Nyújtsd ki a nyelved, Győzi!

2006.09.28. 12:19
Oroszlán Szonja a legjobb a vörös szőnyeg vonulásban, a többiek Gundel Takács Gáborral az élen inkább csak azt ecsetelik, hogy "ez csak egy vígjáték", nem mintha bárki másra számítana. Kivéve Gundelt, aki a felkonferálásában összefüggésbe hozza a filmet a Kossuth téri eseményekkel is. A legújabb Gyöngyössy-Kabay remake, az Egy bolond százat csinál premierjén jártunk a Mammut moziban, ahol három teremnyi nézőből csináltak bolondot.

Az Egy bolond százat csinál című film premierjén a meghirdetett időpont előtt 20 perccel jelent meg a Mammut előtt a megasztáros Varga Ferenc és barátnője, valamilyen Betty (akiről annyit lehet tudni, hogy a versenyben vokálosként szerette el az újdonsült énekest a családjától). A jelenlévő néhány fotós minden fényt, élességet beállíthatott és kipróbálhatott rajtuk a sztárok bevonulása előtt. A színészek közül először Oroszlán Szonja érkezett, majd az újdonsült apuka, Gesztesi Károly és a Ferenc Jóská-s Szabó Győző vonult végig a vörös szőnyeg mind a tíz méterén. Ullmann Mónika pedig kisfiával érkezett.


özv. Szüle Mihályné a kordon mellett
A felvonulás legszínesebb egyénisége az Index szavazata szerint özv. Szüle Mihályné volt, aki a kordon mellett ment oda beszélgetni a fotósunkhoz, aki már azzal lépett hozzánk: "A néni férje írta az eredeti darabot". Gyorsan csatlakoztunk: "1938-ban csinálták az eredeti darabot - magyarázta nekünk az özvegy -, a férjem még Amerikában írta, az akkori Royal színházban mindennap játszották, összesen 227 előadás volt". A néni még azt is elárulta, hogy "a filmből befolyt összegből hozta létre 1942-ben a Radnóti Színházat, ahelyett, hogy villát vett volna." És azt is, hogy a mostani filmnél nem írták ki a plakátokra a nevét.

Vörös szőnyeg magyar módra

"Volt egy kordonunk, idióta fotós!"- harsant fel közben az egyik biztonságiőr, mikor a jelenlévő öt fotós átalakítja a vörös szőnyeget. Oroszlán Szonja álldogált hosszú fekete ruhában, kezében egy csőbe hajtott újságot imitáló táskával. A többi színész is gyorsan kiugrott az autókból, megállt a vörös szőnyeg közepén, közben német diákok csodálták Szonját. Aztán a stáb ismertebb része együtt ballagásszerűen, párosával felvonult a mozgólépcsőkön a harmadik emeletre. A fotósok utánuk. Csak Rudolf Péter, az előző Kabay-film főszereplője ült feleségével Nagy Kálóczy Eszterrel a reflektorfénytől távolabb, a mozi melletti kávézóban.


Megjött Gesztesi és Mucsi is
A jegypénztáraknál hatalmas tömeg zajongott, a fotósok dolgoztak: "Győzi, csináljatok valami bolondosat! Mondjuk, nyújtsd ki a nyelved!" A jelenleg Ferenc József-szakállt viselő Győző értetlenül állt tovább, mosolyogni kezdett és átölelte Oroszlán Szonját, aki megjegyezte: "Bolondozás ott bent lesz a filmen! " Már alig bírtunk magunkkal, olyan izgalmasan hangzott. Mindeközben két srácot lehetett látni a jegypénztárak előtt, akik majdnem minden színészhez odaléptek autogramot kérni. Egyikük közben azt magyarázta: "Autogramból 3000 körül van, de én járok külföldre is, a kedvenc aláírásom Paul McCartney-é. Már csak Mucsi Zoltán hiányzik. Nem tudod melyik az?" Megmutattuk.

Aztán Sas Tamásba, a film operatőrébe ütköztünk:
- Mondanál valami kedvcsinálót a film előtt?
- Az első három perc világszínvonalú.
- És a többi?
- A többi is, ilyen könnyen nem húztok csőbe."

