szarvasborjak fehér pontjaikkal ráadásul nagyon hasonlóak, a német nyelvterületen teljessé vált a zűrzavar - írta a már említett Német Vadállat Alapítvány.

A mostani film Az erdők hercege címet viseli, ami a szakértők szerint szintén helytelen, ugyanis ezek az állatok nem a sűrű erdőket, hanem a nyílt, vagy félig nyílt, sztyeppés területet kedvelték, elsősorban az volt az élőhelyük - olvasható a Die Weltben. A német állatvédők szerint egyébként ezeket az állatokat Európában úgy szorították az erdőkbe, hogy már csak éjjel merészkednek elő egykori területeikre, ha egyáltalán előmerészkednek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!