Megint te vagy a Blade Runner?

2007.08.03. 19:12
"Ha van egy jó forgatókönyvetek a folytatáshoz, tudjátok hova kell elküldeni" - mondta Ridley Scott a San Diego-i Comic Con-on.

A rendező a Szárnyas fejvadász bemutatójának 25 éves évfordulója, és a neves alkalomból újravágott dvd-változat reklámkörútja miatt látogatott el a rendezvényre. Az itt bejelentett Blade Runner - The Final Cut korábban kimaradt és teljesen új jeleneteket is tartalmaz majd, dupla- négy- ill. ötlemezes kiadása december 18-án kerül a boltokba.

Ridley Scott mindig is ezt az 1982-es sci-fit tartotta a legbensőségesebb alkotásának. "Szívesen leforgatnám a folytatást, hiszen a Blade Runner olyan fontos morális kérdéseket boncolgat, mint a halhatatlanság és az emberi élet értelme, ráadásul tele van jobbnál jobb karakterekkel. Rick Deckard múltjában rejlenek még lehetőségek" - nyilatkozta régebben a Newsweeknek. A Blade Runner folytatása egyébként már 1995 óta létezik: K. W. Jeter regénye, a Blade Runner 2: Edge of Human nem az eredeti könyv, hanem a film eseményeit viszi tovább (nálunk Blade Runner 2- Az emberi tényező címmel jelent meg).

A nagy rajongótáborral rendelkező film Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regénye alapján készült filmet a hazai rajongók nem csak az izgalmas történet és a látványos díszletek miatt kedvelik, hanem a legendássá vált magyar nyelvű mondatok miatt is. (Az étteremi jelenetnél egy Gaff nevezetű fazon (Edward James Olmos) szól oda Deckardnak: "Azonnal kövessen engem, bitte!" A vacsorázó fejvadászt nem hatja meg különösebben a jövevény ("You got the wrong guy, pal."), mire Gaff ismét magyarul válaszol: "Lófaszt, nehogymár! Te vagy a Blade Runner!")

Ridley Scott kultikus sci-fije számos alkalommal lett újravágva. Az 1982-ben mozikba kerülő Szárnyas fejvadászon a forgalmazó sok (azóta is vitatott) módosítást hajtott végre, többek között megváltoztatta a befejezését. 1990-ben vetíteni kezdték a film eredeti verzióját "rendezői változat" néven, ám Ridley Scottnak elfelejtettek szólni erről. Az ő jóváhagyásával készült "igazi rendezői változat" végül 1992-ben került a mozikba. A rajongók elégedettek voltak vele, Ridley Scott azonban úgy érezte, idő és pénz hiányában továbbra sem tudta úgy elkészíteni a filmet, ahogy eredetileg szerette volna. A 25. évfordulóra időzített "végső változat" tehát biztosan dobogós lenne "a filmtörténet legtöbbször újravágott filmje" versenyen.