Perelne az Indul a bakterház jogutódja

2007.10.31. 09:42
Az Indul a Bakterház című regény jogörököseinek jogi képviselője szerint túl sok a hasonlóság a 43-ban írt történet és a Megy a gőzös között. A pereskedés előtt az alkotókkal szeretnének megegyezni, de ők tagadnak.

Beperelné az Indul a bakterház írójának jogutódja az új Koltai-film alkotóit, ha nem ismerik el, hogy Megy a gőzös a 79-es film alapján készült, írja a Blikk. Első lépésként Rideg Sándor lányának jogi képviselője levelet küldött a rendező fiának, P. Koltai Gábornak, amiben felhívja rá a figyelmet, hogy a Megy a gőzös több eleme, és a karakterek is az eredeti mű alapján születtek.

Bakterház volt az első változat

"A Megy a gőzös története 2004-ben úgy kezdődött, hogy kötöttünk egy felhasználási szerződést az Indul a bakterház című regény sajátos világának és szereplőinek felhasználására" - mondta el az Indexnek Takács László, a jogörökösök jogi képviselője, hogy ebben a szellemben készült el a forgatókönyv első változata, akkor még Bakterház címmel. "Aztán ennek lejárt a határideje. Mikor felhívtam őket, azt mondták, hogy dolgoznak egy filmen, de annak semmi köze az Indul a bakterházhoz."

Takács azt állítja, hogy a mozibemutatón szembesültek azzal, hogy ami Bakterház néven forgatókönyv változatban elkészült: "annak a nagy része megvalósult a filmen is". Állítása szerint csak apró változtatások, többek között a cselekményben, és névcserék történtek az első változathoz képest. Takács elsődleges célja, hogy az örökösök megkapják a történet felhasználásáért a szerzői jogdíjat, de szerinte a bíróságon is jó eséllyel indulnak. "Birtokunkban van a forgatókönyvíró, Grecsó Krisztián saját felsorolása, hogy mi mindent vett át Rideg Sándor írásából" - tette hozzá.

Csak akkor perelnek, amikor sikeres lett

Az együttműködés megszűnését P. Koltai Gábor más okokra vezette vissza. "Az alkotókkal úgy találtuk, hogy az Indul a bakterház jogutódai olyan igényekkel állnak elő, ami moziban működésképtelenné tette volna a filmet. Utána teljesen újraírtuk a könyvet" - állította. - Ők tudták, hogy készül a film, és érdekes módon csak akkor indították ezt el, amikor kiderült, hogy milyen sikeres." Az ügyvédről elmondta: "Takács László a K.O. Produkció tulajdonosa, aki a Rideg műveit adja ki, és az örökös a felesége." A házastársi viszonyt Takács viszont cáfolja.

A jogörökösök felhívására Koltaiék egyelőre semmilyen válaszlépést nem terveznek. "Természetesen ha bírósági úton kívánják rendezni, akkor állunk elébe, mert mi teljesen tiszták és makulátlanok vagyunk" - mondta, és egy költői kérdéssel búcsúzott: "Ezek szerint soha többet nem lehet rabszolga filmben, mert a Ben Hurban meg a Gladiátorban már voltak?"