Iraki háborús filmet forgat Benigni

2004.12.03. 16:24
Az Élet szép rendezőjének filmje valójában szerelmi történet, utalásokkal Bushra, Blairre, Berlusconira.
Új filmet forgat Roberto Benigni. A tigris és a hó című alkotás rokon vonásokat mutat Az élet széppel, amely három Oscar-díjat kapott és elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének nagydíját. Míg ez utóbbi egy kis humanizmust akart vinni a koncentrációs táborba, az új film egy szerelmes poétát küld a harcmezőre.

A főszereplő olasz költőt Benigni alakítja. A fiatal lányt, akibe beleszeret, felesége, Nicoletta Braschi. A lány nem viszonozza a költő érzelmeit, Irakba menekül előle. A fiú természetesen követi, éppen akkor, amikor elkezdődik a háború. A filmben szerepel a francia Jean Reno is, aki egy nagy arab írót személyesít meg - írja a spanyol El Pais című lap.

Benigni hangsúlyozza, hogy nem háborús filmet készít, bár lesznek benne utalások Bushra, Blairre, Berlusconira és "a világ más hatalmasságaira."

Fallúdzsa Tunéziában

A forgatás színhelye Tunézia egyik sivatagi zónája, ahol többé- kevésbé hitelesen felépítették Fallúdzsát. A film második részében, amelyben a szereplők már a háború kellős közepén találják magukat, a tunéziai hadsereg által rendelkezésre bocsátott több száz statiszta jeleníti meg az amerikai, az angol, az olasz katonákat, a Vöröskereszt orvosait, ápolónőit.

A forgatócsoport figyelemmel kíséri az iraki események alakulását és örömteli pillanatként élte át a két olasz segélymunkáslány kiszabadulását. "Az a kép, amikor végre szabadok lettek és levették arcukról a fátylat, a film, az irodalom, a zene egyik legszebb képe volt az egész emberiség történetében" - mondta lelkesen Benigni.

A toszkán rendező, aki néhány hónappal ezelőtt nagy sikert aratott az Egyesült Államokban Dante Az isteni színjáték utolsó, a Paradicsomról szóló részének felolvasásával, úgy gondolja, hogy a költészet tragikus körülmények között képes igazán fejlődni.

"Ez a világ legtermészetesebb dolga. Szárnyainkat akkor terjesztjük ki, amikor olyan helyzetek alakulnak ki, amelyek legbensőnkben érintenek bennünket, amikor úgy érezzük, hogy a földre hullunk" - mondta költőien.