Társadalomkritikus szórakoztatás nincs

Egyszerre három teremben zajlott a díszbemutató, ezért az est házigazdájának, Gundel Takács Gábornak három teremben kellett felkonferálnia a filmet. A műsorvezető "remake-sorozatról" beszélt, amit érthető gazdasági szempontok vezérelnek. Végül Gundel Takács egy könnyed társadalompolitikai kontextusba helyezte a megnyitóbeszédében a filmet: "elolvastam a szinopszist, amiben ez állt: egy idegileg lepattant társadalomban elég egy kis szikra is, hogy bekattanjon valaki. Ugye ezt most különösen aktuális." Ezek után megjegyezte, hogy "azért ne várjanak társadalomkritikus filmet", bár ez azt hiszem, egy pillanatig sem fenyegette a nézőket.

Büdös van


Szonja repetázik
Egy órás csúszással vetítették le a 95 perces mozgótekercset, a rokonság és ismerősök hada a várakozásnak megfelelően hálásan nevetett a poénokon. A film végén a nézőtéren még néhányan az Egy szoknya és egy nadrág dallamára írt főcímdalt énekelték, mikor megérkezett Gundel Takács, hogy a "De büdös van itt!" - jelmondattal invitálja be az alkotókat. (Úgy látszik, itt csak a nézőket lehet kritizálni.) Szerényebb taps után következett az állófogadás.

Oroszlán Szonja hamar kistányért ragadt, gyorsan salátát és tonhal pástétomot kért, és közben jó politikusként azt magyarázta az Indexnek, hogy: "ez a film arra van, hogy a család kikapcsolódjon a nehéz hétköznapok után." A filmben hihetetlen buta nőt alakító Szonja láthatóan beragadt a skatulyába. "Azért nem lehet beskatulyázni ebbe a szerepbe, mert sajnos ezeket ki fogom nőni, és jön majd helyette más" - nyugtatott meg minket.

Gyöngyössy Bence irigylésre méltó helyzetben van, mivel elmondása szerint ilyenkor mindenki gratulálni szokott. Az eddigi tapasztalatokról elmondta, hogy jól fogadták Kaposváron és Debrecenben is az filmet. És hogy meddig lehet futószalagon gyártani a remake-eket? "Kérdés, hogy az ember akarja-e folytatni. A következő filmem nem remake lesz, de vígjáték."

"Belülről nagyon furának hat a film"- mondta Bezerédi Zoltán, aki egy pszichiátriáról elszökött őrültet alakít, és aki most kisfiát cipelte át a trécselő-falatozó, szűk helyre szorult tömegen. "A bemutatót kis szorongás előzte meg, de most kellemesebb a hatás, mint ahogy vártam." Közben nagy antréval érkezett meg egy számunka ismeretlen nő bukósisakkal a kezében, de mivel mások is fotózták, a mi galériánkba is bekerült. A Velvettől tudtuk meg később, hogy a Gór Nagy Máriára hasonlító celeb a Jóban Rosszban sorozatban szereplő Tallós Rita.

Nem nyilatkoznak


Ullmann Mónika és a kisfia

Az este két legfontosabb személye Gáspár Sándor, aki Norbit és Dömötört alakítja a filmben, csak meghajolni érkezett a Mammutba, mivel próbál. "Nagyon rossz nézője vagyok a filmjeimnek, ezért a közönséget figyelem, hogy reagálnak a poénokra"- vallotta be. A színészt a filmben látható szájgolyóról kérdeztük, amit egy szado-mazo maszkkal szorítottak a fejére. "Ez volt a legnehezebb, mert furcsa görcsöt kapott az állkapcsom, amit utána próbáltam lazítani."

A hidegtálak között megint összetalálkoztunk özv. Szüle Mihálynéval, az egyedüli stábon kívülivel, aki megosztotta velünk benyomásait a filmről. "Mostani fiataloknak szól, kevés részt vett át a régiből, például a tükrös jelenetet." Aztán persze eljutottunk oda, hogy ez a film túl fiatalos. "Miért kell ennyit káromkodni? De mit várok, ha még a miniszterelnök is káromkodik?"- tette fel a költői kérdést.

Egyébként a fogadáson senki akart rosszat mondani a filmről, se Herendi Gábor, a Valami Amerika rendezője, aki Oroszlán Szonjával, a tv2-s Kereszty Gáborral és Fabulon Ágival nevetgélt. Így nem is nagyon nyilatkoztak. Szurmai Jánost, az S.O.S. Szerelem forgatókönyvíróját kivéve, aki szerint ez jobb, mint az összes eddigi remake együttvéve. Ez relatív, bólogattunk, aztán belevettük magunkat a májas pástétomokba.