Elhunyt 'Mrs. Robinson'

2005.06.08. 10:48
Anne Bancroft 1962-ben Oscar-díjat kapott A csodatevőben nyújtott alakításáért, mégis a Diploma előtt című filmmel lett világhírű, ahol Mrs. Robinsonként elcsábította lánya fiatal barátját, Dustin Hoffmant. A színésznőt hetvenhárom évesen érte a halál.

Bancroft méhnyakrákban szenvedett, hétfőn halt meg a New York-i Mount Sinai kórházban - jelentette be Mel Brooksnak, a színésznő férjének szóvivője tegnap délután.

Színpadi munkája és számos filmes szerepe ellenére a legnagyobb hírnévre a Diploma előttben Mrs. Robinsonnal tett szert, a lánya barátjára kiéhezett asszony szerepével - egyébként ezért az alakításáért is jelölték Oscar-díjra.

Dustin Hoffmannal a Diploma előttben
Dustin Hoffmannal a Diploma előttben
A CNN cikkében idézi Bancroft egy 2003-as interjúját, ahol a színésznő kifejtette: "igazán nem értem, hogy lehet, hogy annyi jó szerep után senki sem beszél például A csodatevőről - mindenki csak Mrs. Robinsonra emlékezik. Nem lep meg persze, csak egy kicsit aggaszt, hogy még mindig nem tették túl magukat ezen."

A csodatevő megtörtént esetet dolgoz fel. A filmben Bancroft a gyengénlátó nevelőnőt, Annie Sullivant játssza, aki húszéves volt, amikor a vak és süketnéma kislány, Helen Keller mellé felfogadták. Kemény módszerével és következetességével végül megtanítja Helent, hogyan teremtsen kapcsolatot a világgal, hogyan mutassa ki érzelmeit. Helen Keller később híres írónő, közíró és közéleti személyiség lett, a fogyatékossággal élők nagy példaképe. Anne Bancroft Annie Sullivan szerepéért 1962-ben Oscar-díjat kapott, csakúgy, mint a Helent megformáló Patty Duke.

1967-ben játszotta el Mrs. Robinsont. A szerepről minden barátja le akarta beszélni, mert szerintük "az egész arról szólt, hogy egy idősebb nő lefekszik egy fiatal fiúval" - emlékezett vissza egy interjúban Bancroft, aki leginkább úgy gondolt a karakterre, mint egy kielégítetlen, álmokkal teli nőre, aki nem akart belefásulni a szürke hétköznapokba. A film hatalmas siker lett, Mrs. Robinsont még a Simon és Garfunkel-duó is megénekelte.

Anna Maria Louise Italiano 1931-ben született New York Bronx negyedében, olasz bevándorlók gyermekeként. 1948-ban anyja bátorítására jelentkezett az Amerikai Dráma Akadémiára, első tévés munkáit Anne Marno néven játszotta. Filmszerepeihez vette föl végül a Bancroft nevet, mert úgy érezte, "méltóságteljes hangzása van".

A csodatevőn és a Diploma előttön kívül játszott még Zeffirelli tévéfilmjében, A Názáreti Jézusban, Az elefántemberben, az Ágnes, az Isten bárányában, a G. I. Jane-ben és az újkori Dickens-adaptációban, a Szép remények-ben Gwyneth Paltrow-val.

1964-ben ment férjhez a színész-rendező Mel Brookshoz, egy fiuk született, a most harminchárom éves Maximilian.