Luc Besson milliós példányszámú gyerekkönyveket ír

2005.07.16. 08:58
A Metró, a Nagy kékség, a Leon, a profi, az Ötödik elem és az Orleans-i szűz után a francia kultrendező meséket ír. A Guardian újságírója beszélgetett a negyvenhat éves Bessonnal.
A rendező, akinek legutóbbi megbízása a francia olimpiai pályázat Párizst bemutató reklámfilmje volt, utoljára 1999-ben rendezett mozifilmet, ez volt a Jeanne D'Arc - Az Orleans-i szűz. Azóta több mint egy tucat filmen dolgozott produkciós cégén, az Europán keresztül. A Guardian újságírója azt akarta megtudni, hogy jutott eszébe a véres Nikita és a Leon, a profi után meseregényeket írni.

"Minek csináltam meg a Metrót? Minek csináltam azt a sok őrült tengeralatti felvételt a Nagy kékségben? Miért lett minden olyan sötét és mocskos a Nikitában?" - kérdez vissza Besson. "Nem tudom. Csak úgy. Azért csinálok valamit, mert azt akarom csinálni, és kész. Mindig új dolgokra vágyom és most ennek jött el az ideje, a gyerekkönyveknek."

Rubintok, 2 milliméteres lények

Besson mesesorozata egy tízéves kisfiúról, Arthurról szól. Arthur a nagymamájával él szűkös körülmények között, miután nagyapja, a felfedező Archibald nyomtalanul eltűnt és csak adósságokat hagyott hátra. Otthonukat csőd fenyegeti, házukat is lebontják, hacsak Arthur valahogy vissza nem fizeti a rengeteg tartozást.

Luc Besson

A fiú elhatározza, hogy felkutatja nagyapja híres afrikai rubintjait, és így jut el a titokzatos, parányi lények, a 2 milliméteres Minnimoyok földjére, akik Arthurék házának hátsó kertjében tanyáznak. Itt játszódik a kalandos történet, amiben Arthurnak jóságos segítői és veszedelmes ellenfelei is bőven akadnak.

Franciaországban alig egy hónapja jelent meg a mese negyedik része, ami a "Két világ háborúja" címet viseli és azonnal a toplisták élére ugrott. Az első három könyv is hasonló sikerrel futott, 30 országban összesen egymillió példány fogyott belőlük. A hivatalos honlap szerint 2004 decemberében Magyarországon, a Szukits Kiadó jelentette meg Arthur kalandjait.

Besson, a nagy gyerek

"Sokan mondták már, hogy a szívem mélyén én is egy nagy gyerek vagyok" - meséli Besson. "Pedig csak arról van szó, hogy könnyedén vissza tudok nyúlni a gyerekkoromig, tisztán emlékszem mindenre. Mindannyian gyerekek voltunk egykor, csak tisztelnünk kell ezeket a korai éveket, ennyi az egész."

Természetes Besson már a filmváltozaton dolgozik: 2006 karácsonyára tervezik a bemutatót Mia Farrow-val és Freddie Highmore-ral a főszerepben, akit a magyar nézők a Charlie és a csokigyárból ismerhetnek. A tervek szerint a mesealakoknak olyan sztárok kölcsönzik majd a hangjukat, mint Madonna, David Bowie és a rapper Snoop Dogg.