Natália
-3 °C
8 °C

Betiltott filmek az Urániában

2006.01.13. 17:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Böszöményi Géza két, moziban még sosem vetített filmjét az 1975-ös Az utolsó tánctanárt és az 1983-as Hungarian Draculát néztem meg sajtóvetítésen tizenhárom újságíró társaságában. Előtte a másfél éve elhunyt rendező özvegyét és alkotótársát, Gyarmathy Líviát faggattam, aki mint elmondta, lelki kötelességének érezte, hogy moziba juttassa a filmeket. Január 14-től lesznek az Uránia műsorán, egészen addig, amíg az érdeklődés tart.
Dobozba zárt filmek általában a rendszerváltás után kerültek a közönség elé, hogy betöltsék helyüket a filmkánonban. Az utolsó tánctanár doboza viszont olyan messzire került, hogy csak most ismerkedhetünk meg vele, a filmből Magyarországon nem maradt kópia. Sőt, szövegkönyv sem, a forgatókönyvet is jegyző Gyarmathy Lívia közreműködésével kellett szájmozgás alapján újraszinkronizálni a német nyelvű változatot, árulta el az özvegy, akit a két film vetítése előtt a mozi folyosóján sikerült elkapnia az Indexnek.

#alt#
Klikk a képre!
Az utolsó tánctanár a ZDF számára készült, a hazai televízió egyik vezetőségi tagja azt mondta a házaspárnak, hogy amíg él, nem kerülhet itthon bemutatásra, ami mai szemmel nem igazán érthető. A film kerüli a direkt társadalomkritikát, pláne a politizálást.

A kópiát egyébként a Duna tévé találta meg a ZDF archívumában, tudtam még meg a rendezőnőtől, aki még elmondta, hogy az Urániában sajnos mindkét filmnek csak a beta videóra másolt változatát vetítik. A kis vetítőterembe tizenötödmagammal ültem be.

Az utolsó tánctanár

Az utolsó tánctanár egy tánctanár és fiának történetét mutatja be, akik a Hortobágy egyik falujában szervezik az éves nagy bált, amit harminc évvel korábban még a család előző generációjának feje bonyolított. Az apa sokáig nem veszi észre, vagy nem akarja észrevenni, hogy a bálozás ideje lejárt, a fiatalok már a beatzenére indulnak be. A film ezzel a felismeréssel párhuzamosan alaposan körbejárja azt a kulisszát, amit a műcsikósok, és parasztok alkotnak, és amit magyar valóságnak lát a turista, mögötte megmutatja az erőszakos hétköznapokat, és az ingázókat, a falut elhagyó fiatalokat. A film egyes jelenetei az alkotópáros korai műveinek groteszk hangulatát idézik, mint a mulatsághoz szükséges hangszer begyűjtése a templomból, vagy a bál cseh filmekből ismerős művelődési házas esetlensége. Máskor a realista ábrázolás kerekedik felül, ha az ingázók vonatkocsijának, vagy egy erőszakos férj bemutatásának témája éppen azt kívánja.

Hungarian Dracula

A Hungarian Dracula Müller Péter forgatókönyve alapján készült, és a legkeményebb Rákosi érában játszódik. Főszereplője a kiöregedett profi bokszoló, akit előbb meghurcol az ÁVH, ezért kirúgják a gyárból, majd hirtelen szükség lesz rá, hogy egy kollektívák közötti sportnapon ráoszthassák a bokszzsák szerepét egy ifjú bajnokkal szemben. A film valószínűleg nem is az ötvenes évek nyomorának bemutatásával érdemelt parkolópályát, hanem mert ezzel szemben nem emberarcú szocializmust, hanem az "ántivilág" felfogását kínálja. A Dzsoko Roszics által játszott Kovács Csungi Dracula egyrészt ugyan egyszerű, kemény (és keményfejű minkét értelmében), őszinte kisember, akivel szemben a hatalom egyszerűen nem tud mit kezdeni, másrészt viszont dörzsölt profi, akit a becsület mellett a felkínált pénz is erősen motivál.

"Müller Pétert is meglepték"

Az ÁVH-s kihallgatások jeleneteinek realizmusa az Andrássy út 60-at, és Recsk-et megjárt Böszörményitől származnak, mondta el a rendezőnő a vetítés után, majd hozzátette: "Müller Pétert is meglepték, amikor ezt végleges formájában a vásznon viszontlátta."

"Halála óta lelki kötelességemnek éreztem, hogy ezeket bemutassuk" - jegyezte még meg Gyarmathy Lívia a szabálytalan életmű (Böszörményi Géza negyvenhét évesen rendezte meg első nagyjátékfilmjét) két későn megkerült, játékfilmes igényességgel elkészített tévéfilmjéről. A filmek közreműködői között találtuk Koltai Lajost, Madaras Józsefet, Bánsági Ildikót, Bálint Andrást. A vetítésen egyikük sem jelent meg. Közelmúlt iránt érdeklődő mozirajongóknak a beta láthatóan rosszabb minősége ellenére is mindkét film kötelező.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!