Bukhat a Penge 3?

2004.12.11. 10:08
Wesley Snipes félig vámpír, félig ember vámpírölő karaktere eddig nagy sikert aratott a mozivásznon. Az első két rész után most itt a Blade Trinity - a Penge: Szentháromság. Amerikában megjelentek az első kritikák és ízekre szedték a harmadik részt.
Tegnap mutatták be Amerikában a Penge 3-at, ami a Penge: Szentháromság címet kapta. A Marvel képregényhős, a Fénybenjáró Penge (Wesley Snipes), segítője ezúttal két kalandvágyó fiatal, Abigail (Jessica Biel) és Hannibal King (Ryan Reynolds).

Abigail annak a Whistlernek (Kris Kristofferson) a lánya, aki az előző két részben Penge legfőbb támasza volt, Hannibal pedig jól ismeri az ellenséget; ő maga is vámpír volt egykor. A három elszánt vámpírvadász most a halottaiból feltámasztott Drakulával veszi fel a harcot.

Olajoshordó

Penge (Wesley Snipes)
Penge (Wesley Snipes)

Az amerikai kritikusok nincsenek elragadtatva a Penge David S. Goyer által jegyzett visszatérésétől: Stephen Holden a New York Times-ban úgy fogalmaz, "felejthető, darabos, izgalmaktól mentes kergetőzés, ahol az igazi rémületet finomkodó humorral helyettesítik." Stephen Hunter, a Washington Post kritikusa a film megtekintését ahhoz az élményhez hasonlította, mint amikor valakit "olajoshordóba zárnak és lelöknek egy hosszú márványlépcsőn: ez a film zajos, döccenős, és egy kicsit sem szórakoztató".

Sokan a Penge-trilógia sztárját, Wesley Snipes-ot okolják a gyenge filmért - a New York Postban V.A. Musetto úgy vélte, a negyvenkét éves színész "nem játszik, csak pózol, és soha nincs egy tőmondatnál hosszabb sora egyszerre". Még azok a kritikusok is lehúzták a Penge: Szentháromságot, akik szerették az első két részt.

Bukásra ítélt folytatások

Abigail (Jessica Biel)
Abigail (Jessica Biel)

"A mozi-franchise kicselezhetetlen belső logikája, hogy előbb vagy utóbb silányabb lesz a minőség. A Penge-sorozat eddig ezt megúszta. Eddig. Sajnos a harmadik rész nagyon nem sikerült" - kezdte kritikáját Geoff Pevere, a Toronto Star szakírója.

Roger Ebert, a Chicago Sun-Times legendásan galamblelkű mozikritikusa kijelentette, hogy a Penge 3 "nem áll össze, mert hiányzik belőle a képregényekre jellemző világos és átlátható narráció, és túl könnyen feledkezik bele az értelmetlen harcjelenetekbe, amiket viszont a kapkodó vágástechnika tesz élvezhetetlenné."

A Penge: Szentháromságot csak 2005-ben mutatják be a magyar mozik, addig is a netről letölthető trailerből lehet következtetni a vámpírölők legújabb kalandjaira.