Sorsüldözött szerelmesek a moziban

2004.12.17. 15:36
Két héttel az országos premier előtt, a héten a borsodi megyeszékhelyen mutatták be Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című filmjét, amely Novák Tünde - a miskolci Bonnie és Clyde néven elhíresült rablópáros női tagja - börtönben írt visszaemlékezései alapján készült.
"A film témája, a forgatás és a női főszereplő is Miskolchoz kötődik, nem véletlen tehát a premier helyszíne" - mondta Deák Krisztina, a film rendezője a bemutató utáni sajtótájékoztatón.

A miskolci boniésklájd megtörtént eseményen alapszik, de eltér a valóságtól.

Ráckevy Ildikó, Karalyos Gábor
Jelenet a filmből:
Ráckevy Ildikó, Karalyos Gábor

"Az egész egy fikció, ezért nem Tündének és Lászlónak hívják a főszereplőket, hanem Lili és Pali szerelmét ismerhetjük meg" - mondta a rendező.

Mint hozzátette, egy eleve tragikus végre ítéltetett kapcsolatról szól az alkotás, ugyanis az előzmények is drámaiak.

"1995-ben egy nyíregyházi bankból - ahol a miskolci Bonnie és Clyde férfi tagja biztonsági őrként dolgozik - csaknem harminc millió forintot visz el a két fiatal. A széf kulcsaira véletlenül bukkannak rá, először csak meg akarják nézni a hatalmas összeget, de nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Ezután Lili és Pali Miskolcon bujkál, fegyveres autórablásokat hajt végre; ekkor már egymástól függenek" - idézte fel a film fő eseményeit Deák Krisztina.

Véletlen szerelmesek

Deák elmondta, lehet, hogy Lili és Pali "véletlen szerelmesek", ezt azonban már nincs lehetőségük kideríteni. Bezárkóznak saját világukba, így elvesztik a valósághoz való egészséges viszonyukat, csak sodródnak az eseményekkel.

"Életük szerencsétlen, szinte indokolatlan történések végeláthatatlan sorozatává válik" - jegyezte meg a rendező.

A két különböző idősíkban játszódó, összefonódó cselekményből nem akciófilm bontakozik ki, hanem a lány felnőtté válása az ezredforduló Magyarországán.

Jelenleg Novák Tünde a Kalocsai Női Börtönben van, tizenegy éves büntetéséből négy és fél év telt el. Fekete László 2000-ben, előzetes letartóztatásuk idején öngyilkosságot követett el.