Magyar film nélkül indult a Berlinálé

2006.02.09. 22:03
Az 56. Berlinálét a Snow Cake című angol film nyitotta este nyolckor, melyben Sigourney Weaver és Alan Rickman egy autista és egy tragédia után helyét kereső ember barátságának történetét alakítják.
A február 9 - 19. között zajló fesztiválra 18 000 szakmabeli, 3 800 újságíró és 520 fiatal filmes érkezik több mint 100 országból. A nemzetközi programban 26 film szerepel, közülük 19 versenyzik az arany- és ezüst medvéért - melynek sorsáról a Charlotte Rampling vezette zsűri dönt majd.

A versenyfilmek között egy magyar mozi sincs. Hámori Gabriella színésznő vesz részt egyedül a Shooting Stars programban, a European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen.

A berlini fesztivál igazi sztárparádéval indít: jó néhány neves rendező és producer, Roberto Benigni, Claude Chabrol, Sidney Lumet valamint Joel Silver teszi tiszteletét, a résztvevő számtalan színész között pedig ott lesz Natalie Portman, Franka Potente, Alan Rickman, Vin Diesel, George Clooney, Bruno Ganz, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Isabelle Huppert, Meryl Streep és Stephen Rea.

Az IC Press szerint egy versenyen kívüli vetítést előzi meg a legnagyobb várakozás: a város határában, a babelsbergi stúdióban kerül sor a Wachowski-testvérek és Joel Silver új közös munkájának világpremierjére. A V mint vérbosszú (V for Vendetta, hazai bemutató: április 20.) a Mátrix világát idézi meg újra, és a színészei: Natalie Portman, Hugo Weaving és Stephen Rea is eljönnek szigorú biztonsági intézkedésekkel védett vetítésre.